Fin blomst!

Her er et bilde jeg synes ble ganske bra. Det er tatt med mitt Canon IXUS 500, med makroinnstilling. Rosen er kanskje en greie ved navn «Peace», og den lever i Trondheim.

Grunnen til prøvefotograferingen, var at jeg ville finne ut om det gikk an å velge enten lukkertid eller blenderåpning på kameraet. Det er bare et enkelt kompakt digitalkamera, men det har en rekke manuelle innstillinger tilgjengelig – men ennå har jeg ikke funnet denne muligheten.

Ofte er det nemlig litt irriterende at alt er like skarpt på de fleste bildene jeg tar, mens jeg gjerne ville benyttet meg av effektene riktig valg av dybdeskarphet gir. Og dybdeskarphet bestemmes av riktig balanse mellom blenderåpning og lukkertid, noe som er en smal sak å justere på speilrefleks- og mer avanserte kompaktkamera. Dette har jeg altså ikke funnet ut om jeg kan gjøre på IXUSen.

Men hvis du ser nærmere på akkurat dette bildet, ser du likevel at fokuset er på blomsten og ikke på bakgrunnen. Jeg tror ikke dette kommer av lysforholdene, som egentlig var ganske gode, så det må ha noe med makroinnstillingen å gjøre. Dette skal det forskes mer på. Hvis jeg finner ut noe lurt, så kommer jeg tilbake!

Beklager filstørrelsen på 348 KB for et bilde på 800 ganger 600 piksler, men jeg hadde dessverre ikke noe godt program å komprimere med for hånden. Det ble temmelig mye bedre selv med veldig høy kvalitetsinnstilling på Photoshop; 157 KB.

2 tanker om “Fin blomst!

  1. Hei, og fin rose! Et enkelt tips for å få bakgrunnen mer ut av fokus er å gå tettere innpå rosen! Jo tettere rosen er, jo mer uskarp blir bakgrunnen. Hvis du går inn på f.eks. http://www.foto.no og ser på macro/insektsbilder, vil du se at kun hodet på insekten er i fokus. Hvis du fokuserer på et punkt, vil det i teorien være akseptabelt skarpt i området 1/3 foran og 2/3 bak det punktet (avhengig av blenderåpning), men hvis dette punktet kun er noen få cm unna linsa, vil dette området være veldig lite. Ergo, hvis du har blomsten din veldig nært linsa, vil bakken under (som er forholdsvis langt unna) være ganske uskarp.

    Lykke til med shootinga!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.