Lego er 50 år!

I dag gjorde Googles logo meg oppmerksom på at det er en merkedag i dag: Legobrikken er femti år!

Leketøyet som var min favoritt gjennom hele barndommen holder fortsatt stand — og nå er det knotten og knøttets ønskelister som preges tungt av de danske plastikkbrikkene. Knøttet koser seg med Duplo, mens Knotten følger «moten»: til bursdagen i februar er det nevnt ymse Bionicle-sett, en rekke Star Wars-skip og ikke minst Mars Mission. (Sistnevnte synes jeg forøvrig var litt makaber, da — «Legomenneskene» drar til mars og møter «Legomarsboere», og hva gjør de? Setter seg ned rundt et bord og diskuterer et forent solsystem? Neida, Legomarsboerne blir putta i rør og dissekert). Men eldstemann er også en mester på å bygge på frihånd, han konstruerer noen kjempetøffe biler.

Men selv om Lego er litt 1890-aktig akkurat når det gjelder dette, er det fremdeles et glimrende leketøy, og med videreutvikling som «Lego Star Wars» konsollspill, stadig mer utvikla «Technics»-modeller som appellerer til både barn og voksne og Lego Mindstorms med koblingen til First Lego League tror jeg den rød-hvite logoen vil bli med oss i mange år ennå.

Heldigvis. Gratulerer med dagen, Lego, og lykke til med de femti neste!

13 tanker om “Lego er 50 år!

 1. Er det bare jeg som syns Lego har tapt seg? Jeg husker fra da jeg var mindre at man kunne få kjøpt mye mer interessant lego den gangen. Store bokser med forskjellige klosser, til en rimelig pris. Jeg sjekker ikke akkurat lekehyllene så ofte, men såvidt jeg kan huske må man idag betale en formue for veldig lite lego.

  Ellers kan jeg jo ikke si meg uenig i at lego ligger jeg nær. Jeg husker godt, det gjør også min mor, alle de gangene jeg omgjorde hele stuen til en gedigen lego-by. Og en ting er sikkert, det finnes vel neppe andre leker som stimulerer kreativiteten så mye som lego 🙂

 2. Regna med du var med på denne, Elf!

  Jeg har ikke inntrykket av at Lego har tapt seg, Audun — sikker på at du ikke er rammet av «alt var mye bedre før»-fella? Hvis du finner en god lekebutikk, finner du et voldsomt utvalg, både de gammeldagse «store boksene», «Creator»-sett som vel er det som ligner mest på det som ble solgt på syttitallet, og de moderne, spesialiserte settene med veldig mange avanserte klosser.

  Prisen på Lego kan kanskje virke høy, men jeg har inntrykk av at den har holdt følge med lønnsøkningen. Det er nok heller det at alle de elektroniske lekene fra lavkostland har blitt så billig, at Lego virker dyrt.

  Det er nok ikke uten grunn at Lego nå har flagget ut all produksjon …

 3. Det jeg har inntrykk av når det gjelder lego, er at nå får man byggesett hvor man skal bygge en eller annen ting, og settet inneholder det som trengs for å bygge det som er inni — og ikke noe mer. Ser flere steder de selger klosser i løsvekt. Blir vel feil å kalle det løsvekt, siden det er stykkpris på dem. Synes også det er vanskeligere å finne store esker med byggeklosser, men det er vel derfor de selger løse klosser, noe som blir veldig dyrt i lengden 🙂

 4. Byggesettene inneholdt nok ikke mye mer enn det vi trengte for å bygge en bestemt modell før heller, Eugenie — jeg tror heller det var vi som hadde bedre fantasi før. I alle fall får jeg inntrykk av det når jeg ser på Knottens kreativitet.

  At det er vanskelig å finne store esker med klosser, kommer av to ting: Butikkene er dårlige til å handle inn, og Norge har underskudd av Lego-sett til butikkene (jeg har det fra relativt sikre kilder at der er derfor vi her til lands ikke får handle Lego online — Lego vil ikke konkurrere ut sine norske forhandlere).

  Men stikk innom en lekebutikk som tar ansvaret sitt seriøst — som for eksempel Edwis på toppen av Oslo City, eller lekebutikken på Fauske 🙂 — så kan det hende at du blir overrasket over utvalget av alle typer Lego-sett.

 5. Jeg bor i et kollektiv i Trondheim, og her ble dagen feiret ved å kjøpe lego for 700 kr. Vi handlet en eske med god gamle biter og to teknikk-saker.

  Den store esken er helt kurrant, bortsett fra at det er latterlig få 2×4-biter i forhold til 2×3 og 2×2. Det er opprørende. Dessuten er det tre nye farger i forhold til før. Av prinsipp har vi ikke brukt av de posene.

  De to teknikk-eskene var bedre enn jeg hadde forventet. Generelt kan de fleste delene der brukes til andre ting etterpå. Det er en ting jeg er litt skuffa over, dog.

  Før var det mange 1xn-stenger, med hull gjennom mellom knottene. De har i stod grad blitt erstatta med helt glatte stenger. Like mange hull, men ikke lenger mulig å kombinere med vanlig lego.

  Men, det ble et nydelig slott, med to tårn, port, gjerde, benker og bord i hagen. Lego lever fortsatt godt, og jeg gleder meg til jeg kan lære opp nevøen min i dette. Nå er han halvannet år. Om noen få år går vi i gang!

  (Forresten, jeg er fornøyd med meg selv. De svarte teknikk-stengene skiller jeg fortsatt enkelt på øyemålet. Trenger jeg en sekser, tar jeg ikke en åtter av vanvare.)

 6. Mitt inntrykk er at endel av de byggesettene man får nå inneholder så mange spesialiserte klosser at det (kanskje) begrenser mulighetene til gjenbruk. Spesielt for slike som meg, som ikke er vant til den store variasjonen — da jeg vokste opp hadde vi stort sett variasjoner over 1xn og 2xn pluss skråklosser («tak»), såvidt jeg husker. Ikke at det begrenset kreativiteten nevneverdig. Ting ble bare litt mer …eh… klossete.

  Så kan det selvfølgelig sies at det store antallet spesialiserte brikker stimulerer til kreativitet — hvordan skal jeg få brukt akkurat denne klossen til noe annet, mon tro…?

 7. Martin: Hørtes ut som en glimrende måte å feire «Lego-dagen» på. Når det gjelder fargene, er jeg nok uenig med deg — det er en utvikling jeg setter pris på. Men ellers støtter jeg din kritikk, spesielt av mangelen på 1xn-brikker med hull!

  Og jeg tror at du treffer blink i ditt andre avsnitt, Thomas — i alle fall hvis vi forutsetter at Lego i første rekke er for barn. Her i huset sliter nemlig også jeg ganske mye med å se nytten av alle de små spesialbrikkene.

  Men når seksåringen stolt viser frem en utrolig stilig terrenggående Formel1-bil for det meste basert på deler fra et brannstasjonsett kombinert med deler av en intergalaktisk kamprobot, da skjønner jeg raskt at det ikke er Lego som har blitt dårligere, men jeg som begynner å bli gammel!

 8. Å, nå fikk jeg ufattelig lyst til å bygge lego. Hadde jo masse da jeg var lita, og det er jo ogen ting til som er så fint med lego, som ingen her har nevnt, den blir jo ikke ødelagt. Så min og lillebrors samling av klosser er fortsatt intakt, bare synd jeg befinner meg over femti mil unna dem. Jeg får ta det igjen i vinterferien 🙂

 9. Spesialiserte deler er noe Lego har fått kritikk for siden midten av 70-tallet (dette har jeg fra gamle legobyggere på forumene på lugnet), og når jeg går gjennom mine gamle tegninger fra 70- og 80-tallet, så ser jeg at masse av det vi i dag anser som standarddeler, faktisk var spesialiserte deler til et spesielt sett i 1985…

  Og for de som virkelig er ute etter noe å bygge, så selger Lego enorme sett (sjekk ut Millenium Falcon som er det største legosettet noensinne) online. Du kan bestille posterestante til Strømstad og dra over dit å hente. Eller enda bedre, jeg har faktisk fått en av de lokale legopusherne (desverre nå nedlagt) til å bestille noen av de online settene for meg, til butikken. Funka knallfint.

  Og det Lasse sier om forsyninger til butikk vs onlinesalg stemmer på en prikk. Og ja, Smart på Fauske og Edwis i Oslo er de beste på Lego i hele landet.

  Jeg markerer ellers legodag nesten hver dag i en eller annen form 🙂

  http://www.flickr.com/photos/elfworld/sets/72157594459610714/
  Og her er alvkommets bidrag til NM i fjor -> http://elfworld.org/img/lego/

  (Shit, dette ble langt, Lasse. Sorry)

 10. Hallo!
  Sitter for øyeblikket å søker etter en type lego jeg hadde da jeg var i 4-8 års alderen…rundt 1988 og oppover…sånn ca..:)
  Men…Jeg kan ikke finne de noen sted, å husker ikke hva de heter.
  Det var små figurer med dyrehoder på!Elefanter, sauer,kaniner, og puddel..Sikkert mange fler, men kommer ikke på flere i farta..Fulgte med masse artige ting som lyktestolper, skilt, husker, osv osv..

  Noen som kan hjelpe meg å komme på hva de heter??
  Så det var noen legofolk her inne:) hehe…
  Å eventuelt om det går an å få tak i de noen plass..Nytt el brukt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.