Men lærer dere aldri, da?

Via Espen Andersson fikk jeg beskjed om at Sober-ormen nå er på sitt verste. Hastigheten på Internett om dagen tipser meg også om det samme. Og hva er det som gjør Sober-ormen så mye vanskeligere enn alle andre å beskytte seg mot?

Nettopp: Ingenting!

Du trenger ikke å få virus. Enkelte går til og med så langt at de omtaler dem som får virus som idioter (ps: Det er en petit). De som er smittet av Sober-ormen, er mennesker som har fått noe inn i innboksen sin som de ikke visste hva var, og så klikket de på det fordi de var så nysgjerrige at de ikke greide å la være. Ikke vær så dum! Curiosity killed the cat!

Kommer det plutselig en mail på engelsk om at passordet på e-post-kontoen din er endret, og det er med en fil som du må kjøre, så ikke gjør det. Du bør skjønne at en slik melding er falsk. Du sitter jo tross alt og leser, nettopp, e-post

Hvis du får en mail fra CIA eller FBI, så bare ta det med ro. Du trenger ikke å åpne noen vedlegg på slike mailer. Egentlig kan du bare slette dem. Ingen av de instansene vil likevel kontakte deg direkte, med mindre du er i USA (og i tillegg Latin-Amerika når det gjelder CIA), og da har de i så fall måter å få tak i deg på dersom du ikke svarer på mail. Mailen inneholder derfor med all sannsynlighet et virus.

Og hvis du får en melding som hevder at den inneholder en video med Paris Hilton bør du spørre deg selv: Hvorfor skulle noen sende denne til meg? Kjenner jeg avsenderen? Hvis du kjenner avsenderen og har lyst til å se filmen, så ring vedkommende og spør først. Hvis ikke, slett e-posten. Paris Hilton-videoene er ikke så mye å trakte etter uansett.

Får du virus, er det fordi du har klikket på noe du ikke skal klikke på. Det er kun din egen feil, og du kan ikke legge skylden på noen andre. Du kan heller ikke regne med at det vil hjelpe med anti-ditt og anti-datt eller for den saks skyld Linux eller Mac. Hvis du gjør dumme ting, vil det kunne få leie konsekvenser.

Og husk: Hvis du får noe sånt på maskinen din, har du mistet all kontroll over den. Plutselig står kanskje politiet på døra med en ransakningsordre fordi de kan spore barneporno, eller kanskje til og med terrorplaner og opphavsrettighetsbeskyttet musikk, tilbake til datamaskinen din. Når andre har tatt over kontrollen over den, kan den brukes til all slags lyssky virksomhet. Det kan bli ille. Sørg for å beholde kontrollen over egen maskin, vær så snill?

1 tanke om “Men lærer dere aldri, da?

  1. Joda, mange sliter nok med problemer som fishing og spammail som fører til virus og dritt på maskinen. Folk kan anbefale adaware eller spybot osv, men det beste blir til syvende og sist å la være å gå inn på sider du ikke vet hva er, jeg har 4 aktive maskiner, og har ikke hatt et virus eller spyware av betydning på 3-4 år.

    And remember: http://dvorak.org/blog – John C. Dvorak gets NO SPAM!

    (håper du hører på TWiT)

    Flott blogroll!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.