Verden går faktisk fremover

«I dag må man ha skaffet seg Bill Gates’ og Microsofts produkter for å kunne lese dokumenter som forvaltningen skriver. Det er også vanskeligere å levere selvangivelsen over Internett for den som velger bort Microsoft. Dette vil moderniseringsminister Morten Meyer ha en slutt på.», melder NRK i dag.

Dette er egentlig en selvfølge. Som jeg har nevnt flere steder (se for eksempel Om å forstå og Om å designe for nettlesere), skal websider, inkludert avanserte webløsninger som forvaltningens «Altinn», være tilgjengelig for alle standardkonforme verktøy. Dokumenter som forvaltningen lagrer eller sender fra seg i elektronisk form, må også være lagret i åpne, dokumenterte format. Men virkeligheten er altså en helt annen, grunnen en aktørs markedsmakt og mange utvikleres manglende kunnskap.

Vi som av en eller annen grunn velger andre produkter enn det markedsledende, møter derfor mange totalt unødvendige hindringer mange steder på webben, til og med på offentlige sider. Dette har nå moderniseringsministeren sagt at han vil ha en slutt på. Det er sannelig på tide!

NRK greier selvfølgelig å fremstille saken unødig tabloid, med overskriften «Vil ha Gates ut av PC-en». Dette er da ikke poenget i det hele tatt, det handler ikke om å forby bruk av Microsoftprogramvare. Det handler bare om å ikke gjøre det unødig vanskelig å bruke alternativer gjennom å følge dokumenterte standarder fremfor tilfeldige innfall. Det burde være en selvfølge.

Så velkommen etter, moderniseringsminister, og lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.