Et av de tingene som fasinerte meg da jeg flyttet til Fauske, var at butikkene ikke solgte noe øl! Skikkelig bakstreversk og dumt, syntes jeg den gangen – men etter hvert lærte jeg meg å like ølutsalgene. Her var det ekspertise på øl, det er mange forskjellige typer og jeg synes egentlig at det er ganske greit med noen spesialforretninger.
Men i et liberalt Norge, er jo ikke slike monopollignende ordninger særlig godt likt, og etter forrige kommunevalg, kom det et forslag fra Arbeiderpartiet om å oppheve dette taket på antall utsalgssteder for øl, som dette i realiteten er. Vi i SV var ikke bare glad for dette, for det første siden dette hadde vært en ikke-sak i valgkampen, og fordi vi i utgangspunktet er litt restriktive av oss.
Arbeiderpartiet ville med støtte fra FrP fått flertall for å liberalisere ølutsalgene der og da dersom ikke Venstra hadde blandet seg inn. De fremmet nemlig et forslag om å avholde en folkeavstemning om dette. FrP, som faktisk da var ledet av innehaveren av et av ølutsalgene (som selvfølgelig var inhabil i denne saken), er glade i folkeavstemninger, og heiv seg på. Vi i SV kunne gått i mot liberalisering av ølutsalg, men da hadde Arbeiderpartiets forslag fått flertall. I stedet for valgte vi å gå inn for folkeavstemning – med den begrunnelsen at saken ikke var nevnt i valgkampen – og det ble da flertall for en slik avstemning.
Denne folkeavstemningen ble da avholdt på en skikkelig måte samtidig som stortingsvalget i år. Resultatet?
Nei til øl i butikk: 2644 stemmer
Ja til øl i butikk: 2006 stemmer
Om en uke skal kommunestyret igjen behandle denne saken. Jeg tviler på at noen tør å overse folkets stemme, når det først ble avholdt folkeavstemning. Jeg må innrømme at jeg gleder meg litt.
For meg er det uaktuelt å ikke ha øl i butikken, men så kommer jo jeg fra Oslo da 🙂
Uansett interessant å se at et flertall var i mot øl i butikken. Man skulle virkelig tro at resultatet ville vært det motsatte. Uansett bra at SV fronter flertallet av folket lokalt 🙂
Jeg flyttet hit fra Trondheim. Ikke akkurat verdens mest restriktive by det, heller. Så det var et lite kultursjokk, men jeg er et levende bevis på at man kan venne seg til alt. For noe mer stokk konservativt enn meg når det gjelder slikt som handlevaner og andre unyttige ting, det finnes knapt.
Jeg bor i en kommune hvor kommunen selv driver det eneste ølutsalget. Det hører til sjeldenhetene. Prinsipielt mener jeg at øl bør selges i alle dagligvareforretninger (som overholder reglene selvsagt), men jeg er komfortabel med Lyngdalsløsningen likevel. Ølsalg i butikkene er jeg for altså, men det er ikke akkurat den viktigste saken å kjempe for.
Som medlem i Juvente er jeg storfornøyd med resultatet på Fauske, men jeg må ærlig innrømme at jeg skjemmes litt over at vi ikke var mer aktiv i valgkampen. Butikkene beviser gang på gang at de ikke er i stand til å holde seg til aldersgrenser, og i aksjoner får gjerne juventere helt ned i 14-årsalderen kjøpt.
Hurra for fortsatt fornuft på Fauske!
Ølutsalg er en god ide, det er greit å få alkoholen ut av butikkene
hvor man handler dagligvarer. Ved å miske tilgjengeligheten så reduserer man også forbruket litt.
Jeg skulle gjerne sett at tobakk og snus ble solgt i egne utsalg.
Personlig har jeg sansen for spesialbutikker, som f.eks. ølutsalg, slakter, baker, etc. Det gir (som du nevner, Lasse) som regel høyere kompetanse i butikken, samt et bredere utvalg.
En annen ting jeg er opptatt av, som slo meg da du skrev «Nei til øl i butikk!», er medisiner. Å selge medisiner (selv om de er reseptfrie) over disk i en hvilken som helst dagligvareforretning krever kompetanse. Skoleeleven i kassa vet sannsynligvis ikke at f.eks. Ibux kan virke blodfortynnende, eller at det ikke skal spises hvis man har magesår.
En ting er derfor at det kan være fint med spesialforretninger, en annen ting er at det kan være direkte nødvendig, som f.eks. med apotek.
Helt enig, Martin: Liberaliseringen av legemiddelomsetningen ser jeg ingen reelle fordeler med.
Og Øyvind: Dersom øl skal selges som alle andre dagligvarer, hvorfor er det bare dagligvareforretningene som skal selge øl? Hvorfor ikke møbelhandlerene, storkioskene, bensinstasjonene og pølsebodene? Vil du ha fritt ølsalg, eller vil du ha ølsalg kun i de butikkene du stoler på gjør det rett?
Martin Strand nevner Juventes aksjoner. De gjør en viktig jobb. Her på Fauske belyste de at flere dagligvareforretninger brøt alkoholloven – og det uten å selge øl …
Martin og Lasse:
Butikk ansatte har ikke lov til å gi råd eller svare på et eneste spørsmål om medisinene de selger, hvis de gjør det kan de miste retten til å selge medisiner. Hvis man ønsker veileding så må man kontakte et apotek.
Jeg ser ingen ulempe med at jeg får kjøpe parasett og andre for voksne mennesker trivielle medikamenter. Mange bor flere mil i fra nærmeste apotek og mange kommuner har ikke et apotek som er åpent på kveldstid. Jeg bor ti minutters gange fra et døgnåpent apotek, men de fleste her i landet gjør ikke det.
Jeg er enig i at spesialforretninger er en god ting i prinsippet. I dag er det nærmest umulig å treffe selgere som er fagfolk på sitt område, uansett hva man skal kjøpe. Egne butikker med øl, vin og brennevin, og et personale som har kunnskaper om varene, kunne jeg absolutt tenke meg.
Men det trenger ikke bety at man ikke skal kunne kjøpe varene i vanlige dagligvarebutikker også. For meg fremstår det som rimelig absurd at 2644 mennesker skal bestemme at 2006 mennesker ikke skal kunne kjøpe øl i butikken. Det kaller jeg misbruk av demokratiet.
Trond: Jeg vet at de butikkansatte ikke har lov til å svare på spørsmål vedrørende medisiner. For meg er dette omtrent like ille som å gi feil råd. Både manglende og feilaktig informasjon om legemidler kan gi fatale følger, selv for de mest vanlige «melk-og-brød»-medisinene. Poenget er at et apotek gir deg nødvendig informasjon om mengde, styrke og frekvens på medisineringen, kan fortelle om bi-virkninger, samt hvilke interaksjoner som kan forårsakes. Dette er viktig informasjon, selv om den enkleste medisin!
Jeg ser for meg hvis Høyre/FrP hadde fått gjennomslag for vinsalg i butikkene:
Kunde: «Har du en bra vin til en Oksefilet Carpaccio?»
Rimi-ansatt: «Tja, vi har jo alle typer vin her da. Både rød og hvit.»
For ikke å snakke om at det kun ville blitt de billige og dårlige vinene som ville blitt solgt. Jeg hadde ikke fellt noen tårer om Vinmonopolet forsvant, men skulle vin blitt solgt andre plasser skulle det vært i spesialforretninger med ekspertise på sånt.
Ja til spesialbutikker og ja til tilgjengelighet. Annetsteds finnes det vinhandlere, og det finnes kagger med jallavin på supermarkedet. Alt til sin tid. Det eneste jeg bekymrer meg for er at gode vinhandlere antagelig ville blitt sjeldnere enn vinmonopolene her i Rimi-Norge…
Dagligvarebutikker selger både Plumbo og hårspray, men ingen forventer verken rørlegger- eller frisørekspertise. Det er heller ikke noe problem, folk vet at Plumbo er farlig, at hårspray ikke skal brukes som opptenningsspray – og at 20 ibuprofen i timen ikke er å anbefale (det står til og med utenpå pakken med relativt leselig skrift).
Jan Tore: Det er bare det at spesialbutikker sjeldnere og sjeldnere overlever når kolonialbutikkene kan pøse ut billige varer. I Danmark sliter vinhandlerne voldsomt pga dette.
Såvidt jeg har forstått så fører ølutsalg til at folk kjøper mer øl heller enn mindre, så i forhold til å få folk til å drikke mindre alkohol hjelper det vel ikke akkurat. På toppen kommer det at hjemmebrent er mer vanlig i områder med restriktv alkoholpolitikk.
Hjemmebrent er nesten et ukjent fenomen i land hvor man kan kjøpe det man vil av alkohol i butikken…
Jarle: All forskning jeg har sett eller hørt om, viser at økt tilgjengelighet skaper økt forbruk. Og om hjemmebrent er et ukjent fenomen i land hvor du kan kjøpe det man vil av alkohol i butikken, kan jeg love deg at skrumplever absolutt ikke er det.
Ølutsalg fører nok ikke til at folk kjøper mer øl – det er bare en myte.
Aiaiai — her kommer mitt felt!
Jarle: Økt tilgang fører til økt forbruk; det så vi sist i Finland.
Det vi også så i Finland var en ekstrem økning i alkoholrelaterte samfunnsproblemer som familievold, trafikkulykker og skrumplever som kanskje det minste problemet.
At man ikke har heimebrent i svært liberale land er jeg også tvilende til. Uansett hvor billig du får tak i det ved å kjøpe, er heimebrent fortsatt så godt som gratis.
Men — dette har kanskje ikke så mye i kommentarer til Fauskes beslutning om alkohol å gjøre?
Martin: Jeg er vanligvis veldig liberal med hensyn til hvor eller hvor lite on-topic man er, så lenge diskusjonen er saklig og god. Så innspillet ditt er hjertelig velkomment, sammen med alle de andre i denne tråden.
Poenget er at man har gode indikasjoner på at økt tilgjengelighet av øl og vin betyr mindre bruk av hjemmebrent og brennevin.
Jeg tror faktisk at i det store og hele hadde vi her i Norge vært mer tjent med en liberal alkoholpolitikk. Mulig det ville ha vært større utbredelse av skrumpelever, men vi hadde med stor sannsynlighet også sett mindre følgeskader av den grøftefylla som har blitt en tradisjon her på berget.
En annen ting er at hvis vi skal bedrive overformynderi, så ville vi sannsynligvis hatt bedre helseeffekt ved å innføre begrensinger i tilgjengelighet av tobakk fremfor alkohol.
Jarle: Vi innfører da begrensninger i tilgjengeligheten på tobakk hele tiden. Prisene økes, aldersgrensen ble hevet for noen år siden og nå er det snakk om at tobakken skal under disk.
Når det gjelder alkohol, øker vi imidlertid tilgjengeligheten. Avgiftene settes ned på vin og brennevin, nye utsalgssteder skaper priskrig, vinmonopolene blir flere og selvbetjente – tilgjengeligheten på alkohol går bare en vei i Norge.
Og her på Fauske bestemte altså folket at vi vil ha det slik som vi har det. Det er neppe å «innføre begrensinger» … 😉
Lasse: Det har du rett i, det er å videreføre dem.
Når det er sagt, selv om jeg synes vi skal ta vare på hverandre i samfunnet og ikke tror mye på «hver mann for seg selv», så synes jeg faktisk samtidig at man bør ha en viss frihet og ikke et totalt overformyderi.
Ølutsalg er en del av dette «overformynderiet», som av en eller annen grunn stort sett kun er å finne på det superkristne sørlandet. Har du gjort deg noen tanker om hvordan denne restriktive alkoholpolitikken oppstod?
I Nordland har både Fauske, Saltdal og Vefsn kommuner ølutsalg, og det kan godt hende det er flere. Jeg vet ikke hvordan det er på Sørlandet, men i debatten her i byen ble lemenargumentet om at det «ikke er mange kommuner med ølutsalg igjen» ofte tatt fram, så helt eksklusivt for Sørlandet kan det neppe være.
Og en restriktiv alkoholpolitikk og kamp mot fyll og drukkenskap var Arbeiderbevegelsens viktigste saker da de ble stiftet, den gangen unger fikk seg et glass brennevin istedet for frokost på vei til fabrikken, slik at de ikke skulle kjenne hvor sultne de var.
Dette er heldigvis lenge siden, og mye bra har skjedd etter den gang, men kampen mot skadelig alkoholbruk er en kamp som aldri vinnes eller tapes, men jeg tror det er viktig at ikke alle sammen slutter å kjempe.
Det jeg mente med min kommentar om salg i dagligvarebutikker var rett og slett det at jeg i utgangspunktet mener den ordningen nesten alle kommuner praktiserer med hensyn til ølsalg burde være like over hele landet, ikke at man skal ha monopolordninger som i min hjemkommune. Men, som nevnt, i en større sammenheng er dette en liten sak. Og jeg klarer meg fint med det ene utsalget vi har her.
Den største fordelen med mitt lokale ølutsalg er selvsagt det svært store utvalget som finnes her, ikke bare «bestselgerne» slik det er i en del butikker. En bekjent av meg fra Trøndelag ble veldig fornøyd da han fant sitt lokale øl her, og det var han ikke vant til fra mange andre steder.