Melodi Grand Prix – finale 2012

Årets finale er i gang, og alle oss som greier å ikke være så sinte for at MGP-finalen arrangeres i et slemt land helt uten grunnleggende menneskerettigheter, koser oss med mer eller mindre bra musikk. Og som vanlig, gir «the Kopparveien jury» deg de riktige poengsummene.

Storbritannia – Engelbert Humperdinck – Love Will Set You Free: Engelbert er nesten for stor for MGP, og stemmen hans er lytefri. Sangen er likevel litt for tam for dette selskapet, så har får ikke mer enn åtte. Men denne sangen er nok en av dem som vil leve lengste etter denne konkurransen.

Ungarn – Compact Disco – Sound Of Our Hearts: Her prøver man på så mye, mye mer enn hva man kan. Sangen er platt, fremføringen noe mellom over- og uengasjert, prestasjonene for lava på flere nivå … Det er nok ment godt, men det hjelper ikke til mer enn tre poeng.

Albania – Rona Nishliu – Suus: En øst-europeisk power-ballade som du bare finner dem i MGP. Jeg velger i alle fall å tro det. Imponerende stemme på sangerinnen, men litt for mye staffasje og kreativitet, samt at låten er litt for vanskelig å få tak på, gjør at det ikke blir mer enn fem.

Litauen – Donny Montell – Love Is Blind: Viksmo Slettan aspirerte i semifinalen til Jostein Pedersen-nivå med formuleringen «Gloria Gaynor-aktig disco-røver», særlig fordi det var utrolig treffende sagt. Semifinalens mest entusiastiske utøver har med elementer fra alt som er bra underholdning i MGP-sammenheng! Konemor ble litt glad av denne gutten. Minst en åtter!

Bosnia Hercegovina – Maya Sar – Korake Ti Znam: Pianodame med vakker ballade på et språk en ikke skjønner noe som helst av er alltid litt deilig. Dette syntes jeg egentlig var vakkert, sju poeng!

Russland – Buranovskiye Babushki – Party For Everybody: Joda, veldig morsomt og sjarmerende med gamle mennesker som vises fram på scene. Men dette er likevel ikke bra. De vinner sikkert finalen, men herfra blir det bare to poeng.

Island – Greta Salóme & Jónsi – Never Forget:  Skikkelig MGP-stemning i denne, og på meg fremstår den veldig Islandsk – uten at jeg egentlig har noen formening om hvordan det høres ut, da. Er ikke sikker på om den etter hvert klassiske MGP-fiolinen gir pluss eller minus, og ender derfor på en sekser.

Kypros – Ivi Adamou – La La Love: Fin, kypriotisk dame med minikjole – akkurat som Hellas stiller med. Men Hellas stikker av med damepoenget, Eleftheria er i en klasse for seg.. Likevel, fire dansere med knestrømper og en habil diskorytme gir Kypros 6 poeng fra The Kopparveien Jury.

Frankrike – Anggun – Echo (You And I): Den andre av «de fem store» stiller med en god poplåt, og slettes ikke det verste av slike bidrag i år. I tillegg har vi kanskje kveldens stiligste kjole, et par av kveldens lekreste bein og gulltruse! Sju poeng!

Italia – Nina Zilli – L’amore É Femmina: Ingen disrespekt til de døde, men det er umulig å ikke dra en Amy Winehouse-parallell her – og like umulig å la være å se at denne gangen er kopien heldigere enn originalen på mange felt. Stilig dame, stilig låt, jeg blir ikke sjokkert om vi må til Italia neste gang. Ti poeng herfra!

Estland – Ott Lepland – Kuna: Sangeren har spilt Troy Bolton på scenen i hjemlandet, så her lar vi damedelen av juryen få komme til orde – og de er korte: «Kjedelig! Zack Efron er finere!» Og resten av juryen er enig. tre poeng.

Norge – Tooji – Stay: Toji er bestemt på å vinne, og jeg blir ikke sjokkert om det slår til, men jeg synes likevel at det er noen litt sterkere kort i kortstokken denne gangen. Likevel, en fantastisk gjennomføring av «den persiske prinsen fra Norge», som kommentatoren kalte ham, helt uten barnesykdommene fra semifinalen. Fremdeles ti poeng herfra, men det er ti veldig store poeng!

Aserbajdsjan – Sabina Babayeva – When The Music Dies: Vertslandet slår verdensrekord i dobbeltbunn ved å stille med et bidrag med navnet «Når musikken dør» – mange vil vel skrive under på at det burde vært undertittelen for hele MGP. Men, men, sangen er en ganske fin pop-ballade, sangerinnen er temmelig fin og hun synger temmelig bra. Men det holder ikke helt inn denne gangen, sju poeng!

Romania – Mandinga – Zaleilah:  Både trekkspill og sekkepipe i en poplåt, lover kommentatoren. Eller heter det «truer»? Igjen en flott dame i mikrokjole som synger en etno-disko-låt. Får pluss for mer etnisitet og høyere showfaktor enn Hellas, men dama til Hellas er såpass mye saftigere at hun her lander på et poeng under, det vil si seks.

Danmark – Soluna Samay – Should’ve Known Better: Sangen er fin, selv om den ligner på litt for mange andre, og bandet er egentlig litt kult, selv om det ikke ligner på noe annet. I alle fall utenfor MGP-kontekst. Med et nordisk plusspoeng blir det lett åtte.

Hellas – Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac: Smellvakker dame i mikrokjole synger en alt alt alt for dårlig pop-låt. Får mange poeng for utseendet og for å prøve å framstå litt etnisk, men det holder likevel ikke til mer enn 7.

Sverige – Loreen – Euphoria: En fantastisk pop-låt med en veldig flink dame! Og når Sverige får på viftene på scenen, bruker det å gi poeng. Hun er råstilig på scenen, og har en stemme som kan vekke døde. Dette blir nok tolvern!

Tyrkia – Kan Bonomo – Love Me Back: Etnopop med tøffe gutter på scenen er jo en kjent oppskrift, men dette er ikke det mest spennende vi har sett i den genren. Likevel ikke håpløst, og the Kopparveien jury gir fire poeng!

Spania – Pastora Soler – Quédate Conmigo: «De fem store» gjør det skarpt i år. Dette er etter min mening årets mest fantastiske ballade, og hadde det ikke vært for at ballader ikke vinner lengre, ville jeg satt pengene mine på denne. Ti poeng!

Tyskland – Roman Lob – Standing Still: Den siste av «de fem store» slår til med en Travis – Coldplay og så videre – låt med en søting på vokal. Dette er heller ikke ille, og den er spådd som vinner av mange. Den tenner ikke meg helt, så vi strekker oss ikke lenger enn til åtte.

Malta – Kurt Calleja – This Is The Night: Malta var jo alltid en favoritt den gangen landene måtte synge på morsmålet, etter som et av språkene på Malta var engelsk, så de sang noe vi forsto. Nå må de finne på noe mer, og har funnet fram en europoplåt, og en sprellemann med en viss sjarme. I følge konemor virker det litt, men ikke helt inn til topp-plassering. Seks poeng!

F. Y. R. Makedonia – Kaliopi – Crno I Belo: Pen flinkis-dame med mye deilig i stemmen synger sang som er litt vel mye av alt. Og her blir det minus for GP-fiolina, selv om det er ei fancy ei! Men likevel er hun såpass tøff som frontigur at det blir en femmer!

Irland – Jedward – Waterline: Jedward fortsetter der de slapp i fjor, men jeg synes ikke de har vunnet mye på året som har gått. Likevel skal de ha ros for å gi ADHD et ansikt i offentligheten, og for å ha introdusert fontene i MGP. Men dette blir nok bare 3 poeng.

Serbia – Željko Joksimović – Nije Ljubav Stvar: Serbia har lånt fiolina til Løvland, og jeg er fremdeles ikke sikker på om Grand Prix-fiolina gir pluss- eller minuspoeng. Sangen er en god, gammel MGP-ballade, og den var veldig bra til å være det. Fire poeng!

Ukraina – Gaitana – Be My Guest: Årets fotball-låt! Er ikke sikker på om jeg synes vokalisten er mest sjarmerende eller enerverende, men hun er i alle fall vanskelig å ignorere. Jeg er egentlig litt svak for simpel Euro-dance, så det blir en sjuer, mens vi gleder oss til fotball-EM!

Moldova – Pasha Parfeny – Lăutar: Mere etnopop. Mange pene mennesker på scenen redder kanskje denne sangen fra «hente-snacks-fella», og mye merkelig gjør nok at de legges merke til. Men poengmessig blir det 4.

Resultatlista herfra blir dermed:

  1. Sverige – Loreen – Euphoria: 12 poeng
  2. Italia – Nina Zilli – L’amore É Femmina: 10 poeng
  3. Norge – Tooji – Stay: 10 poeng
  4. Spania – Pastora Soler – Quédate Conmigo: 10 poeng
  5. Danmark – Soluna Samay – Should’ve Known Better: 8 poeng
  6. Litauen – Donny Montell – Love Is Blind: 8 poeng
  7. Storbritannia – Engelbert Humperdinck – Love Will Set You Free: 8 poeng
  8. Tyskland – Roman Lob – Standing Still: 8 poeng
  9. Aserbajdsjan – Sabina Babayeva – When The Music Dies: 7 poeng
  10. Bosnia Hercegovina – Maya Sar – Korake Ti Znam: 7 poeng
  11. Frankrike – Anggun – Echo (You And I): 7 poeng
  12. Hellas – Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac: 7 poeng
  13. Ukraina – Gaitana – Be My Guest: 7 poeng
  14. Island – Greta Salóme & Jónsi – Never Forget: 6 poeng
  15. Kypros – Ivi Adamou – La La Love: 6 poeng
  16. Malta – Kurt Calleja – This Is The Night: 6 poeng
  17. Romania – Mandinga – Zaleilah: 6 poeng
  18. Albania – Rona Nishliu – Suus: 5 poeng
  19. F. Y. R. Makedonia – Kaliopi – Crno I Belo: 5 poeng
  20. Moldova – Pasha Parfeny – Lăutar: 4 poeng
  21. Serbia – Željko Joksimović – Nije Ljubav Stvar: 4 poeng
  22. Tyrkia – Kan Bonomo – Love Me Back: 4 poeng
  23. Estland – Ott Lepland – Kuna: 3 poeng
  24. Irland – Jedward – Waterline: 3 poeng
  25. Ungarn – Compact Disco – Sound Of Our Hearts: 3 poeng
  26. Russland – Buranovskiye Babushki – Party For Everybody: 2 poeng

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.