VG har funnet ut at Podcasting er et begrep som mange søker etter, og passer derfor på å skrive om det. Podcasting er altså det å sende radioprogrammer – som oftest “hjemmelagede” – som mp3 over nett. Så kan du høre på dem når det passer deg, for eksempel på en iPod, derav navnet.
Så langt er VG og meg på linje. Men det var et avsnitt i denne reportasjen om Podcasting som fikk meg til å reagere:
Også NRK Urørt har vært borti det, men de sender bare musikk. Å sende musikk via PodCasting er derimot ulovlig med tanke på rettighetsproblematikken, så dette er begrenset til «undergrunnsmusikk».
Uttalelser som dette, er med på å mistenkeliggjøre både fenomenet Podcasting, podcasts med musikk spesielt, og det degraderer musikken som spilles fullstendig lovlig via podcasting. For det er altså helt lovlig å sende musikk via podcasting. Det som ikke er lov, er å bryte opphavsretten.
Hvis noen vil podcaste “tradisjonelle” artister (som Bjørn Eidsvåg) helt lovlig, må de ha en tillatelse fra de som forvalter artistens opphavsrett – vanligvis TONO. Da kan de inngå en avtale om å betale en avgift som igjen går til artistene hvis musikk man podcaster. Og altså helt lovlig. Men det blir sikkert dyrt. Et annet alternativ er å benytte seg av fri musikk.
Det finnes en rekke artister som lager sin egen musikk om ønsker denne spredt, enten av markedsføringshensyn eller fordi de ønsker et publikum til sin kunst. Gisle Hannemyr har en liste over steder hvor du kan laste ned fri musikk, og mye av musikken der er gitt ut under en lisens som tillater podcasting. Les lisensene eller kontakt artisten for å finne ut mer om dette. I tillegg kan du selvfølgelig lage musikk selv for podcasting. Har du en gitar, en mikrofon og litt kreativitet, er du jo godt i gang. Et band som venter på kontrakt kan jo på denne måten bruke podcasting til å nå nytt publikum.
Så hvis noen skulle være i tvil: Det er helt lovlig og ganske så uproblematisk å «sende musikk via PodCasting». Det er selvfølgelig ikke lov å spre opphavsrettighetsbeskyttet materiale uten rettighetsinnehaverens samtykke, men det er noe litt annet. Hvis du spiller musikk, så legg gjerne noe ut på nettet. Jeg tror jeg kan ha minst like stor glede av å høre det, som Bjørn Eidsvåg på P1 …
Det er flott at noen tar opp dette. Det virker ikke som om tabloidavisene våre er så veldig innteresert i å få alle fakta på bordet før de kjører en artikkel. Det som er viktig for dem er at artikkelen nevner noe ulovlig som ungdommen driver med.
God analyse, Lasse. Situasjonen er p.t. at man må spørre alle rettighetshavere eller en organisasjon som representerer dem, om tillatelse til bruk såsant verket ikke eksplisitt er lagt i det fri. Oversettelsen av Creative Commons-lisensen til norsk vil gjøre dette enklere for oss alle. Bjørn Eidsvåg har jeg alltid ment både sugde og blåste på en gang, men han viste med dette evnen til å synke til helt nye dyp. Waytogo, Bjørn. 🙂