Intrepid Ibex

Det har blitt tidlig vinter, og da er det tid for en av de to årlige slippene av Ubuntu. Denne gangen er det versjon 8.10 som er sluppet, og denne har fått kodenavnet «Intrepid Ibex».

I følge alle buzzen på nettet, er det nye i denne versjonen først og fremst bedre støtte for ymse former for trådløst internett, og en del morsomme funksjoner som muligheten til å lage en USB bootdisk med et par klikk og en gjestemodus som gjør at du kan låne bort maskina di til «tilfeldig forbipasserende» som ikke vil ha mulighet til å lagre eller endre noen ting på maskina. Mye gøy, altså — men skal jeg være helt ærlig, er det ikke noe av dette jeg har savnet.

Men jeg foregriper begivenhetenes gang her. Først måtte jeg jo installere. Denne gangen fant jeg ut at jeg ikke skulle oppgradere, men installere helt fra scratch. Jeg tok kopi av hele hjemmemappa mi, og boota fra CD’en. Installasjonen gikk helt problemfritt. Hvis du, som meg, har en Windowspartisjon du har lyst til å ta vare på, så vær litt forsiktig når du kommer til partisjonering av disken, så du ikke sletter mer enn du tenkte. Men hvis du kjører Windows, kan du jo også installere Ubuntu fra Windows — CD-en kommer med mulighet for det.

Men jeg skrev altså over min gamle Ubuntu 7.10-partisjon med Ibex-en, og det gikk som sagt helt greit. Etterpå boota jeg inn i 8.10, og alt så pent og vakkert ut. Alt virket helt fint, inklusive lyd som jeg sleit litt med forrige gang jeg installerte Ubuntu på denne maskina. Jeg logga inn, og møtte et stort sett velkjent, men likevel litt nytt skrivebord. Så var det litt førstegangskonfigurasjon: Jeg fikk beskjed om at mitt foretrukne språk bare var delvis installert, men jeg trengte bare å si i fra om at jeg ville laste ned resten av den norske språkstøtten, så var den på plass. Så var det et lite ikon i det ene hjørnet som fortalte meg at det fantes bedre — men dog ikke frie — drivere til nvidia-skjermkortet mitt, og de lot seg også installere uten problemer. Så langt alt bra.

Jeg er jo litt glad i bjeller og fløyter. Og det har Ubuntu masse av, bare søk på «compiz» i youtube, men alle innstillingene er ikke like tilgjengelige sånn med en gang. Så jeg installerte «Compizconfig» via «Synaptics package manager». Da ble det kjempemorsomt!

Og så over til det som alle synes er så vanskelig — både i Windows og Linux: Multimedia. Når jeg prøvde å åpne en filmfil, fikk jeg spørsmål om jeg ville installere ymse kodeker. Jeg svarte ja, og etter det har jeg ikke kommet over noen filmfil jeg ikke kunne spille av. Og Firefox ba meg installere Flash for å spille av youtube-filmer og VG-reklamer. Jeg takket ja til det, også —og etter det har jeg fått sett mer enn nok av både youtubevideoer og VG-reklamer. Jeg har nemlig ikke fått installert AdBlock ennå.

OK. Jeg vet at dette begynner å bli kjedelig. Men det var egentlig ganske kjedelig! Jeg installerte Ubuntu 8.10, det var skrekkelig enkelt og hittil virker alt som det skal. Når alt virker som det skal og det er ikke noe spesielt jeg sliter med. blir det jo ikke noen sint eller begeistra bloggings! Beklager. Men det går i det minste greit å blogge.

7 tanker om “Intrepid Ibex

 1. Det er et godt poeng, Christian, og på andre *nixer har jeg ofte valgt å ha en egen partisjon for hjemmeområdene. Grunnen til at jeg ikke har det i Ubuntu, er vel rett og slett at jeg brukte standardinnstillingene i veiviseren da jeg installerte for første gang, og der var det kun én stor partisjon.

  Og akkurat denne gangen ville jeg ikke ha med alle de gamle innstillingene heller, da — det ligger nok igjen filer fra mange eksperimenter — så nå gjorde det ikke så mye.

  Men generelt er det et godt tips du kommer med!

 2. Hei
  Er helt «fersk» med Linux, men et innkjøp av en Acer Aspire 110 til en datter som skolemaskin har behovet for å lære Linux oppstått
  Lastet ned en 64bits Ubuntu som ble installert i Vista. Denne ville ikke starte opp, (fikk opp et vindu med kommandolinjer) så jeg avinstallerte med en gang. Får allikevel tilbud om «Dual Boot».
  Hva har jeg gjort galt????

 3. RunDa: Det blir litt vanskelig å uttale seg på grunnlag av så få detaljer, men det at du sier at du avinstallerte får meg til å tro du installerte via Wubi, dvs du satt inn Ubuntu CDen og startet denne fra Vista? Og når du så restartet maskinen fikk du et valg mellom Ubuntu og Vista via GRUB? når da ikke Ubuntu ville starte valgte du i Grub (dual boot valget) å starte Vista igjen, der du avinstallerte Ubuntu?

  (Jeg kjenner ikke Wubi selv, men vil anta at det er sånn ca den fungerer).

  Uansett er sannsynligvis saken den at Ubuntu er avinstallert, mens GRUB (boot-loaderen, som gir deg Dual-boot valget) ligger igjen. Du vil altså kunne starte Vista via denne, men kan skjønne at dette kan være slitsomt.

  Har heller aldri prøvd å fjerne GRUB før, men et google-søk gav meg denne: http://www.ntcompatible.com/How_to_remove_GRUB_loader_t28242.html
  Skal ikke garantere at det fungerer, ei heller at det ikke fører til noen feil, men jeg personlig ville testet det.. Eventuelt må du få tak i noen som har erfaring med dette, du kan jo prøve f.eks http://ubuntuforums.org/

 4. Atle: Hei, nei jeg avinstallerte fra Vista. Så forresten at den .iso fila jeg lastet ned hadde AMD64 på slutten av navnet. Har i ettertid prøvd å installere en 32 bit versjon, men med samme resultat. Når Ubuntu starter opp får jeg opp en skjerm med en prompt «Grub>» , å hva gjør jeg her????
  Hadde ventet å få opp et mere grafisk grensesnitt og har ikke noe videre peil på kommandoer i Linux
  Har noen en «oppskrift» til meg; har ikke lyst å gi opp enda!!

 5. RunDa: Det skal jo i prinsippet være veldig enkelt: Last ned en ubuntu-cd, brenn ut, sett i cd-rom og den skal boote live-cd. Her kan du så klikke ikonet på skrivebordet merket install.

  Det kan imidlertid være det at du installerte AMD64-versjonen har ført til noe kuk i komputeren, men nøyaktig hva som er problemet er vanskelig å si over nett. Sjangsen er stor for at det er ubuntu-8.10-desktop-i386.iso du trenger, men den har du tydligvis prøvd med. Må desverre melde pass her…

  Du kan prøve å se på disse linkene:
  http://forums.scotsnewsletter.com/index.php?act=ST&f=14&t=5025

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.