Kringsatt av fiender

Komikeren Shabana Rehmans søsters restaurant har blitt beskutt med automatgevær, og muligheten for at dette er et resultat av Shabana Rehman kysset kulturministeren og viste rumpa på scene og TV, er åpenbar.

Kanskje er det riktig. Kanskje er grunnen en helt annen. Det er ikke så viktig for denne bloggingsen. Det jeg vil med dette, er bare å uttrykke min fulle støtte til Rehman. Hun har et kraftig utrykk, og et viktig uttrykk. Hvor morsom hun er vil ikke jeg gå inn i noen polemikk om, men at hun er den viktigste komikeren vi har i Norge i dag, er jeg rimelig overbevist om. Og hun har den samme rett til å ytre seg, på alle måter, som alle andre i dette landet.

Jeg vil med dette protestere på et hvert angrep på Shabana Rehmans ytringsfrihet, enten det kommer fra skyteglade ekstremister eller såkalte kulturforståere. Det er lov til å provosere i Norge. Til og med om du skulle finne på å provosere pakistanere når du har pakistansk opprinnelse. Å bruke våpen mot Shabana Rehman og hennes familie, er å angripe det frie ord. Det er ikke akseptabelt. Jeg aksepterer det ikke.

Dette er en støttebloggings til Shabana Rehman. Jeg avslutter den med et dikt jeg vet hun liker, diktet hun hentet tittelen til sin aksjon Gå inn i din tid fra: Til ungdommen av Nordahl Grieg:

Kringsatt av fiender,
gå inn i din tid!
Under en blodig storm –
vi deg til strid!

Kanskje du spør i angst,
udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med
hva er mitt våpen?

Hvor er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd.

For all vår fremtids skyld,
søk det og dyrk det,
dø om du må – men:
øk det og styrk det!

Stilt går granatenes
glidende bånd
Stans deres drift mot død
stans dem med ånd!

Krig er forakt for liv.
Fred er å skape.
Kast dine krefter inn:
døden skal tape!

Elsk og berik med drøm
alt stort som var!
Gå mot det ukjente
fravrist det svar.

Ubygde kraftverker,
ukjente stjerner.
Skap dem, med skånet livs
dristige hjerner!

Edelt er mennesket,
jorden er rik!
Finnes her nød og sult
skyldes det svik.

Knus det! I livets navn
skal urett falle.
Solskinn og brød og ånd
eies av alle.

Da synker våpnene
maktesløs ned!
Skaper vi menneskeverd
skaper vi fred.

Den som med høyre arm
bærer en byrde,
dyr og umistelig,
kan ikke myrde.

Dette er løftet vårt
fra bror til bror:
vi vil bli gode mot
menskenes jord.

Vi vil ta vare på
skjønnheten, varmen
som om vi bar et barn
varsomt på armen!

11 tanker om “Kringsatt av fiender

 1. Enig med deg Lasse!
  Hvis skytingen kan forsvares med at Shabana tråkker på sin kultur ved å vise baken, kan man også forsvare at fedre dreper døtrene sine fordi de trosser sin kultur og for eksempel blir forelsket i «feil mann».

 2. Jeg ønsker å skrive under på dette oppropet. Jeg har ikke noe stort behov for å se rompa til Shabana på TV eller i VG. Men hvis å vise rompa er en ytring, så må Shabana få lov til å vise den, uten at hun eller familien skal bli beskutt! Er 100 % enig med Lasse om viktigheten av det Shabana gjør, og jeg har stor respekt for damen. Reaksjoner som den nevnte skytingen skal ikke forekomme i staten Norge!

 3. Jeg tar sterkt avstand fra enhver form for vold, eller trusler om vold. Inkludert skadeverket mot dette spisestedet.

  Likevel Shabana Rehmans har oppført seg svært dumt og burde tatt hensyn til at hun åpenbart sårer mange norsk-pakistanere. Det er å trekke det litt vel langt når du gjør dette til en sak om ytringsfrihet.

 4. Trond: Du viser helt tydelig at det nettopp er en sak om ytringsfrihet. Hvis det ikke skal være lov til å såre andre mennesker med ytringer, har vi ingen ytringsfrihet.

  Og tror du virkelig ikke Shabana Rehman hadde tenkt over hva hun gjorde i det famøse stuntet? Det tror jeg i så fall er litt naivt.

 5. Jeg er helt enig med deg, Lasse, i at man ikke skal bli utsatt for en slik reaksjon ut i fra det Rehman gjorde. Men jeg må få arrestere deg rent prinsippielt på noe du sier:

  Hvis det ikke skal være lov til å såre andre mennesker med ytringer, har vi ingen ytringsfrihet.

  Dette bunner i en misforståelse av hva ytringsfrihet egentlig er og som alt for mange blander sammen. Ytringsfrihet er en menneskerett på linje med mange andre menneskerettigheter, blant annet beskyttelse mot diskriminering (også i form av ytringer).

  Mange later til å tro at ytringsfrihet er en rett hevet over andre menneskerettigheter, men slik er det altså ikke: Ytringsfriheten er en del av menneskerettighetene og må derfor alltid veies opp mot de andre menneskerettighetene.

 6. Ingen misforståelse, Kenneth. Det vil si, ikke fra min side, i alle fall. Jeg sier ikke at en hver ytring alltid skal være beskyttet, jeg sier at ytringer ikke kan forbys bare fordi noen blir såret av dem.

  Ytringsfrihet kan godt veies opp mot andre menneskeretter, men det er ikke noen menneskerett å slippe å bli fornærmet …

 7. Jeg har aldri trukket i tvil om at hennes handlinger var planlagte, og det er i så fall noe som gjør saken desto mer uheldig. Nå kan det se ut til at det kanskje ikke er en sammenheng mellom det hun gjorde og skyteepisoden, vi får håpe det stemmer.

  Jeg er verken jurist eller politiker, men som en vanlig borger synes jeg det er uheldig å påstå at dette har noe med ytringsfrihet å gjøre. Hun gjorde noe veldig dumt og hvis det er en sammenheng mellom de to sakene så fikk det er uheldig konsekvens. Hun bør skjerpe seg, og politiet bør arrestere den eller de som står bak angrepet på restauranten.

 8. Shabana behøver aldeles ikke skjerpe seg! Nå synes jeg hverken stuntet var morsomt eller at rumpa hennes er fin, men folk må få lov til å vise rumpa uten at de skal bli drapstruet eller skutt på.

  På samme måte må kvinner få lov til å vise kropp uten at menn kan bruke det som unnskyldning for ikke å klare å styre seg fra å voldta dem.

  Hvis jeg vil si at Allah er en geiteskjender, må jeg får lov til det, uten å være redd for å bli drept. Det er poenget her!

 9. Hvis jeg på en fotballkamp brenner et Rosenborgflagg,
  så gjør jeg noe veldig dumt. Hvis det får som konsekvens at noen knuser ruta på restauranten til søstren min så er det trist.

  Poenget er at jeg da har gjort noe svært dumt, og vil i verstefall trenge politibeskyttelse. De som knuste ruta har gjort noe ulovlig og risiker å bli tatt av lovens lange arm. Jeg vil ikke påstå at de som knuste ruta på noen måte angriper ytringsfriheten min, de er antageligvis blitt såret av det jeg gjorde.
  Hvis noen drapstruer meg for flaggbrenningen så er det heller ikke det et angrep på ytringsfriheten min.

  Det er det samme med Rehmans bare bytt ut flaggbrenning med «vise rumpe». Jeg lurer på om Lasse Dahl vil sympatisere med meg hvis jeg begynner å provosere fotballsupportere?

  Jeg regner med at jeg hadde vært kringsatt av fiender og opplevd en blodig storm på vei bort fra Lerkendal.

 10. Trond: Du har nok rett i at du har fått bråk, men det har ikke rettferdggjort fotballsupporternes reaksjon.

  Det ER et angrep på din ytringsfrihet om noen drapstruet deg for flaggbrenningen. Beklager. Jeg vil ikke anbefale deg å gjøre noe slikt, vi vet jo alle at fotballsupportere er lavpannede idioter, men det burde ikke være sånn at du får bråk for det. Og Shabana burde slippe å få bråk med å gjøre noe så uskyldig som å vise stumpen sin.

  Hadde Shabana gått i en moske og vist rumpen sin hadde jeg forstått at muslimer ville blitt provosert, men det hadde fortsatt ikke rettferdiggjort drapstrusler og skyting. At hun gjør det på scenen på en filmfestival burde bare forbigås av dem i taushet.

 11. Trond: Jeg er litt forundret over at du lurer på om jeg også vil forsvare din ytringsfrihet:

  «Jeg utstår ikke det du sier, men skal forsvare til min død din rett til å si det!», sa Voltaire.

  Jeg forsvarer også Per Kristian Foss’ og Enevald Flåtens ytringsfrihet. Det handler ikke om hva du mener, men din rett til å ytre det. Og den setter jeg høyt – selv for dem som ikke skjønner seg på fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.