Problemer med VirtualBox OSE på Ubuntu 7.10

Jeg er veldig glad i virtualiseringsprogrammet Virtualbox, som gjør at jeg kan kjøre Windows i et vindu i Ubuntu, og derfor slipper å starte maskinen min på nytt når jeg kommer ut for hjernedøde løsninger som krever Windows. Men etter at jeg oppgraderte Linux-kjernen til 2.6.22-15, har ikke Virtualbox ville starte maskinene mine! Men i dag fikk jeg løst det problemet.

Problemet artet seg slik at når jeg prøvde å starte en virtuell maskin, fikk jeg øyeblikkelig en feilmelding om at en modul ikke var lastet, og at jeg skulle skrive sudo /etc/init.d/vboxdrv start i et terminalvindu for å laste denne. Jeg prøvde det, men da fikk jeg denne feilmeldingen:

FATAL: Module vboxdrv not found.
* Modprobe vboxdrv failed. Please use ‘dmesg’ to find out why.

dmesg fortalte meg strengt tatt ingen ting, og det gjorde heller ikke for en gangs skyld Ubuntuforums. Det vil si, løsningen de anbefalte, var å installere Suns prekompilerte versjon, men den ville ikke inn på maskina mi, Så det ble å lete videre. Og til slutt fant jeg løsningen mellom linjene på en side hos Virtualbox. Her forteller brukeren med problemet følgende:

I managed to locate vboxdrv.ko but doing an insmod gave me an «Invalid module format» error.

Ok. Det har ikke jeg prøvd. Først prøver jeg å finne ut om jeg har en slik der vboxdrv.ko noe sted. Jeg fyrer opp et terminalvindu, og skriver:

locate vboxdrv.ko

Maskinen sier da at jeg har en slik fil i /lib/modules/2.6.22-14-generic/misc/vboxdrv.ko. Jeg finner så ut at kommandoen insmod finnes på min maskin, og jeg prøver:

sudo insmod /lib/modules/2.6.22-14-generic/misc/vboxdrv.ko
sudo /etc/init.d/vboxdrv start

… og vips — alle feilmeldinger er borte som dugg for solen, og jeg kan igjen starte Windows uten å starte maskinen i Windows. Glad nå!

Les mer om Virtualbox:

6 tanker om “Problemer med VirtualBox OSE på Ubuntu 7.10

 1. Flere, Audun, men den ærligste (og kanskje kjedeligste) er det gode, gamle ordtaket «if it works, don’t fix it». 7.10 gjør jobben på en glimrende måte for meg, og jeg lever tross alt av å ha fungerende datamaskiner, så da blir man litt forsiktig av seg.

  Videre så var det litt mye beta med 8.04 da den kom, i første rekke Firefox 3 beta, og jeg liker å ha såpass viktige verktøy testa ut og lansert før jeg innfører dem.

  Men jeg har 8.04 på en maskin, så jeg har prøvd det ut. Liker godt at kommunikasjonen med Windows-servere har blitt raskere, liker litt mindre at jeg må koble meg opp mot serverne på nytt hver gang, selv om jeg har bedt om at tilkoblingene skulle lagres og liker absolutt ikke at de har endret navnekonvensjonene på importerte bilder.

  Så — kanskje blir det 8.04, kanskje ikke — mulig det blir 9.04 … Eller er det noen spesiell grunn til at jeg bør installere 8.04?

 2. «sudo insmod /lib/modules/2.6.22-14-generic/misc/vboxdrv.ko
  sudo /etc/init.d/vboxdrv start

  … og vips — alle feilmeldinger er borte som dugg for solen, og jeg kan igjen starte Windows»

  … men en overraskelse fikk jeg, da — dette overlever ikke boot, så jeg må gjenta besvergelsen neste gang jeg skal bruke maskinen og starte Virtualbox. Men det må vel finnes en løsning på det, også!

 3. Nei, det finnes vel egentlig ikke noen god grunn til hvorfor du oppgradere. Personlig er jeg ute etter å kunne så mye som mulig om de nyeste Ubuntu-versjonene, men så lenge du ikke opplever noen sære bugs du ikke får fikset under 7.10, spiller det jo ingen trille. 7.10 har vel sikkerhetsoppdateringer en stund enda. Personlig opplever jeg 8.04 som en smule kjappere, men det kan likegodt være på grunn av èn enkel oppgradering i f.eks en driver jeg bruker, som at hele systemet er raskere. 8.10 kan jo være et alternativ når den kommer.

  Firefox 2 kan du forresten installere via apt i 8.10 — jeg surfer på FF2 akkurat nå 🙂

  Angående insmod, er det mulig det fungerer å bare putte vboxdrv.ko i /etc/modules?

 4. Angående insmod som må kjøres etter hver boot:

  Jeg har ikke Ubuntu kjørende på noen maskiner nå, men har ikke denne distribusjonen en fil som heter /etc/rc.local? Det som ligger i denne kjøres ved oppstart, så du kan prøve å legge insmod-besvergelsene dine inn i den filen.

  /etc/rc.local kjøres som root, så du kan teste uten sudo først på kommandolinjen.

 5. Audun: 8.10 kan nok være et godt alternativ — jeg var også mye mer fornøyd med 7.10 enn med 7.04. Men som du nevner — det vil komme oppdateringer til april neste år, så jeg har tid til å tenke meg om.

  Når det gjelder /etc/modules så skal jeg prøve det når jeg føler for å boote igjen.

  Og takk skal du ha, Thomas — rc.local ligger her, og det ser ut som om den gjør akkurat det du mener at den gjør. Så det er alltid en nødløsning — og forøvrig informasjon som kan komme godt med i andre sammenhenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.