Curry på landsbygda

Vi som bor lettere ruralt til, har ikke det flotte restauranttilbudet folk i mer sentrale strøk kan smykke seg med. Oslo har snart 900 McDonalds-restauranter og utallige DeliDeLucas, mens vi her på Fauske sliter med å finne ei grillpølse uten dieselsmak.

Så vi må leke restaurant selv, og da er det godt med en velutrusta Coop Mega. Der har jeg nemlig funnet Patak’s sauser, og kan lage en liten bit av Indisk stemning hjemme hos meg selv. Min favoritt hittil er en «Mild Curry Paste», som jeg lager litt mindre mild helt av meg selv. Her er en oppskrift til ca. fire personer:

  • Soyaolje
  • 2 store løk
  • 400 gram kyllingkjøtt
  • 1/2 glass med Patak’s original mild curry
  • 8 tomater
  • 1 rød paprika
  • 1 grønn paprika
  • En rød chilipepper
  • 2 dl rømme eller yoghurt naturell
  • Ris
  • Nan-brød

Start med å flå tomatene. Dette gjør du ved å skjære et kryss i den ene enden av dem, putte dem et halvminutts tid i kokende vann og så dra av dem skinnet etterpå. Skyll dem om nødvendig i kaldt vann før du begynner med behandlingen. Hakk tomatene lett når de er skinnfrie, og ta vare på tomater og juice.

Hakk løken. Stek den lett gyllen i olje, og ha den i en kasserolle. Brun kyllingen lett, og ha den oppi løken. Tilsett et halvt glass med «Patak’s original mild curry», en halv desiliter med vann og tomatene fra forrige avsnitt. Kok opp. Dette skal så koke på svak varme i en halv times tid. Mens det putrer, har du oppi resten av ingrediensene:

Finhakk chili, og ha i en teskje. Da blir retten etter min oppfatning «nokså sterk» etter norske ganer. Uten chili blir den «litt sterk», og hvis du synes det er tøft med vanvittig sterk mat kan du jo prøve deg frem med mer enn en teskje chili, men finhakket chili i olje kan jo også serveres ved siden av, slik at folk kan velge hvor sterkt det skal være. Kutt paprikaen i pene strimler, og ha det oppi gryta.

Jeg koker «vanlig» ris etter anvisning på pakken. Jeg bruker aldri «hurtigris», dersom man ikke har tid til å vente 20 minutter på at vanlig ris blir ferdig, kan man heller ta seg en skive. Når det gjelder nanbrød, har jeg bakt dem selv tidligere, men nå kjøper jeg ferdige som bare skal varmes et par minutter i ovnen.

Rett før retten skal serveres, rører jeg inn to desiliter rømme og lar det koke opp. Genialt enkelt og glitrende godt på smak. God fornøyelse.

9 tanker om “Curry på landsbygda

  1. Takk for at du lærte meg et bra triks for å flå tomater. Det har jeg aldri fått helt dreisen på. Oppskriften høres god ut. Den skal testes.

  2. Pataks er riktig bra, den. Jeg har brukt denne oppskriften i mange år, og kan gå god for at den er god. Det er ganske forbløffende hvor annerledes (i betydningen bedre) flådde tomater smaker enn boksvarianten. Yoghurt naturell går også bra i sausen, forøvrig. Og basmati er tingen i svingen. 🙂

  3. Curry blir ikke curry uten mango chutney! En lettvint variant er en moden mango en kjapp runde med stavmikser sammen med Sweet chili saus.

  4. Tomatflåing er en slik ting som er latterlig enkelt når du gjør det riktig, Elf, og nesten umulig ellers.

    Basmati er slettes ikke ille nei, Eirik. Men knøttet her i huset er for tiden så overlykkelig når han får vanlig ris, at jeg ikke har hjerte til å skuffe ham. Naturellyoughurten er notert — når det gjelder India, hører man på deg 🙂

    Middagsbestillingen skal du bare komme med ja, Kyrre! Det er slettes ikke utenkelig at du blir servert en ruralcurry med mindre bestillingen er veldig spesifikk på noe annet!

    Og mangochutney ja, Lars! Selvfølgelig hører det med, det har jeg helt glemt. Jeg har brukt å kjøpe det ferdig tidligere, men nå er det så lenge siden jeg har brukt det at boksen i kjøleskapet så temmelig skummel ut, må nok plukke med meg en ny en til neste gang.

  5. Så var jeg ikke alene likevel! Går med et Pataks-glass per helg her! Og jeg liker best de variantene som brenner litt i tunga og får fram litt svette på panna (ikke steikepanna). Ethvert besøk til mer urbane strøk inneholder et raid til en velassortert dagligvareforretning (Ultra på Solsiden i Trondheim f.eks.), og det finnes så mye mer enn Pataks der ute. Glassene fra Geeta’s, for eksempel, med krydderblanding i lokket. Og så finnes det et miljøvennlig alternativ: Mange av de samme rettene og flere til kan kjøpes i små pulverposer, Santa Maria (neida, ikke bare tex-mex) og Conimex og flere til, og det smaker like godt. Siden du gjør deg så mye flid med grønnsakene allikevel, er det mye CO2 å spare på å frakte små pulverposer på 40 g framfor store, tunge glass med ferdig saus.
    Og du vet vel at Bodø har en utmerket indisk restaurant, The Great Gandhi, vis-a-vis Brannstasjonen? Har du ikke vært der ennå, MÅ du prøve den. God mat, stille og dempet stemning, behagelig og diskret betjening. Og på Fauske kan du få noe langt mer enn grillpølser med dieselsmak — har du ikke vært på Damlas gatekjøkken i Fredheimgården? Trodde du hadde kontoret ditt i samme gården….?

  6. Kristian: Det høres ut som du begynner å bli moden for neste skritt — å blande krydderet selv. Det er f.eks. overraskende lett å lage sin egen tandoorimarinade, jamfør http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/512239

    Eller hva med denne nydelige vegetarretten, Aloo Palak: http://www.bawarchi.com/cookbook/gravyveg7.html

    Det gjør ikke så mye om man ikke får tak i alle ingrediensene til den siste retten. At det kommer til å smake godt uansett skjønner du så snart kuminfrøene freser i oljen (som utmerket vel kan erstatte ghee). 🙂

  7. Joda, Kristian R, slike krydderblandinger i tørr form er vel egentlig akkurat det samme, så det burde man kanskje være flinkere til å eksperimentere med. Fordelen med krydderpasta, altså krydder og andre ingredienser konservert i olje, er at du får den riktige, spennende duften med en gang du åpner lokket på glasset …

    Og The Great Ghandi er bra, det er jeg enig i. Det har vært litt ensomt de gangene jeg har vært der, men det er en flott restaurant. Og jeg må nok innrømme at jeg overdreiv litt i ingressen, men alt i spissformuleringens navn. Damlas er likevel foreløpig uprøvd, det er for langsomt til å være gatekjøkken og et for trist lokale til å være restaurant. Får se hva som skjer i sommer.

    Og takk for inspirerende innspill, Eirik. Skjønner at du kosa deg i India :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.