Gode nyheter for supportkonsulenter

Den neste utgaven av Windows kommer med dobbel brannmur, melder VG. Denne brannmuren skal ikke bare hindre informasjon i å komme inn i maskinen, men også å forlate den. Høres ikke det ut som en god idé? Jo, i alle fall for de som lever av PC-support.

Den doble brannmuren skal dermed gi brukerene bedre kontroll over hvilke data som strømmer gjennom maskinen.

Det er slettes ikke så vanskelig å ha kontroll over hva som «strømmer igjennom» maskinen. Det er bare å tenke seg om før man installerer all mulig slags programvare, det, og avinstallere den programvaren man ikke trenger. Hvis man i tillegg holder operativsystemet sitt oppdatert, har man ikke noe problem med programmer som gjør annet enn det en vil de skal gjøre.

Noen aktører satser også på svindel for å komme inn på brukernes datamaskiner, gjerne i form av falske advarsler om virusinfeksjon og spionprogrammer. Dermed blir brukeren ironisk nok lurt til å installere spionprogrammer.

Og her er en av nøklene i denne saken. Dersom en bruker narres til å installere noe, hjelper ikke all verdens anti-vare. For det første, kan programmer du installerer sette anti-programmene dine ut av spill. For det andre, finnes det ikke antivare som alltid gjenkjenner alle farer. La heller være å klikke på alt som dukker opp på skjermen.

Brannmuren gir også IT-avdelinger og administratorer mer kontroll over hvilke programmer som skal få lov til å sende informasjon ut.

Dersom IT-avdelingen har behov for slik kontroll, er det enklere, sikrere, billigere og mer oversiktlig å sette opp en brannmur sentralt. Hvilke programmer som skal få lov til å bruke Internett, kan også bestemmes sentralt. Med litt fornuftig tenkning, ser man at det vil være en langt bedre løsning.

Et av anvendelsesområdene som nevnes av Austin Wilson i Windows Client-gruppen hos Microsoft, er muligheten til å blokkere programmer for hurtigmeldinger som Messenger og GTalk.

Nettopp. Men hvorfor skal man installere programmer for så å blokkere dem? Hvis du har en Messengerklient på maskinen din, er det gjerne fordi du vil ha en messengerklient på maskinen din. Blokkerer du den fra å sende informasjon ut på nettet, har du ikke bruk for den.

Det finnes en rekke brannmurer som gjør det samme i dag. De som tar betaling for å hjelpe folk med Windowsproblemer, tjener gode penger på å åpne opp alt for mange blokkeringer i disse. Selv pleier jeg å anbefale at man avinstallerer dem etter at jeg har åpnet hullene. Når denne funksjonaliteten blir innebygget i Windows, vil vi nok se en drastisk økning i dette arbeidet.

Men det siterte avsnittet får meg ellers til å spekulere litt. Er det noe som mangler her? «GTalk» er Google sitt hurtigmeldingsprogram, en av hovedkonkurrentene til Microsoft . «Messenger» er ikke noe eget program, men kanskje de tenker på «Yahoo messenger» eller «AOL Instant Messenger», andre harde konkurrenter? Det er nok i Microsofts interesse å blokkere disse, men jeg er temmelig sikker på at brukerne ikke deler denne interessen?

Jeg tviler ikke på at Windows Vista vil komme med mye nytt og spennende, og gjøre datahverdagen enklere for mange. Men jeg er også ganske overbevist om at Microsoft også denne gangen vil gå på noen feilskjær. Jeg har en stygg mistanke om at denne brannmuren vil være et slikt. Men tro det eller ei; jeg blir veldig glad om jeg tar feil!

1 tanke om “Gode nyheter for supportkonsulenter

  1. Hehe, du har gode poenger. Det er alltid like morsomt det du nevner med bl.a. MSN – skolene jeg har erfaring fra tillater elevene å installere all verdens programvare, for så å finne ut hvilke programmer som blir brukt i skoletiden og deretter gjøre alt de kan for å blokkere de. Snakker om å gå omvei – hvorfor ikke bare begrense rettighetene i stedet. Det blir som en evig kamp mellom elevene og ledelsen om å finne alternative programmer som ennå ikke er blitt blokkert som gjør samme nytten …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.