Hvorfor Firefox 2.0

Firefox 2.0 er sluppet og jeg regner med folk strømmer til for å oppdatere. Det har også jeg gjort. Jeg har ikke tenkt å skrive noen «testrapport», det regner jeg med dere får lese nok av, men jeg vil nevne kort hva jeg likte bedre med den nye versjonen enn den gamle.

 1. Generell «look and feel». Utseendet er veldig lite endret, men jeg liker de endringene som er. På maskinen jeg sitter ved nå, som ikke akkurat er noen racer, oppfører den seg minst like vakkert som forrige versjon. Krevende websider ser ut til å lastes raskere og oppføre seg lettere enn tidligere, og minnebruken er så vidt som jeg ser redusert. Dette er altså ikke målt, men opplevd ytelse.
 2. Stavekontroll i input-felt. Dette er noe jeg har savnet, og faktisk foreslått i diverse sammenhenger. En ting er selvfølgelig at mange sliter med språket, og derfor trenger støtte. Men også for den som vanligvis skriver korrekt, er det lett å bomme på tastene under en rask kommentar. Denne funksjonen fungerer etter hva jeg kan se glimrende. Norsk eller annen ordliste lastes ned her hvis du ikke allerede har gjort det.
 3. Bedre fanebehandling. Jeg har brukt tillegget «Tab Mix Plus» for å få noen ekstra funksjoner: Gjenåpning av lukkede faner, mulighet til å flytte på faner og lukkeknapp på hver enkelt fane. Det er nå inkludert i Firefox, så foreløpig savner jeg ikke denne utvidelsen igjen.
 4. Svindelbeskyttelse. Mozilla Firefox 2.0 har to måter å gjøre dette på: Mot en nedlastet liste, eller direkte mot Google for hvert enkelt nettsted man besøker. Den siste løsningen her synes jeg virker veldig spennende – jeg har inntrykk av at svindelnettsteder ikke har særlig lang levetid, så slik informasjon må være ferskvare.

Det er dette som gledet meg mest ved første gjennomkjøring. Jeg finner sikkert nye fordeler og kanskje også noen ulemper etter hvert som jeg bruker den mer, men dette er inntrykket etter jomfruturen. Og en oppgradering anbefales selvfølgelig – både av grunnene over, og på grunn av at oppdatert programvare bidrar til økt sikkerhet.

5 tanker om “Hvorfor Firefox 2.0

 1. Det som slår meg er at Opera har hatt de fleste mulighetene som FF2 nå «introduserer» i lengre tid. Tilogmed anti-fraud er fra forrige uke en del av den norske browseren.

  Med FF2’s nye look nærmer den seg ennå mer enn tidligere Opera, noe som får meg til å tro at mange går glipp av mye om de ikke lar tvilen komme til gode, og prøver en dag med Opera som primærbrowser.

 2. «Tilogmed anti-fraud er fra forrige uke en del av den norske browseren», skrev Kay.

  Joda. Men Microsoft var vel i så fall tidligere enn begge? Hvordan løser Opera dette? Er det med nedlastede lister, eller online?

 3. Men har noen fått en sessionsaver til å fungere for F2? Jeg klarer det ikke.

  (Kan ikke bruke google desktop sin av ymse grunner, så jeg har pleid å disable den der og har heller brukt session saver, men den funker ikke i 2.0)

 4. Opera føler at hverken hvite- eller svartelister er tilstrekkelig når det kommer til å varsle brukerene sine om mulig svindel. De ønsker heller ikke å gi så følsom informasjon videre til tredjeparter, og har derfor utviklet et system selv der browseren sender informasjon om hvilken side en besøker til en Opera-styrt tjeneste. Opera annonymiserer deretter informasjonen og spør en tredjepart om siden kan stoles på, eller ikke (Geotrust http://www.geotrust.com/).

  Det stemmer, Opera var ikke først ute med denne tjenesten, på noen måte. FF2beta og IE har hatt tjenesten en god stund før Opera. 🙂

  Ang. Session-saveren har jeg også opplevd at den er litt dårlig til å huske statusen til browseren. Jeg opplevde mange krasjer under testingen (jeg har en defekt minnebrikke, så det er maskinen, ikke browseren sin skyld), men ofte manglet de siste fanene jeg hadde åpnet.

  Når det er sagt, så må du huske at funksjonen ikke virker om du har valgt å slette privat data når du lukker browseren.

  Disclamer; Jeg er på lønningslista til Opera, jobber dog ikke med browseren direkte.

 5. «De ønsker heller ikke å gi så følsom informasjon videre til tredjeparter», skriver Kay. Jeg ser ikke den store forskjellen på å om man sender informasjonen til Google eller til Opera. Snarere tvert i mot, kanskje – det at man har flere aktører involvert her, bidrar slik jeg ser det heller til økt sikkerhet, ved at flere ser hverandre i kortene.

  Ellers er altså standardinnstillingen i Firefox2 å sjekke mot en nedlastet liste, og man får god informasjon om personvernimplikasjonene før man evt. aktiverer sjekking mot Google.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.