Flysikkerhet. Igjen.

Av alle de aktivitetene som bedrives om sommeren, er det ganske mange som medfører reising. Og en god del av disse reisene skjer jo med fly. Da får vi oppleve antiterror-reglene som blant annet sier at det ikke er lov å ta med seg flasker, våpen og sånt om bord i flyet.

Flaskeforbudet tror jeg egentlig er for å kontrollere norske sydenturisters alkoholinntak litt bedre, da — mens våpenforbudet egentlig er ganske greit. Likevel er ingen kontroller helt vanntette, og det blir jo litt parodisk når man leser om saker som denne fra VG, hvor en gutt fikk med seg en temmelig naturtro lekepistol i metall gjennom sikkerhetskontrollen:


Isaks lekepistol er laget i metall. Foto: Tront Sørås, lånt fra VG.

Men slike ting skjer jo. Det som fikk meg til å ville skrive noe her, var imidlertid opplysningene som står lenger ned i saken, om at en lommekniv heller ikke ble oppdaget sikkerhetskontrollen. Informasjonssjefen ved Oslo lufthavn forteller at det er helt i orden, «I tilfellet lommekniven kan det være at den er regnet som et universalverktøy. Da kan den tas med forutsatt at bladet ikke er lenger enn seks centimeter, sier Kobro.». Jeg målte litt på min egen lommekniv, jeg. Bladet der er bare seks centimeter, så den er altså helt grei å ta med seg på flyet:

Er det bare jeg, eller ser ikke slike litt skumlere ut enn en tannkremtube på mer enn 100 milliliter, egentlig?

7 tanker om “Flysikkerhet. Igjen.

 1. Mm. Ja. Jeg reagerte litt på dette selv. Jeg går nesten alltid med en Leatherman Charge TTi [1] i beltet. Så langt har jeg pakket den ned i bagasjen når jeg skal ut å fly, men til tross for to kniver og et «par» andre skarpe verktøy så skjønner jeg det altså slik at denne er godkjent.

  Men tannkrem, såpe og andre skumle saker må altså spesialbehandles. Det er lenge siden jeg forsøkte å forstå logikken her, men dette er første gang jeg har blitt «overrasket» over dummhetene.

  [1] http://www.leatherman.com/products/tools/charge-TTi/default.asp

 2. Det er liten reell sikkerhet i flysikkerhetstiltakene, og det meste er spill for galleriet. Hvis jeg vil skyte ned et fly, så prøver jeg ikke å gå forbi kontrollen på flyplassen. Da stiller jeg meg utenfor rullebanen med bazooka. Det er mye lettere å gjennomføre, men har vi noen tiltak mot det? Nei. Dessuten: De som virkelig vil gjennom en kontroll, kommer gjennom. Jeg tror ikke at 10 securitas-vakter som følger sine regler, klarer å gjennomskue profesjonelle folk som virkelig vil forbi. De klarer derimot å ta halvgale (mentalt syke) folk med øks eller gressklipper, og det er for så vidt bra, men det kunne de klart uten å måtte kreve at vi andre filtrerer bort toalettsaker og bærbare PC-er.

  Det er umulig å bekjempe det de prøver å bekjempe (terror som skjer i en minimal brøkdel av all samferdsel). Å komme med tiltaket «vi må sjekke sko» fordi en person en gang kom gjennom med skoene sine, er helt latterlig. Når får vi sjekk på busser, tog, og offentlige kjøpesentra? Det går ikke an, og flysikkerheten burde følgelig også reduseres til et mye mindre krevende ressursnivå enn i dag.

  Bruce Schneier har veldig fine, relevante og reflekterte skriblerier om sikkerhet: http://www.schneier.com/blog/ Jeg skulle ønske at de som bestemmer hadde lest, og ikke minst forstått innholdet som Schneier forsøker å formidle.

 3. Man kan jo av og til lure på hva de ser og ikke ser, og når de ser det 🙂

  For noen år siden ble en venn av meg stoppet i Tromsø, han hadde en kniv i sekken sa de.. Det stemte, kniven hadde ligget lenge i sekken og har vært med igjennom sikkerhetskontroller i Bodø, Gardermoen, Trondheim og Bergen. Så blir den oppdaget først i Tromsø. 🙂 (hadde glemt å ta kniven ut av sekken etter en fjelltur)

  Selv kom jeg nordover fra Gardermoen i høst, med ei brusflaske i sekken, bare et par dager etter at de nye reglene trådte i kraft. Flasken ble oppdaget i Bodø da jeg skulle over til Leknes. Hadde helt glemt flaska, og sa til vaktene at den hadde jeg ikke sett siden jeg satt i møte i Oslo, og at den hadde vært med igjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen 🙂

  For noen uker siden ble det reagert på en nesespray og en lipsyl jeg har hatt liggende i håndveska, og som har vært med på mange turer. Da jeg spurte om hvorfor de ikke hadde reagert på dette tidligere, fikk jeg ikke noe svar…

  Nei, det er ikke til å bli klok på. Det var mye enklere å reise med fly før i tiden…, da man kunne møte 20 minutter før flyet gikk…

 4. Hmmm…men skrujernet (minitypen man skrur små kabinettskruer med) min mann hadde glemt i pc-sekken sin forrige sommer var åpenbart så skummelt at de holdt oss igjen så lenge at vi nesten mistet flyet… Men, det må jeg jo forstå, en 6 cm kniv er jo nesten ikke skummel, den kan man jo slettes ikke stikke i luftrøret på et passende offer.

 5. Ja, det begynner å bli latterlig. Jeg har sett håndverkere på vei til arbeid i terminalbygget prøve å tre gardintrappa igjennom røntgenmaskinen etter pålegg fra vaktene, og selv har jeg et svare strev med å få med linsevæsken igjennom. Til og med etter at jeg kjøpte små flasker, en til saltvann og en til rensevæske som svir noe forj…. hvis du tar feil, og derfor ble merket med tape, ble jeg møtt med stor skepsis: «koffor e det teip på den ene flaska?». Nei, det er blitt så ille at jeg nesten ville tatt sjansen på et og annet terrorangrep for å slippe kontrollen.

 6. Etter EU sine regler er et blad på 6cm lov, MEN det er Luftfartstilsynet og den enkelte flyplass(som faktisk ikke er ofentlig eiendom) som velger om de vil følge det. Vaktene kan kun kjenne utenpå tøyet visitere (ikke i lommer og BH) og du har rett på egen skjerming. Hadde mange nok krevd det hadde det blitt kaos rundt om. Det er først bak passkontrollen du er i internasjonalt område. Allt CE merket vare er også lov og ta hjem, men du må være god på begrunnelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.