Nettmusikk, DRM og Marit Larsen II

Marit Larsen - Don't save me Ikke nok med at jeg kjøpte singelen «Don’t Save Me» av Marit Larsen fra nettbutikk og måtte slite for å kunne spille av den på alle de maskinene jeg ønsket. Jeg kjøpte også hele albumet «Under the surface» fra CDON.com, og fikk enda større utfordringer med det!

Utgangspuntet var selvfølgelig akkurat det samme, jeg kjøpte albumet, lastet ned filene og spilte dem av i Winamp. Jeg skulle så ta dem med over til en maskin hvor jeg kunne brenne dem. Under historien med «Don’t Save Me», hadde jeg nemlig spilt av DRM-beskyttet musikk på to forskjellige datamaskiner uten problem, så jeg regnet med at det gikk greit. Men dengang ei!

På maskin nummer to fikk jeg full stopp. Det dukket opp et vindu hvor jeg skulle skrive inn en kode for å laste ned lisensen på nytt, og jeg hadde ikke noen slik kode. Jeg sendte naturligvis et spørsmål til CDon.com, hvor musikken var kjøpt, og fikk til svar at:

Du måste använda dig av Windows och Windows Media Player version 9 eller senare för att spela upp filerna. Om du uppfyller de kraven men det fortfarande inte fungerar beror det på att du har en brandvägg installerad, och den är inställd att inte låta Windows Media Player komma åt internet.

Dette svaret fikk jeg selv om jeg i mitt spørsmål hadde informert om at jeg hadde prøvd med Windows Media Player version 9 og at jeg ikke hadde noen brannmur installert. I tillegg informerte jeg om at jeg hadde spilt DRM-beskyttet musikk fra CDON på samme maskin tidligere. De kunne like gjerne sagt «Økseskaft».

Nå tror du kanskje at jeg bare kunne brenne en CD på den første maskinen jeg nevnte, den jeg hadde lastet musikken ned til. Det var jo fullt mulig å spille den der fremdeles. Men så lett var det ikke, for denne maskinen manglet nemlig CD-brenner! Jeg hadde av forskjellige grunner ikke noen mulighet til å installere en, heller. Så hva gjorde jeg da?

Joda CD-brennerprogrammet Nero trenger ikke noen CD-brenner for å installeres. Så jeg lastet ned demo-versjonen av Nero 7 premium, installerte den og fikk brent et såkalt «CD-image» av musikkfilene mine. Dette kan jo da brennes på hvilken som helst maskin med CD-brenner og programvare installert. Det er bare et problem, det er på 376 MB. Litt stort å sende hjem pr. e-post.

Men Nero Premium er en stor pakke, som kan mer enn å lage CD-image. Det er også med et program som heter Nero ImageDrive. Dette lar meg montere ett sånt CD-image slik at det fremstår som en virtuell CD-spiller på maskina mi. Da kunne jeg altså spille av min «nybrente CD» uten at den noen gang hadde sett en fysisk CD-plate. Og hva mere er, jeg kunne naturligvis rippe den til MP3-filer ved hjelp av Audiograbber, akkurat slik jeg har forklart tidligere. Audiograbber greier seg fint med en virtuell CD-stasjon.

Så, fremdeles ingen vits med DRM, med andre ord. Demoversjonen av Nero Premium varer i 30 dager, noe som holdt lenge for meg i dette tilfellet. Men selvfølgelig kan man kjøpe programmet for rundt 60 EURO og slippe unna denne tidsbegrensningen. Det vil også forundre meg om det ikke finnes gratis og frie program som kan gjøre den samme jobben. Tips til slike tas imot med takk.

11 tanker om “Nettmusikk, DRM og Marit Larsen II

 1. Det er nok ikke «like bra» for mange, men jeg har gitt opp Nero og bruker litt andre programmer.

  Brenning og laging av ISO-filer gjør jeg med CDBurnerXP Pro [1] som er gratis. Den fungerer også tilsynelatende godt og har gjort det jeg har bedt den om å gjøre.

  For å «mounte» et ISO – image i Windows bruker jeg denne saken [2] fra Microsoft. Jeg vet ikke om den spiller CD’er og sånt, men den fungerer glitrende på filbaserte ISO-kompilasjoner.

  Og så har jeg enda tilgode å finne en CD jeg ikke kan konvertere til MP3 med Audiograbber [3], men akkurat den platen du snakker om har jeg jo ikke så jeg får ikke testet heller. Dessuten tar du jo opp Audiograbber selv her så det er vel litt uvesentlig å skrive det ned her i kommentaren 🙂

  [1] http://www.cdburnerxp.se/
  [2] http://download.microsoft.com/download/7/b/6/7b6abd84-7841-4978-96f5-bd58df02efa2/winxpvirtualcdcontrolpanel_21.exe
  [3] http://www.audiograbber.com-us.net/

 2. Jeg får krasj på CDburnerXP – men jeg har som nevnt ikke noen CD-rom på denne maskinen det her er snakk om, kanskje det har noe med saken å gjøre. Virtual Cd Control Panel ser faktisk ut til å virke, selv på Windows 2000.

 3. Du kan du jo spørre deg selv:

  Hvorfor kjøpe denne musikken når du ikke får eie den. Du får jo bare (kanskje) lov av plateselskap og Microsoft å spille den av.

  «Kjøp» kan det i allefall ikke kalles.

 4. Som du kanskje ser, Wiggo, handler nettopp denne posten, og den forrige, og å ta eierskap til musikken. Når jeg har konvertert den til MP3 og tatt sikkerhetskopi, bestemmer jeg selv når og hvor jeg skal spille den.

  Og strengt tatt er det bare retten til å spille den, jeg er ute etter. Jeg har ikke noe problem med at artistene vil eie musikken sin selv. Problemet mitt består i at plateselskapene skal gjøre det så vanskelig å spille den av.

 5. Roy: Når en er mann og stadig nærmere 40, kan en ikke drive og kjøpe Marit Larsen over disk, vet du!

  Martin: Da må jeg konvertere filene for å spille sangene på MP3-spilleren min, og det er noe jeg egentlig ikke gidder å bry meg med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.