Kokkekunst

Hvis man leser matlagingsspalter i løssalgsavisene, får man inntrykk av at «kokkekunst» er kunsten å lage enkel mat på en veldig vanskelig måte. Slik er det ikke. Kokkekunst handler om å gjøre gjestene fornøyd gjennom å opptre smart og korrekt. En av de som har skjønt det, er Gordon Ramsay.

Jeg har tidligere blitt kjent med Gordon Ramsay gjennom en realityserie på TV3, hvor han skulle lage mesterkokker ut av en mer eller mindre tilfeldig sammenrasket gjeng. Gjennom en rekke TV-programmer fikk vi se ham hamre inn i hodene på deltakerne at «kokkekunst» er disiplin, rutine, kunnskap – og stolthet.

  • En god kokk er disiplinert. Gjestene skal ha maten, og det betyr at alt som trengs må være på sin plass. Alle forberedelsene må være gjort og man må vite hva som til en hver tid er oppgaven. «Kokkekunst» er egentlig hardt arbeid.
  • Gode rutiner driver gode kjøkken. Det finnes ingen kokk som er for god til å vaske etter seg. Det er ikke så mange måter å steke en biff på. Gode rutiner for planmessig arbeid er den eneste måten det går an å lykkes med et kjøkken.
  • En god kokk er en lærling. Det er alltid mer å lære, og en god kokk går alltid ut i fra at alle hun møter har noe å tilføre.
  • Kokkekunst er håntverk, javel. Men det er like fullt kunst. Når alt gjøres riktig på kjøkkenet, blir det kunst ut av det. Med kjøkkenpersonale som er klar over sin egen rolle i organisasjonen, er det lett å koke kunst – men det er fremdeles noe man skal være stolt av. Alle fra kjøkkensjefen til oppvaskeren er like viktige for å levere produktet – en fornøyd, betalende kunde.

Nå om dagen kan vi se Gordon Ramsay i fri dressur i serien «Ramsay ryddar opp» på NRK1. Den sendes i reprise torsdager fem minutter etter midnatt. Beskrivelsen er «Den britiske stjernekokken Gordon Ramsay forvandlar restaurantar frå kaos til suksess.». God beskrivelse. Det viktigste er likevel ikke hva han gjør – men hvordan.

Anbefalt TV-titting til neste torsdag!

2 tanker om “Kokkekunst

  1. Jøss, Iversen, det har du rett i! Men det ser ut som om han er skrekkelig skadeforfulgt. Det tror jeg alle som er glad i godt håndtverk egentlig skal være litt glad for – sånn i det skjulte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.