(RO)BEK-svart asfalt

Fylkesmannen har som en av sine oppgaver å holde et øye med økonomien. Kommuner som bruker mer enn de skal over tid, havner derfor i fylkesmannens Register om betinget godkjenning og kontroll, også kalt ROBEK-lista. Da skal Fylkesmannen holde en streng hånd over kommuneøkonomien, blant annet ved å godkjenne alle låneopptak kommunen vil gjøre.

Fauske kommune, hvor jeg sitter i kommunestyret, er på ROBEK-lista. Dette skyldes i hovedsak underskudd fra 2000 som ennå ikke er dekket inn. Vi har derfor begrensede midler å rutte med. Likevel kan ikke kommunen stoppe opp, det er skoler som må drives, helseinstitusjoner som skal bygges og så videre – og så i tillegg skal man jo prøve å betale ned det gamle underskuddet. Skulle man tro.

Men den gang ei. Her i Fauske fremmer man heller en tilleggssak på et ekstraordinært kommunestyre forslag om å asfaltere en rekke veier. For eksempel veien jeg bor i, som egentlig har en helt grei standard. Dette bruker man fem millioner kroner på. I utgangspunktet ville man bruke inntekter fra eiendomsskatt, men da det ikke var tilstrekkelig, plusset man på avkastning av fond. Fem millioner kroner, som kan brukes til det man mener er viktigst av alt. Flertallet i kommunestyret valgte å bruke det på asfalt. Jeg stemte i mot.

asfaltmaskin veivals

Men like fullt asfalteres det i veien min i dag! Det blir en fin vei, det er ikke det. Det er bare så mye annet man kunne ha valgt å gjøre.

3 tanker om “(RO)BEK-svart asfalt

  1. Og jeg som trodde det neppe var tilfeldig at når veien din endelig fikk asfalt etter 40 år med grus, så satt du i kommunestyret 😉

  2. Etter å ha sett noen av Tromsø Kommunestyres møter overført på lokal-TV, tror jeg min status med plettfri vandel og som anti-voldsperson fort kunne endret seg om jeg skulle sittet i samme sal som dem. Av og til kan man lure på om det er Det skjulte kamera som går – og det er du som seer som blir lurt.

    Det kan være at man etter år som politisk aktiv blir mer tykkhudet, tålmodig og tolerant, men av og til tror jeg selv Ghandi må ha følt for å leffle til sine politiske motstandere. Sånn sett er kanskje Martin Schanke et bevis på at inntreden på den politiske arena kanskje ikke er en så god ide før man har brukt noen år på å gå gradene…

  3. Elf: Det er jo værre enn tilfeldig – det er faktisk mot normalt. Politikere, i alle fall de fra mitt parti, er så lite interessert i å bli oppfattet som korrupte at det er veiene de bor i som er de siste som asfalteres!

    Og Tommy: Jeg vet ikke noe om å gå gradene, jeg – det gjorde jeg nemlig aldri. Men uansett, det hjelper ofte med høflighet og god oppdragelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.