Endelig 16:9

Lenge har vi irritert oss over at det bare er svensk TV som har skjønt dette med brede TV’er. De øvrige kanalene har sendt 16:9-filmer og programmer i en skrekkelig liten firkant midt på skjermen, som naturligvis ikke gir særlig god kvalitet når den blåses opp – og de øvrige programmene sendes i 4:3-format, som enten gir store sørgerender på sidene, eller tap av informasjon på topp og bunn.

Men nå ser vi begynnelsen på slutten. I høst starter NRK med brede sendinger, og fredag 16. september kommer hele gullrekka i 16:9. Håper det blir like bra som SVT klarer å gjøre det!

11 tanker om “Endelig 16:9

 1. Hmm … Jeg er ikke overbevist ennå. Programmet «Kaoskontroll» skulle i følge TV-programmet sendes i 16:9 bredformat i kveld. Her i huset fikk jeg det i 4:3 med svart kant øverst og nederst. Ikke helt det samme, synes jeg …

 2. Det høres nesten ut som om at dere tar inn signalene analogt. I så tilfelle er dette ofte (alltid?) resultatet. Hvis jeg ikke har tolket greiene feil er DVB (1) et krav for å få sett bildet rett og den analoge «varianten» er «letterbox». Altså en … 16:9 pakket godt inn i en 4:3 sak, som igjen ikke er bra på en 16:9 TV.

  1 – DVB: Digital Video Broadcasting, eks. digital parabol, digitalt bakkenett, digital kabel-tv osv.

  Dersom dere faktisk tar inn signalet digitalt så er det kanskje på tide å se over oppsettet til tuneren og/eller TVen?

  Dersom det nå faktisk er slik at dere ikke har en digital mottaker så er det bare å løpe å kjøpe. Forskjellen mellom analag digital sending kan være (avhengig av sendingen) like stor som VHS DVD.

  Nå snakker jo «norskene» om digitalt bakkenett også, og det tror jeg nok er en knallgod idé. Her i Sverige er det nå digitalt bakkenett som gjelder og utfasingen av analogen sendinger har allerede startet. Dog: Alle svensker som i fremtiden vil se TV må kjøpe seg en digitaltuner (for hver TV) og dette blir det bråk av. Fra 500,- og opp til 2000,- for en slik boks i tillegg til TV-avgiften er det ingen som liker. Det blir nok slik i Norge også…

 3. Vi får TV’en via antennepluggen i veggen. Jeg vet ikke helt hva kabelTV-selskapet gjør på sin side, det kan hende de tar sendingene ned analogt.

  Det norske digitale bakkenettet er på vei, ja. Vi trenger også en boks, men det er hevdet at den skal bli gratis. Jeg har imidlertid liten tro på at jeg får nyte godt at dette mens jeg har godt nok syn til å nyte godt av det, etter erfaringene med DAB-radio:

  http://www.lassedahl.com/b/DAB_til_folket

 4. En antenneplugg uten en digital mottaker er med 100% sikkerhet ikke digital. TVen deres har en «analog tuner» og den kan ikke gjøre noe med det (eventuelle) digitale signalet selskapet sender. Vegg -> boks -> TV. Det er slik det er. I alle fall for å få tingene digitalt. Beklager.

 5. Stussa litt på dette, ja. NRK har da sendt masse sendinger i 16:9 over lengere tid. Filmer er nesten alltid i 16:9, og nå sendes sågar det meste av Barne-TV i 16:9. Så jeg ble litt undrende da du uttrykte din glede over at nå skulle endelig NRK sende i 16:9.

  Selv har vi hatt digital mottaker i et par år nå, nettopp for å kunne dra nytte av 16:9-sendinger på widescreen-TV-en vår. For som Kyrre sier: Digitalt må det være!

 6. Vel, jeg har svensk TV i ekte 16:9 widescreen, så det er noe i forklaringene over her som garantert ikke stemmer.

  4:3-bildet på svensk tv er «trykt sammen» fra sidene, slik at en 4:3-TV må legge på sorte felter øverst og nederst for å se bildet med riktig størrelsesforhold, mens jeg bare velger widescreen – og får glitrende kvalitet.

 7. Jeg leste en kommentar et annet sted i går. Hvis TV-selskapene IKKE gjør som NRK (og sender 16:9 som 4:3 med sørgerender) – men sender i «ekte» 16:9, vil de med 16:9-TV få maks kvalitet, mens de med 4:3-TV enten får folk som er «lange i maska», noe som på nyere TV kan fikses ved å velge 16:9-modus på TVen (da «krympes» bildet, man får tilbake sørgerendene) – men man SENDER ikke sørgerender på lufta. Altså bedre kvalitet. De med gammel TV uten mulighet til å lage sørgerender selv, sliter.

 8. Vel, jeg har svensk TV i ekte 16:9 widescreen, så det er noe i forklaringene over her som garantert ikke stemmer.

  Ja. Jeg stusset litt på det jeg også. At du så svensk TV i 16:9 og ikke norsk. Det er altså NRK som har gjort dette som et valg og ikke standardene som sier det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.