Historien bak historien

Egentlig skulle jeg skrevet et flammende innlegg om hvor lite verden generelt og svenske domstoler spesielt har skjønt av det aller meste, men jeg ble egentlig bare helt matt av dommen i Pirate Bay-saken. Så, istedet for å skrive noe selv, siterer jeg signaturen Jonassens innlegg på denne siden.

Leser man historie, finner man at det var en hissig kamp når lydfilmen kom, for da ble jo alle musikere på filmteatrene arbeidsledige. De som produserte stumfilm kjempet mot lydfilmen med alle midler. Men vant de?

Så gikk utviklingen videre. Det ble fargefilm, som også ble kjempet mot, Og så like etter siste verdenskrig så kom det noe styggedom som het båndspiller! DA begynte platebransjen å bli virkelig rasende! For nå kunne jo folk kopiere musikk fra plater, og enda verre, de kunne også ta opp musikk fra radio! Like etter kom også FM radio! Som betød nærmest krystallklar overføring av lyd og musikk. Og da ble lydbransjen totalt i fistel, og forlangte at det skulle prates 30 sekunder inn i en melodi, og samme ut av en melodi, og at den skulle fades inn og fades ut. De måtte på alle måter stanse for fullverdig kopiering/opptak til båndspiller. Når så kassettspillerne kom ble det dommedagsprofetier fra lydbransjen, og de forlangte at det nærmest måtte følge med en politimann til hver båndspiller, for å stanse alle forsøk på kopiering og/eller opptak av musikk. Men hjalp det?

Film bransjen hadde det like fælt. Først kom TV, så kom VHS, og de gjorde alle mulige kromspring for å stanse bruk av både TV og VHS, for folk kom jo til å slutte å gå på kino. Spådde bransjen. Men hjalp det?

I senere år har vi fått CD, DVD, Internett, Napster, Torrent, MP3, DivX og andre komprimeringsformater, og vi har selvsagt TPB, BTJunkie og alle andre Torrentsteder.

Men vil bransjen vinne noen gang? Sikkert ikke… De kjemper den samme håpløse kampen mot tekniske nyvinninger som de alltid har gjort. helt siden lydfilmen erstattet stumfilm.

Tyveri er selvfølgelig ikke OK, samme hvilken form det tar. Men å dømme The Pirate Bay for medvirkning til ulovlig kopiering er som å dømme Vinmonopolet for medvirkning til fyllekjøring. Det er mulig å forsvare, men selvfølgelig helt feil. I tillegg er det helt nytteløst, de torrents du måtte ønske deg finner du like enkelt på Google.

La oss håpe del 2 av rettssaken blir et lysere kapittel.

6 tanker om “Historien bak historien

 1. hvorfor ikke saksøke HP, IBM og andre hardware produsenter som muliggjør piratkopiering også???
  og hva med microsoft som har rippeprogram.
  nei her er det feil grunnlag de dømmer folk for.

 2. Problemet her er nok at Pirate Bay selv i navnet har forstått at det er det de er — en lekeplass for pirater. Da kan du liksom ikke forvente å gå fri heller…
  Når det er sagt er fildeling en kjempe bra teknologi og musikkbransjen må nå se å lære seg å bruke det fornuftig så vi alle kan nyte av bra låter til en rimelig penge.
  Bare se på Spotify — ting skjer jo!

 3. Du har ivertfall forstått det!

  The times they are a-changin’ som Bob Dylan så fint synger.

  Litt tragisk at folk er så historeløse og ikke forstår hva som egentlig skjer her. Det nytter ikke å stå imot en endring som ligger i mentaliteten til folk.

 4. Det som er tingen med The Pirate Bay er at navne i seg selv indikerer at de er fult klar over at det de gjør er «ulovlig» hadde siden hettet noe som «torrent bay» hadde det vært et mer nøytralt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.