Gmail med IMAP

Jeg vet ikke om det er noen nyhet for folk flest, men plutselig oppdaga jeg at Googles mailtjeneste gmail.com også lar meg hente ned mail via IMAP!

Gmail er jo i utgangspunktet webmail, men det er lenge siden de også åpnet for POP, slik at den som har et favoritt-epost-program av den «vanlige» typen (som Outlook eller Evolution) kan bruke det til å lese mailen sin. Problemet med POP er at mailen i utgangspunktet flyttes fra serveren til klienten, slik at du må velge om du vil ha dobbelt opp av mailene med en kopi på server og en på klient, eller bare ha dem lagret på klienten. Dette er spesielt dumt med gmail, som gir folk tilstrekkelig med plass til det meste, slik at du alltid kan ha eposten din tilgjengelig.

IMAP er en løsning på dette, med IMAP får du tilgang til posten som ligger på serveren gjennom et tradisjonelt grensesnitt i et epostprogram. Dette synes jeg gir meg det beste av to verdener, funksjonaliteten i e-postklienten min kombinert med fleksibiliteten til Gmail. Så dette en tjeneste jeg virkelig har savnet, men aldri trodd jeg skulle få!

Når neste versjon av Evolution kommer med innebygget støtte for Google Calendar, har jeg egentlig alt jeg trenger her, jeg!

8 tanker om “Gmail med IMAP

 1. Omsider! IMAP på Gmail har jo eksistert en stund, men det var kun utvalgte brukere som fikk det, og det gikk ikke an å be om få det. Nå har muligens alle fått det, evt. alle nordmenn? Bra er det, iallfall. Jeg har venta noen måneder nå.

 2. Jeg har brukt Gmail sin IMAP-funksjon en periode og synes den er latterlig treg til tider. Videre ser den ut til å ha en merkelig implementert mappestruktur(?), men det kan være det er jeg som er kresen når jeg vil at ting skal være «slik og sånn».

  POP3 med Thunderbird og webgrensesnittet er nok for meg. Da har jeg alltid mailen med meg på maskinen (dersom jeg har med maskinen altså); og selv i offline modus. Og skulle jeg slumpe til å ikke ha tatt med meg maskinen så er webgrensesnittet glitrende godt.

 3. Ulempen med POP3 er som sagt at man laster ned e-posten til maskinen, og ikke har noen kopi liggende på server. Gmail har vel en funksjon der man kan la en kopi bli liggende, men det er det ikke alle som har. Jeg bruker webmail ute om maskinen ligger igjen, og Thunderbird både på jobb og hjemme, i tillegg til at det hender jeg sjekker mail med mobilen. Dermed har jeg tilgang til nøyaktig de samme e-postene, sortert i de samme mappene, uansett hvilken løsning jeg velger.

 4. Det stemmer, Rune. Og dersom du bruker etiketter på epostmeldingene dine, vises etikettene som mapper i det grensesnittet. Kopierer du en mail over i en slik «etikettmappe», legger du til den etiketten.

  Du kan også flytte mailer over i mappa for søppelpost.

  Og Kyrre: Jeg oppfatter ikke Gmails IMAP som tregere enn mange andre implentasjoner. Men webgrensesnittet er glimrende, ja — jeg bruker fremdeles det i en rekke sammenhenger. Og så har jeg selvfølgelig mobilklienten da, til når jeg er uten nettilgang.

  Man kan alltid la posten bli liggende igjen på server med POP3, Audun — protokollen stadfester at det er klienten som skal be om å få mailene slettet. Dette er forvalgt funksjonalitet i de fleste mailklienter, men jeg har ennå ikke sett noen hvor det ikke går an å slå det av. Men den store fordelen med IMAP i forhold til POP3, er jo sortering og vedlikehold, samt at mails du sender selv, også lagres på serveren.

 5. «Man kan alltid la posten bli liggende igjen på server med POP3»

  Vel. Det er en sannhet med modifikasjoner. Det finnes POP3-installasjoner som ikke tillater dette (fn:1); og det kan dermed være dumt å satse på at dette alltid er tilfelle. Om det er rett eller ikke å konfigurere en tjener på denne måten overlater jeg til andre å diskuter.

  Fra RFCen [RFC1939]
  POP3 is not intended to provide extensive manipulation operations of mail on the server; normally, mail is downloaded and then deleted. A more advanced (and complex) protocol, IMAP4, is discussed in [RFC1730].

  fn:1; Jeg har selv administrert en POP3-tjener der dette etter påtrykk fra administrasjonen var et krav. Dog gikk bedriften over til IMAP4 etter veldig kort tid da de samme menneskene innså at det ikke var den smarteste ideén 🙂

 6. Du har nok rett i at jeg var litt kategorisk, Kyrre. I samme RFC leser jeg:

  «Sites are free to establish local policy regarding the storage and retention of messages on the server, both read and unread. For example, a site might delete unread messages from the server after 60 days and delete read messages after 7 days. Such message deletions are outside the scope of the POP3 protocol and are not considered a protocol violation.»,

  «It should be noted that enforcing site message deletion policies may be confusing to the user community, since their POP3 client may contain configuration options to leave mail on the server which will not in fact be supported by the server.» og

  «One special case of a site policy is that messages may only be downloaded once from the server, and are deleted after this has been accomplished.»

  … som alle på forskjellig vis bekrefter at du konkluderer rett, dette er ikke på noen måte et protokollbrudd. Men det kan føre til forvirrede brukere. På den annen side, hvordan skulle man kunne sikre seg mot det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.