Konemor hadde behov for å koble seg til Internett fra sin bittelille Windows-PC også på steder som ikke har trådløst Internett, og jeg fant ut at hun sikkert kunne bruke sin nye Sony Ericsson c702 til det.
Siden hun har sånn der Windows, regna jo jeg med at dette var en smal sak, siden Windows visstnok skal være så god på støtte av all slags maskinvare. En nettside fortalte at det bare var å koble telefonen til maskinen med kabel, og velge «telefonmodus», og så skulle jeg være i gang. Jeg prøvde dette, og det fungerte nesten. Og for en som er har jobbet med datamaskiner i en ung manns alder, er nesten egentlig ikke ille i det hele tatt.
For når jeg prøvde, skjedde det ingen ting, men som IT-utdannet, skjønte jeg såpass at det sikkert bare måtte noen drivere til. Og slike fant jeg kjapt på Sony Ericssons nettsider. Etter en bitte liten 17 megabytes nedlastning og en restart, var driverne på plass. Da fant datamaskinen telefonen da jeg plugget den i, og etter å ha lett litt på Telenors sider, fant jeg også ut hvordan jeg kunne opprette en tilkobling i Windows — jeg trengte bare å finne en liten bruksanvisning på Telenors sider, og vips, så fungerte det! Det er ikke til å stikke under en stol at jeg, som Linux-bruker, var litt imponert over hvor mange muligheter Windows-brukerne har akkurat da.
Nå sitter jeg på et hotellrom og kjeder meg bittelitt. Jeg har tenkt litt på hvor lett det er med mobilinternett i Windows, og en innskytelse får meg til å se hva som skjer dersom jeg kobler mobiltelefonen min, en Sony Ericsson k810i til min PC, som kjører Ubuntu Linux 8.10.
Når jeg kobler til telefonen, skjer jo akkurat det samme som når den kobles til en Windows-maskin, jeg får spørsmål om jeg vil koble den til i masselagrings- eller telefonmodus. Jeg velger det siste, uten alt for mange forhåpninger.
Men når jeg klikker på nettverksikonet, dukker sannelig mobiltelefonen opp, ikke bare som et modem, men også som en tilkobling, jeg kan bare merke av i en rute for å koble meg opp på 3G nett med mobilabonnementet mitt! Jeg kan også bruke den som et virtuelt modem, slik som jeg måtte i Windows, men det er tross alt litt enklere å velge «Telenor» fra kategorien «Mobilt bredbånd», og så bare være på nett.
Men, ok — jeg synes fremdeles ikke Windows-metoden var alt for vanskelig, altså. Det er bare det at dersom svigermor skulle på nett via mobiltelefon, og jeg skulle hjulpet henne å koble seg på for første gang, vet jeg helt klart hvilket OS jeg hadde ønsket at hun brukte! Men Windows kommer sikkert etter, når de får litt tid på seg. Kanskje kommer problemfri oppkobling i «Windows 7»?
Men inntil videre, fortsetter jeg med Ubuntu!
Wow, er det blitt så enkelt? Skal sannelig prøve med telefonen min også, nå som min installasjon av 8.10 endelig har begynt å skikke seg (siste oppdatering gjorde underverker)…
Ja, Eirik, det var temmelig fantastisk. Det at jeg ikke en gang trengte å konfigurere noen tilkobling men fikk standardtilkoblingen min tilgjengelig, imponerte meg mer enn noe operativsystem har gjort på lenge.
Jeg kjenner at jeg er litt misunnelig på dere Ubuntubrukere. Selv brukte jeg Ubuntu i lang tid, men måtte gi etter for yngre familiemedlemmers mas om Live Messenger osv.
I tillegg er det ikke til å komme bort fra at det er lettere å få hjelp dersom du står fast i Windows, enn hvis du står fast i Linux.
«I tillegg er det ikke til å komme bort fra at det er lettere å få hjelp dersom du står fast i Windows, enn hvis du står fast i Linux.»
Vet du, jeg synes ikke dette er sant lenger, jeg. Det er jo selvfølgelig mange flere som bruker Windows, og dermed er det mange potensielle hjelpere, men min erfaring er at veldig mange av disse har mye mer vilje til å hjelpe, enn evne.
I tillegg er det en fordel i så måte at Linux er åpen kildekode, og mange derfor er i stand til å hjelpe, ikke bare gjennom å kurere symptomer, men faktisk til å reparere systemet når det er noe feil med det. Og mange OSS-evangelister med svært god utdanning og kompetanse hjelper gjerne oss ferskinger hvis vi spør pent.
Og selvfølgelig gjør det at Linux stort sett kan konfigureres med enkle kommandoer i et terminalvindu, feilfiksing og omkonfigurering temmelig enkelt — klipp og lim.
Men kanskje avhenger dette av problemene man har. YMMV, som de sier.
Takk for tipset. Forsøkte det samme med min noe eldre Sony Ericsson og det tok ikke mange sekundene før alt var i boks. Dette var virkelig enkelt. Kjører fortsatt dualboot, men oftere og oftere med Ubuntu og jeg ser ingen grunn til at den utviklingen skal snu.
Litt OT kanskje, men… Har du noen informasjon om hvorvidt det er komplisert å sette opp dualboot for XP og Ubuntu 8.10?
Alf Ivar, hvis du installerer Ubuntu på disken etter at du har installert Windows XP ordner Ubuntu boot-menyen (grub) selv, slik at du får opp Windows på listen.
Legger du inn Ubuntu først og Windows etterpå vil Windows overskrive MBR og slette Grub. Det kan la se ordne, men det beste er å installere Windows først, deretter Ubuntu. Da skal du ikke behove å gjøre noe som helst.
Takk skal du ha, Audun — jeg sier bare «tiltredes».
Og med et par små tilføyelser: Problemet når man skal installere Linux på en Windows-maskin, er jo at harddisken er full av Windows’ filsystem. Installasjonsprogrammet til Ubuntu kan imidlertild likevel lage plass til Linux ved å splitte opp Windowspartisjonen i to, dersom det er ledig plass i filsystemet.
Jeg har gjort dette med hell, i alle fall fire ganger, og aldri mistet filer i prosessen. Men det er klart, det er risikosport å leke med partisjoner, så ta backup av alt viktig først.
Det går også an å installere Ubuntu på Windows’ filsystem, med muligheten til å avinstallere Ubuntu via «Legg til/fjern programmer» i Windows’ kontrollpanel. Dette har jeg aldri prøvd, men har hørt at det kan gi en viss utelsesreduksjon, samt at du da vil miste Ubuntu-installasjonen hvis du må formattere Windowsdisken, noe som ikke er spesielt lurt.
Jeg lastet ned ISO-filen og lagde en CD-plate av den. Men dessverre ser det ikke ut til at jeg kan kjøre den på min maskin. Virker som at skjermkortet ikke er bra nok..? Nå skal det sies at jeg har en gammel skjerm av ukurrant merke, men likevel?
Oppstarten går greit da. Det er omtrent der du kommer til påloggingsbildet at det skjærer seg. Skjermen blir svart bortsett fra i det ene hjørnet hvor det er en rute med flimmer.
Skal se etter driveroppdateringer.
Driveroppdateringer hjelper neppe, Alf-Ivar — det brukes vel ikke noen andre drivere enn de som finnes på plata så tidlig i installasjonen, så du vil ikke kunne legge til noen nye, heller.
Hvilket merke skjermen din har, er vel heller ikke relevant, så lenge den greier å vise vanlige oppløsninger. Det som er mer interessant, er vel hvilket skjermkort du har — vet du det?
For en tid tilbake testet jeg ut et USB-modem fra Telenor. Det fungerte ikke rett ut av boksen. Er usikker på om det har kommet en fiks for dette i 9.10. Noen som har prøvd?
Jeg har dessverre ikke noe slikt USB-modem tilgjengelig. Men for ordens skyld testa jeg om mobilen min fremdeles fungerer like smertefritt som før — og det gjør den.
Da kan jeg bekrefte at USB-modemet av typen
Option 3G fra Telenor fungerer utmerket rett ut av boksen.
Takk for oppdateringen, Joakim!