Briggs, Stratton og meg

Det er litt rart. Da jeg fikk barn, var det selvfølgelig helt enestående. Og da vi kjøpte oss hus, ble det ennå bedre. Ny bil har vi også fått oss, og alt det som hører med til å bli småborgerlig. Men det var først når jeg kjøpte gressklipper at jeg virkelig kjente at jeg var etablert!

Det var en Briggs&Stratton 35, pakket inn i et merke som jeg tror het “Inter Garden”, og den var skrekkelig billig på Byggmix. Det spilte ikke så stor rolle for meg, det viktige for meg var at den startet, og at den klipte plenen. Og det gjorde den. I to år, med tildels ekstremt stemoderlig behandling. Men i vår fant den ut at nok var nok.

Jeg prøvde å starte den, pumpet bensin inn, dro i snora – og den gikk i 2 sekunder før den døde hen. Jeg gjentok denne operasjonen ca. ett tusen ganger, men fikk ikke noe annet resultat. Jeg er en absolutt noldus (eller nogsakt, jeg er ikke sikker på hva som er verst av de to) når det gjelder motorer, så etter å ha sjekket oljen, som var OK, var jeg egentlig ganske blank. Gressklipper’n min, symbolet på at ting gikk etter planen, var død, og det var ikke noe jeg kunne gjøre med det. Ting gikk definitivt ikke etter planen.

Jeg lånte naboens klipper for å få slått noe av den åkeren jeg tidligere kalte plen før jeg kontaktet noen potensielle reparatører. De kunne jo kanskje se på den. I løpet av sommeren. Jeg var litt rådvill.

Men så fikk jeg besøk av min gode venn Espen, som absolutt ikke er noen motornoldus (eller var det nogsakt?). «Kondens», sa han med selvsikker mine etter å ha hørt om hvor den hadde stått parkert den siste vinteren, og hvordan den oppførte seg. «Tøm på litt rødsprit i bensinen, og dra til du ser mannen med ljåen». var hans oppskrift. Når han sa «dra», regnet jeg med han snakket om den der snora som starter klipperen når den virker.

Espen hjalp meg også med dette, og med litt ekstrahjelp med bensinpumpeknappen, fikk vi faktisk liv i klipperen. Den bråkte og gikk ujamnt, men den gikk. Og med den hyggelige opplevelsen, slo jeg meg til ro med at den også ville bli brukandes når det en gang ble gressklippevær.

I dag ble det endelig vær til å klippe plenen, og jeg skulle prøve samme oppskrift. Det gikk en stund, men ikke lenge. Briggs og Stratton hadde ikke lyst til å jobbe i dag. Litt mer rødsprit og mye mer godsnakk hjalp heller ikke. Espen var langt unna, og jeg måtte gjøre noe så skremmende som å tenke selv. Uff.

Det som slo meg, var at kondens i bensinen måtte kunne fikses ved å bytte ut bensinen! Jeg fikk konemor til å hjelpe meg med å tømme ut det vi fikk ut – de lager visst ikke bensintanker for at de skal kunne tømmes – og jeg fjernet restene i bensintanken med tørkerull. Når det så var tørt og fint, sprayet jeg et snev CRC 5-56 i bensintanken, og det jeg tror Espen kalte «Flottørkammer», før jeg etterfylte med ren bensin. Så pumpet jeg tre ganger, som forskriften sier, og prøvde å starte klipperen. Den gikk i 2 sekunder før den døde hen. Men så husket jeg Espens ord om å «dra til du ser mannen med ljåen», og jeg regnet fremdeles med at han snakket om startsnora, og etter ti-tolv voldelige drag, brummet den fornøyd. Og jevnt.

Verken Briggs eller Stratton protesterte en eneste gang under klippingen. Jeg er veldig takknemlig for Espens gode råd – og veldig stolt over meg selv, og min evne til å lære på mine eldre dager. Til og med en nogsagt (eller var det noldus?) som meg, kan altså få en syk gressklipper på beina igjen. Og så er hele plena kort og nyklipt.

11 tanker om “Briggs, Stratton og meg

  1. Du spurte meg for en stund siden hva jeg definerer som en blogg, og det gikk plutselig opp for meg. En blogg må inneholde en artikkel slik som denne en gang i blant. WordPress og blogger er fine applikasjoner, men hvis de ikke bare er fag og ikke gressklipperhistorier så er de ikke en blogg etter min mening. Hvis nettstedet bare inneholder gressklipper historier med referanser til «konemor» så er det etter min mening en nettdagbok.

    Eller hva?

  2. Gratulerer Lasse. Du taklet problemene med mesterlig glans. Tror du undervurderer din evne i forhold til tekniske ting. Noldus blir man først når man går inn på bensinstasjonen, full av folk, og sier høyt til damen bak disken; Her kjøper jeg svindyr olje og heller den på der jeg heller på alt annet, men havner oljen i motoren?? NEI DRITOLJE!» med litt lavere stemme sier han:» Har dere vindusrens?» I mine øyne er dette et noldus…

    Lover og være mer presis neste gang i forhold til hva og hvem som skal dra/draes. Det gikk jo bra denne gangen 🙂

  3. Hei.
    Ramlet innom ved et uhell og må bare kommentere litt.
    Dette er opskriften på problemfri «gjenoplivning» etter vinterlagring:
    Prøv å kjør gressklipperen helt tom for bensin før lagring. evnt kan du suge ut bensinen med en tynn slange.( snur du klipperen på hodet kommer olja i motoren til å flyte inn mellom stempelringene, hvilket resulterer i masse sur røyk hvis i det hele tatt motoren starter )
    95 oktan bør ikke lagres for lenge. Den mister brennverdien etter noen mnd. Det beste du gjør er å fylle fersk bensin på tanken før du prøver å starte. Kondens=vann og du vil kunne se det i bunnen av tanken, men det er nok ikke det som var årsaken i dette tilfelle. Et annet typisk problem med klippere er luftfilteret av papirtype. (sitter under et firkantet lokk med en festeskruv) Det mange ikke er klar over er at hvis gressklipperen blir bikket over på siden, kan olje fra motoren renne ut til luftfilteret og trekke inn i papiret. Resultat: motoren starter-stopper etter få sekunder eller starter ikke i det hele tatt. I enkelte tilfeller starter motoren og går, men den ryker som besatt av eksosen.
    Ha altså et reservefilter i bakhanda.
    Håper disse råd vil gi deg og andre som leser dette et mere lykkelig og harmonisk forhold til gressklipperen.
    Mekanikeren…

  4. Kom innpå her og kjente meg igjen i en kommentar her; nemlig det at det ryker noe voldsomt av eksosen. Tror jeg har fylt i overkant mye olje i beholderen, men er det noe jeg kan gjøre for å få slutt på eksosen? Motoren går( om noe ujevnt), men det ryker som bare det!! Hjelp mottas med takk( før jeg hiver den «h» klipperen dit den antageligvis hører hjemme!). Morten

  5. Jeg har vært motor interessert hele mitt liv.I dag fikk jeg problemer med min fordømte briggs straton klipper.Røk som bare f. Søkte på nettet,havnet her og nå må jeg innse at jeg fikk hjelp av en noldus . Kondensfjerner fjernet problemet 🙂 hehehe

  6. Casen er som følger: Briggs og stratton (det er vel motoren, det?) som står i en Partner 7053D, 7 hester, invent edge eller noe sånt, ble lagt på si og høytrykkspylt før vinterlagring. Dusja litt oppå også, men trolig kom det likevel inn noe vann fra toppen. Etterpå gikk den ikke ordentlig, dvs. den fikk aldri turtall. Og senere på dagen gikk den ikke i det hele tatt.
    Følgende er prøvd: bytta plugg, den jeg har nå gnistrer som bare det, tørka av plugg, våt, lukter bensin, sugd ut all oljen og fylt på ny. Oljen tok ut lukta bensin, ja jeg er ganske sikker på at oljen ikke var kommet i nærheten av bensin på annet vis. Tørka sylinderen uten plugg i med hårføner i 1 time. Filteret er tatt ut og føna noe. Skrudd bort det som er mellom luftfilteret og sylinderen og satt sammen igjen etter å ha blitt tømt for alt flytende innhold, det er vel flottørhuset eller er det forgasseren. Her mener jeg det er 4 skruer, på 1 av de er gjengene ikke helt bra. Har pumpa på den lille plastknappen ørten ganger og så dratt i snora til den store gullmedaljen. Har også latt være å pumpe og så dra og dra og dra… Den er helt dau. Har også fylt på en halv desiliter kondensfjerner.
    Forslag?

  7. Fortsettelse følger: i dag gjorde jeg følgende: tømte tanken for bensin, fjerna luftfilteret og fylte på 1 kork rødsprit, i hullet under luftfilteret. Fylte også en liten dæsj kondensfjerner i bensintanken, før jeg fylte den opp. Slengte så på en kork eller 2 med rødsprit. Intet liv. Tørka av pluggen, som var blitt våt. Fortsatt like dødt, eller faktisk synes jeg å spore en aldri så liten tanke av liv? Tilsammen dro jeg sikkert 140 ganger i snora, både etter å ha trykket 1, 3, 10 og 20 ganger på «praimeren». Ja jeg lot også være å trykke på den og dro så omkring 30 ganger uten å ha praima.
    Søkt på engelske sider, det blir jo litt teknisk språk der, som translate.google.com ikke takler helt, men i allefall fant jeg et tips om at det kunne være noe galt med luftfilteret. Det skal sies at etter dusjen i september var det kommet vann inn i luftfilterområdet, ikke de store mengdene, men nok til at jeg oppdaget at det var kommet vann der. Jeg har stort sett aldri prøvd å starte uten at luftfilteret har vært påmontert, så det skal jeg prøve i morra eller en av de neste dagene. Tenker også at jeg skal skru at forgasserenen på nytt og fjerne alt av væske som måtte befinne seg der. Ja det er vel forgasserene den heter den greia som er mellom luftfilteret og sylinderen? Vet fra gamle biler at fukt i fordeleren har kunne vært et problem, men jeg aner ikke om denne klipperen har noe sånt, og hvor jeg evnt. finner den. I allefall har jeg gnist på pluggen så det burde ikke være et issue. Btw så synes jeg å spore svart væske nederst på de gjengene pluggen skrues i.
    Forresten hadde det vært fint om kommentarfeltet ble utvidet med noen cols.

  8. Du bør først sjekke om forgasseren er av plast hvis den er det trenger du ikke å ta den av. Det høres litt rart ut så lenge det er gnist, kompresjon, luft og bensin så bør den starte

  9. idag fant jeg ut at jeg visst også måtte ha hjelp av en noldus ved navn Espen 🙂 – min Klippo klipper med B&S motor stoppet brått. Dro i snoren, ikke noe hjelp å få. pumpet litt, dro i snoren og den gikk….i ett sekund før den stoppet brått igjen.

    Jeg gjentok denne prosessen en ca 10 ganger før den nå går bra igjen. Så det var nok noe kondens i systemet. Men akkurat denne vinteren hadde jeg ikke vinterkonservert klipperen (min egen feil) så nå vet jeg hva som skal gjøres ved sesongslutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.