Clothing optional?

Jeg har vært på campingferie i Utlandet. I Utlandet har de Sauna, noe jeg er skrekkelig glad i, og jeg tar en dusj med etterfølgende dampkoking så ofte som jeg kan. Vi er noen som gjør dette, og ofte får jeg utveksle noen ferieerfaringer med tilfeldig fellesbadende.

Denne gangen møtte jeg en finne på vei til Lofoten. Og i ei badstu er jo definitivt finner på hjemmebane. Denne mannen hadde til og med to badstuer, han – ei hjemme, og ei på hytta. Jeg fortalte ham at badstuefrekvensen var langt lavere i Norge. Slikt snakket vi om, men det som jeg spekulerte på, var slikt man ikke snakker om.

Jeg var jo som vanlig helt netto i badstua, med bare et håndkle til å sitte på. Så lenge det er enkeltkjønnsbadstuer og man oppfører seg rimelig sivilisert, synes jeg det er naturlig. Men finnen fra saunaland stilte i badebukse! I badstua. Så nå lurer jeg; er det jeg som er ufattelig frigjort, eller denne finnen som var litt ekstra bluferdig? Er det ikke lenger sett på som greit å være naken i offentlige bad? Er dette veldig kulturbestemt, også i den vestlige verden?

Erfaringer og kommentarer mottas med takk!

4 tanker om “Clothing optional?

  1. Jeg har aldri tatt badstue med noen finner, men støtter deg på bekledningsfronten. Er man i enkjønnsbadstu, eller med nære kjente stiller man i netto svøpt med håndkle rundt livet. Hvis ikke blir det jo ikke skikkelig nakenbad i snøen etterpå…!

  2. Kom nå på et nyhetsinnslag jeg så for noen dager siden: Politiet i skjærgården et eller annet sted kunne fortelle reporteren at tyskere (tror jeg) har en forkjærlighet for å seile i nettoen. Det skapte visstnok noen flaue episoder når lovens lange arm skulle foreta ombordstigning for check up av om hvorvidt tollkvotene ble overholdt.

    Tror vi kan sette klesnormer i badstuer (og forøvrig overalt ellers) på kontoen for kultur. Er enig i at en finne med badebukse i badstu høres ut litt rart ut. Kanskje kan vi gi han cred for forsøk på å tilpasse seg det han oppfattet som å være lokale normer og regler.

  3. Det jeg er mest overraska over er at det var en finne. Det er klart at dette med nakenhet er ganske kulturbestemt – her på berget klær vi av oss uten mye om og men. Men jeg trodde det var ganske likt for de fleste skandinaver. Kommer man litt lenger sør, er nok saken derimot en helt annen. Det var vel Arild Stavrum som opplevde akkurat det da han skulle dusje etter første trening i Tyrkia: Han spratt naken inn i dusjen, som jo er helt naturlig, men det fant han fort ut at ikke var like naturlig der.

    Uansett: Jeg synes ikke du kan legge til for mange poeng på frigjort-kontoen. Her er netto standard i badstu og dusj. Jeg hadde gjort akkurat som deg.

  4. Det er mange år siden jeg har tatt badstu med finner, men har gjort det en gang – i Finland.

    Antrekket var netto, mat ble laget på badstuovnen, og man fikk kun lov til å gå ut av badstuen for å hente mer drikke (etter at man hadde drukket opp det man hadde). Sjelden varm øl har gått så fort ned…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.