Avkokt torsk

Det er litt av hvert som skjer for tiden, men likevel må man spise. Men med juleetegildet i bakhodet (for ikke å si magen), januarbudsjett og dårlig tid, er det ikke så lett å finne på noe og spise hver dag. Så når RIMI i dag solgte Ole Løvolds frossen torsk i skiver til under femti kroner for en pakke med et kilo, tok vi sjansen.

Det er litt morsomt med fisk. Enkelte ville aldri spise frossen fisk, ja de er faktisk så kresen på fisk at de praktisk talt aldri spiser det (men gjerne spiser lutefisk og annet spesialavfall). Selv er jeg litt mer avslappet i forhold til råvarer, også fra sjøen. Selvfølgelig er det beste om man kan handle rett fra båten til en fisker man kjenner, men da blir det fisk en alt for sjelden vare. Så det blir en del frossenfisk, og dagens koketorsk ble kjøpt inn uten andre forventninger enn at det skulle være grei spise.

Der ble vi overrasket, gitt! Vi som var barn på syttitallet, er vant til fersk torsk. Og dette smakte faktisk omtrent slik. Smakfull fisk, fast og hvit i kjøttet og helt uten «frysersmak». Servert på tradisjonelt vis var dette veldig delikat. Og den tradisjonelle serveringen er veldig enkel:

Avkokt frossentorsk

Du trenger:

 • 1 pakke frossen torsk i skiver (for eksempel fra Ole Løvold AS)
 • Vann til koking, med en halv dl salt og en halv ts eddikessens pr liter vann
 • Smeltet smør, flatbrød, kokte poteter og gulerøtter.

En pakke på et kilo fisk var akkurat passe til to voksne og to barn her i huset. Skrell og sett over poteter, kok opp vannet til fisken. Fisken skal legges frossen i vannet, så den trenger litt lenger «koketid» enn fersk fisk – kanskje 20 minutter? Men den skal ikke koke, da — bare trekke.

Middagen smakte slik fisk skal smake — og når mamma lagde fiskesandwitch med moset fisk, potet og smør mellom to skiver flatbrød, ble det en barnefavoritt, også!

3 tanker om “Avkokt torsk

 1. Jeg skjønner ikke hva folk har imot kokt torsk. Torsk er kjempegodt! Den smaker riktignok ikke like mye som laks, men den smaker allikevel veldig godt. Noe du kan prøve en gang, Lasse, er å bruke torsk i Tikka Massala-saus istedet for kylling. Få skjært dem i små terninger, så vil jeg gjette på at få faktisk klarer å smake noe særlig forskjell. 😉

  Ellers heter det vel «gulrot» og ikke «gulerot». 😛

 2. Alternative bruksmåter for torsk er notert. Kylling smaker jo nesten ingen ting uansett.

  «Gulerot» er (i følge http://www.ordnett.no/ – mulig man må ha en konto) strengt tatt riksmål, men etter som jeg ikke er bundet til å følge offisiell rettskrivning, hender det jeg tar meg slike friheter 🙂

 3. Ole Løvolds torskeskiver er i tillegg produsert av linefanget torsk som er frosset på fangstfeltene. Så vidt jeg vet, er dette en økologisk god fangstmetode, så ikke bare er det god og billig mat, det er fornuftig fanget mat, også!

  Skulle tro jeg var sponset her, men jeg er altså bare en oppriktig fornøyd forbruker …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.