Bort med mikrobokstaver

Som jeg tidligere har postet, har jeg kjøpt meg ny skjerm. Den var litt mindre enn jeg egentlig ønsket meg, men den fungerer likevel helt fint i alle tilfeller bortsett fra et: På websider med mikroskrift.

Det er nemlig noen som har funnet ut at jo mindre bokstavene er, dess bedre er det. Og mange går altså helt til det ekstreme skrittet å bruke x-small som størrelse, noe som resulterer i noe sånt som dette:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nam malesuada. Fusce iaculis venenatis justo. Duis id velit. Aenean porttitor sodales lectus. Aenean et mauris. In hac habitasse platea dictumst. Sed est turpis, tristique et, tincidunt at, suscipit a, elit. Sed ligula. Nam blandit. Nunc eu libero. Vestibulum porttitor. Praesent massa nulla, aliquam non, lacinia quis, facilisis et, massa. Nulla at justo. Praesent nec felis vitae elit aliquam accumsan. Maecenas eget tortor.

Altså rimelig uleselig for veldig mange, selv om man som i eksemplet over bruker fonten Verdana som er beregnet for lesbarhet i små størrelser. Og mangler man Verdana på systemet, blir det enda verre, omtrent slik:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nam malesuada. Fusce iaculis venenatis justo.

Selvfølgelig kan man justere opp skriftstørrelsen i nettleseren, men det blir jo litt dumt når man kommer til en side med normal skriftstørrelse – som da blir alt for stor. Så spørsmålet dukket opp: Går det an å konfigurere seg bort fra problemet? Joda, i Mozilla Firefox og Opera kan du angi en minste skriftstørrelse!

Mozilla Firefox:

Velg “Verktøy”-menyen, valget “Innstillinger” og kategorien “Skrifttyper og farger”. Der har du valget “Minimum skriftstørrelse”. Prøv deg fra med denne innstillingen helt til du synes mikroavsnittet over her virker lesbart.

Opera:

Velg “Verktøy”-menyen, valget “Innstillinger”, arkfanen “Avansert” og valget “skrifttyper”. Der har du en boks hvor du kan skrive inn minimum skriftstørrelse.

Hvis du bruker Internet Explorer, har du dessverre ikke en slik mulighet, men du kan velge å la nettleseren ignorere alle størrelsesangivelsene webutvikleren har brukt. Dette finner du under “Verktøy”, “Alternativer for Internett”, “Tilgjengelighet”. Men jeg vil på det varmeste anbefale deg å prøve en av de nettleserne jeg nevner over. Les mer om det på Browsehappy.

Så nå slipper jeg å justere skriftstørrelsen på annenhver blogg jeg kommer innom! Flotte greier. Men jeg vil samtidig anbefale alle å velge en skriftstørrelse som er leselig også for en gammel mann som meg på en skjerm med litt høy oppløsning.

7 tanker om “Bort med mikrobokstaver

  1. Veldig bra at du minner folk på dette. Jeg har nytt godt av minste skriftstørrelse et par år nå, i den grad at innstillingene i postingen din ikke var synlige for meg. At liten skrift plager meg mer og mer har selvsagt ikke noe med alderen å gjøre. Å nei da. 🙂

  2. Jeg er også en synder hva skriftstørrelse angår, med mine 70 prosent. Har foreløpig valgt å ikke gjøre noe med det i den eksisterende versjonen, men har flere ganger fremholdt at jeg øker størrelsen for neste versjon.

  3. Når du nevner det bruker jeg selv flere maskiner uten Verdana. Det er merkbart en forskjell, men ikke ille, så lenge jeg har angitt alternative skrifttyper og satt god linjeavstand.

    I utgangspunktet hadde jeg en plan om å øke det til 82%, en magisk størrelse som ser lik ut i de mest utbredte nettleserne. Må se om jeg kanskje øker det enda mer. Teksten i denne webloggen er upåklagelig, men linjehøyden kunne kanskje vært økt en tanke?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.