Logg meg inn!

Jeg har tidligere snakket litt om utfordringene ved å jobbe på mange maskiner og fra mange steder, og hvordan disse kan løses. Men av og til bare jeg ha tilgang til en maskin som ikke er der jeg selv er.

I slike tilfeller finnes det selvfølgelig VPN-løsninger, men å begynne med drifting av såpass tunge løsninger uten stort budsjett eller veldig god tid, er en utfordring jeg aldri har hatt lyst til å prøve på. Derfor var det med veldig stor glede jeg oppdaget Logmein.com!

Logmein.com er i utgangspunktet veldig enkelt å bruke. Du oppretter en konto på websiden deres, laster ned en liten serverapplikasjon til maskinen din og vips – så kan du logge deg inn på denne maskinen via webben fra hvor som helst i verden. Så lenge den er påslått og online, selvfølgelig.

Ingen annen programvare trengs, det fungerer bra med dynamiske IP-adresser, rutere og private nettverksadresser, brannmurer og ellers det som umuliggjør andre alternativer. Man må være priviligert bruker for å installere tjenesten, men ikke for å kjøre den, man logger seg inn med sitt Windows- eller domenebrukernavn og passord, og har tilgang til alt man ville hatt hvis man satt foran maskinen.

Allerede her er det i mine øyne en enestående god løsning. Men det er mer!

  • Dette er en gratis tjeneste. Hvis du betaler for den får du en god del ekstra, men tjenesten jeg beskriver her, er helt gratis
  • Du kan koble så mange maskiner du vil til kontoen din (men de må ha forskjellige navn, da – det fant jeg ut på den harde måten)
  • Du kan logge inn på alle tilgjengelige brukerkontoene på servermaskinen, og du kan gi andre brukernavn og passord til en eller flere av maskinene du har koblet til kontoen din
  • På servermaskinen støttes dessverre kun Windows. Men du skal kunne bruke en hvilken som helst javakapabel nettleser som klient.
  • Sikkerheten ivaretas på flere måter: Gjennom SSL-krypterte forbindelser, autentisering både på logmein og på maskinen som kjører tjenesten og du kan forsterke dette med engangskoder på mail eller utskrift

Hvis du kjører Firefox, kan du laste ned en plugin smo gir deg en klient som pent skalerer skjermbildet fra den eksterne maskinen,slik som du ser på bildet til høyre her. Denne pluginen kan også gi deg en ekte fullskjermsløsning, hvor den eneste praktiske forskjellen på å sitte foran maskinen og å fjernadministrere den, er at du må trykke CTRL + ALT + INS istedet for CTRL + ALT + DEL. Og at det går litt saktere, da. Denne pluginen finnes også som en Active X-komponent for Internet Explorer.

Men som jeg nevner i listen over, skal man altså kunne bruke enhver java-kapabel browser, selv om jeg har hatt litt problemer med Opera. Jeg er imidlertid ikke sikker på om dette er logmein.com eller mitt system som bugger. Jeg skal prøve å finne det ut og sende en feilmelding hvis det er på deres side problemet ligger. Jeg har tro på at det nytter, min erfaring med kundeservice hos logmein.com er upåklagelig.

Som den oppvakte leser skjønner, er jeg ganske imponert over denne løsningen. Den fungerer smertefritt og stabilt (et vil si, den hang den gamle Pentium II 733-maskina jeg har stående på et kontor. Da jeg rebootet den, kom serverapplikasjonen til logmein med en diagnose, og den fortalte hvilke innstillinger i programmet den hadde endret for å påse at feilen ikke skulle oppstå igjen). Denne gratisløsningen er fullt ut konkurransedyktig med høyt prisede konkurrenter, og den har noen klare fordeler (som at den kan kjøres fra praktisk talt enhver maskin).

Det er en regel når det gjelder gratis tilbud på Internett som sier at “hvis noe virker for godt til å være sant, så er det det”. Logmein.com ser ut til å være unntaket som bekrefter regelen.

13 tanker om “Logg meg inn!

  1. Dette er et meget godt alternativ for de som ikke har mulighet for Citrix eller MSTS, hvilket vil si de aller fleste, da dette er løsninger for bedriftsmarkedet. I tillegg slipper man omstendelige konfigureringer av nettverk, rutere og annet utstyr.

    Jeg tror man må erfare nytten av dette før man virkelig forstår hvor bra et slikt produkt er.

    Bra tips, Lasse!

  2. På en av jobbene mine kjører vi Microsofts løsning. Det tok en dyktig mann et par dager å sette den opp, og fremdeles er det visst noen småproblemer med den. Jeg satte opp logmein.com på 4 minutter første gang …

    Jeg kjenner også en del bedrifter som bruker dette til småoppgaver som hjemmearbeid med bestillings- og faktureringssystemer og slikt. Det er som du sier en klar fordel at man slipper all konfigureringen.

  3. Nå har jeg ikke prøvd logmein.com, men en av fordelene med en kommersiell løsning som Citrix eller MSTS er tilgang til lokale ressurser (disker, skrivere, lydkort og annet tilkoblet utstyr) og skalering i større nettverk (cluster).

    Ettersom denne typen løsninger først og fremst er beregnet på bedrifter og / eller ASP-drift, er det hyggelig å se at det kommer gratis alternativer for privatmarkedet.

  4. Pro-versjonen (som koster penger) har mulighet til å koble lokale skrivere opp på fjernmaskin, og å drive fildeling. Jeg deler heller via en Internettdisk, jeg – og oppnår mye av det samme. Skalering er vel ikke særlig relevant i dette tilfellet – det er likevel ikke snakk om mange samtidige brukere av «servermaskinen», dette er for «eget bruk».

  5. Jeg la merke til dette, og mistenker at de kanskje følger med på hva som skrives i bloggeverdenen. Det er ikke første gang DinSide lager nyheter av produkter som har blitt omtalt i blogger.

  6. Helt enig, Lasse. Spørsmålet er om mediene ønsker dette, til tross for at de bør det. Det kan være at de føler at de med tilbaketråkk ikke kan påberope seg æren av å være først ute med nyheten.

  7. Genialt Lasse, takk for tipset. Dette vil gjør at vi kan begynne å teste hvordan det vil fungere å jobbe hjemmenifra. Men vi har et prosjekt med VPN og Microsoft Terminal Server som forhåpentligvis vil kunne ta over for Logmein over nyttår.

    BTW: Bruker muligheten for å slå av skjerm når jeg er logget inn via Logmein på maskinen på jobben, vet du hvordan man tar over maskinen igjen på jobben hvis man skulle være så uheldig å glemme å logge ut når man drar hjemmenifra? Eller logger Logmein deg ut etter en stund med inaktivitet? (Har ikke funnet noe informasjon om dette på Logmein.com)

  8. Hvis du ser på «preferences» og kategorien «remote control» når du har koblet deg til en maskin, ser du innstillingen «Idle time allowed». Når denne tiden er ute, vil maskinen du administrerer fra logge seg av.

    Den er satt til en halvtime som standard, og det vil kanskje være tid nok til å komme seg på jobb? Ellers kan du jo bare korte ned denne tiden.

  9. Hva slags extension i Firefox er det snakk om? Søkte etter den på firefox sin hjemmeside med søkeord «logmein», men fant ingenting. Har du en guide til hvor jeg kan finne den?

    En annen ting: Siden det ikke er fildeling i gratisversjonen,- vet noen om gratistjenester hvor man kan få filplass på nettet til å lagre filer? Og om det i gratisversjonen er mulig å laste ned filer fra slike eksterne nettsider via vanlig ftp? Hjelper slekta med dataproblemer av og til, og det hadde vært kjekt om jeg også kunne ha hentet ned filer de trenger, og det helst uten å måtte betale for funksjonaliteten.

    mvh
    Eirik Pettersen

  10. Erik Pettersen: Det er en utvidelse du får tilbud om å laste ned fra logmein.com hvis du prøver å fjernstyre en maskin ved hjelp av Firefox. Jeg har hørt det sagt at dette egentlig er en måte for å få Firefox til å vise ActiveX-komponenten, og det er godt mulig det stemmer, men det gjør ikke at andre ActiveX-komponenter kjører. Uansett, er du usikker, så bruk IE til logmein.com, eller bruk java-versjonen av fjernstyreren i Firefox.

    Og i gratisversjonen er det mulig å gjøre alt på den maskinen du kontrollerer, også å laste ned, installere og hva som helst. Så å laste ned filer fra en FTP-server, er ikke noe problem. Du kan også bruke en tjeneste som http://www.minkoffert.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.