Fremdeles ølutsalg

En av de mer kuriøse sakene i dagens kommunestyremøte i Fauske kommune, var debatten om alkoholpolitisk handlingsplan. Ikke fordi at den er så merkelig i seg selv, det er et godt og viktig dokument både i folkehelse— og sosialperspektiv, men planen inneholder også en bestemmelse om at vi skal ha egne ølutsalg. Og dette skaper interessante, eller heller morsomme debatter.

Personlig synes jeg det er veldig bra med ølutsalg. De sørger for et bra tilbud av en rekke forskjellige merker på et sted som ellers ville hatt en tre-fire sorter øl å velge mellom, samt at det begrensede antallet utsalgssteder etter hva jeg har blitt fortalt oppfattes veldig positivt av de som sliter med alkoholisme selv, eller har det i familien.

Men det morsomme i debatten på Fauske er at det er de selvutnevnte liberalerne i Fremskrittspartiet som gang på gang sørger for at ølutsalget opprettholdes, på tross av et sannsynlig flertall mot det i kommunestyret. Forrige gang debatten var oppe, ble de så ivrige når det ble snakk om en folkeavstemning at de ikke greide annet enn å stemme for den. Og folket sa faktisk at det var helt greit med ølutsalg.

I dag ville FrP at kommunestyret enten skulle stemme for en folkeavstemning i 2009 eller for øl i butikk. Den oppfatningen var de omtrent alene om å ha, et klart flertall mente at dersom det var flertall for en folkeavstemning, måtte den avholdes uansett når det skulle bli. Og siden FrP ikke har noe flertall alene, men bare oppfører seg slik, ble det faktisk til at ny folkeavstemning om øl i butikk ikke skal avholdes før ved neste kommunestyrevalg, i 2011.

I mellomtiden så blir det altså slik jeg, og flertallet av Fauskes befolkning, synes det skal være. Og det vil ikke forundre meg veldig mye om ølutsalget også overlever folkeavstemningen i 2011!

4 tanker om “Fremdeles ølutsalg

  1. Ølutsalg er sikkert helt greit hvis åpningstidene er fornuftige og hvis de som jobber der faktisk kan noe om produktene de selger og ikke bare står der for å ha en jobb (som det gjerne er på Rema, Rimi og desslike). Det må være en forutsetning at interesse og kunnskap er på plass.

    Og så er det helt greit med ølutsalg så lenge de ikke har det der hvor jeg bor. 😉

  2. Jeg er glad for at på Fauske så er det ikke de mildt sagt usikre forskningsresultatene av hvor mye alkoholisme øl i butikk egentelig skaper som gjør at folk der stemmer nei til ølutsalg.

    Jeg har virkelig sansen for at folk stemmer nei av ren og skjær lokalpatriotisme og sympati med de som driver ølutsalget. For blir det øl i butikk er det nok kroken på døra for ølutsalget, som har eksistert så lenge jeg kan huske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.