Lammenam

Det er den tiden på året, da de sauene som ikke har blitt rovdyrmat kommer hjem fra beite for å bli sendt til slakteriet av den verste predatoren av dem alle, nemlig det kjøttspisende mennesket. Jeg hører fremdeles til blant dem, og trives like godt hver lammekjøttsesong.

En ting veldig mange er opptatt av når det gjelder fårekjøtt, er at det ikke skal smake fårekjøtt. «Det smaker ull» har jeg jørt folk si, uten at jeg noen gang har fått dem til å fortelle hvordan de har blitt kjent med smaken av ull; jeg bruker ull fortrinnsvis til klesplagg og heller lite som mat.

Jeg møtte en venninne på Coopen her om dagen, og hun var veldig oppsatt på dette. «Hva skal jeg velge?» spurte hun, bøyd ned i en kjøledisk med et utvalg av pakker med lammekjøtt, «Jeg vil jo ikke ha noen sauesmak på fårikålen heller». «Kanskje du skulle prøve svinekjøtt«, foreslo jeg. Hun syntes jeg hadde et poeng.

Men noe som har blitt veldig populært i år, kanskje også blant de som vil ha fårekjøtt uten fåresmak, er pakker med lammelår i skiver. Dette har en overkommelig pris, og du trenger ikke å kjøpe mer enn det som går med til en middag. Jeg kjøpte en pakke og forventet å finne kjøtt som egna seg til langvarig koking, men det var overraskende mørt og godt. Og veldig lettvint å lage en god og kjapp middag av — hvis du husker på å marinere det litt først.

Slik gjorde jeg:

Til to personer:

  • 2-400 gram lammelår i skiver (avhengig av om det skal være middag eller kveldsmat)
  • En til to løk
  • To til åtte kløfter hvitløk (avhengig av hvor avhengig du er av hvitløk)
  • En halv til en rød chilipepper
  • Et par spiseskjeer soyasaus
  • Et par spiseskjeer olivenolje
  • Et par spiseskjeer god eddik
  • Salt og pepper

Skjær kjøttet i terninger på omlag en ganger en centimeter. Grovhakk løken og finhakk chilipepper og hvitløk. Bland dette godt med de øvrige ingrediensene nevnt over, og la det stå et par timers tid.

La kjøttet renne av seg marinaden, tørk det evt. lett med et kjøkkenpapir, og stek kjøtt og løk på litt sterk varme i soyaolje. Serveres med salat, tomat, paprika, mais og en dasj hvitløksdressing i varme pitabrød. Hvis det er til middag, så kan du jo koke litt ris til.

Mye bedre enn noe hvilken som helst ulv har spist i høst, det er jeg helt sikker på!

1 tanke om “Lammenam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.