Julete ribbe

For mange er svineribbe i seg selv definisjonen på julemiddag. Og jeg har stekt og spist ribbe mange ganger selv, selv om «hovedmåltidet» er pinnekjøtt nå for tiden. Men selv et så tradisjonsrikt kjøttstykke som ribbe går det an å leke seg med — spesielt når den koster så lite som nå for tiden — og her er en variant som i alle fall egner seg veldig godt til pålegg, nattmat og lignende!

Fremgangsmåten er temmelig tradisjonell, det er smakstilsetningene som — selv om de er veldig julete — kanskje vil virke fremmede for noen.

Begynn et døgn i forveien. Krydre ribba med salt, pepper og ½ rød, hakket chilipepper per kilo ribbe. La den ligge kaldt et døgn for å trekke til seg smak.

Legg den med svorsiden ned i en form (så liten som mulig — kjøtt skal ha det trangt). Tilsett en bayerøl. Om nødvendig, fyll etter med vann slik at det går et stykke opp på ribba. Tilsett en bit hel kanel, 5-6 nellikspiker og 3 laurbærblad. Dekk med aluminiumsfolie, og damp i steikovnen på 200° i bortimot en time. Nyt julelukta i huset.

Så setter du ned temperaturen til rundt 180°. Snu ribba, og prøv å få den til å ligge slik at midten er høyest og fettet renner av etter hvert som det smelter. Stek den videre i et par timer, fyll etter med vann dersom det blir lite væske i panna.

Dersom det ikke blir sprø svor. så sett på grillen. Men følg med, plutselig er det brent.

Ribba får deilig kryddersmak, men vil fremdeles først og fremst smake ribbe. Sjyen er et glimrende grunnlag for en fantastisk saus (kanskje du bør fjerne litt av fettet).

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.