Å koble seg til en Windowsserver med The One del 2

Etter at jeg skrev om hvordan man kan hente filer fra en Windowsmaskin eller sambaserver med Linpus Linux på Acer Aspire One har jeg fått en rekke tilbakemeldinger. Mange av disse uttrykker et ønske om å automatisere dette noe, og som den hjelpsomme sjel jeg er, trår jeg til.

Først litt repitisjon

Først litt repetisjon: for å kunne koble deg til en Windowsserver, må en ressurs være delt på denne serveren. I disse eksemplene kaller vi denne delte ressursen «filer», og selve serveren gir vi adressen 192.168.1.2. Videre må vi ha et brukernavn og et passord til serveren, og en tom katalog på The One å montere ressursen «filer» i, jeg bruker «lasse», «mittpass» og «windowsfiler» på denne siden. Selve monteringen skjer i et terminalvindu hvor vi først skriver «su» for å bli superbruker, og linja vi må bruke ser slik ut:

mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer windowsfiler -o user=lasse,passord=mittpass,uid=user,gid=user

(«user» er standard bruker- og gruppenavn på The One, og «uid=user,gid=user» gjør at den vanlige brukeren får tilgang til filene på Windowsserveren.) Denne metoden fungerer, men jeg kan være enig i at den er litt tungvindt. La oss prøve steg for steg å gjøre det litt enklere.

Passordet

En ting jeg ikke sa noe om i forrige posting, var det å ha passordet stående på kommandolinja. Det er ikke uproblematisk. Alle som ser over skuldra di kan selvfølgelig se hva det er, og den som har tilgang til maskinen din kan skrive «history» på kommandolinja for å se hva du har skrevet inn. Det er derfor lurt å unngå det hvis vi kan. En enkel måte å gjøre det på, er rett og slett å la være og skrive det. Da vil du få spørsmål om passordet, og kan skrive det inn uten at noen ser det:

mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer windowsfiler -o user=lasse,uid=user,gid=user

sudo

Som nevnt må monteringen gjøres av superbrukeren, og på et skikkelig operativsystem som Linux er, er vi ikke superbruker hele tiden. Derfor måtte vi skrive «su» og legge inn passordet før vi skrev inn kommandoen for å montere. Det går imidlertid an å bruke et lite program som heter sudo til å gjøre dette. Trykk F2, skriv «terminal» og trykk ENTER for å få opp et terminalvindu for å prøve dette i. Skriv så «sudo mousepad» og trykk ENTER igjen. Da skal den enkle teksteditoren mousepad starte, og øverst i programvinduet skal du se en advarsel om at du er «using the root account» — at du bruker superbrukerkontoen.

(På The One får jeg en feilmelding som sier «audit_log_command(): Connection refused» når jeg bruker sudo, men det ser ikke ut til at den spiller noen rolle.)_

På samme måte kan du bruke sudo til å koble deg til Windowsserveren. Når du har startet terminal som vanlig bruker, skriver du:

sudo mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer windowsfiler -o user=lasse,uid=user,gid=user

Vel, det er det for dette innlegget. Neste innlegg skal se på det å gjøre denne prosessen enda enklere, ved å lage et lite script.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.