Norsk nasjonalmarmor

Ja, ja. Så får vi altså et gult operahus i Oslo. Eller «rust-rødt», «urinfarget» eller hva man ønsker å kalle det. Det er selvfølgelig mange som synes det er litt trist, men vi er kanskje noen som godter oss bitte litt, også.

For det er jo ingen overdrivelse å si at det var litt delte meninger om det å hente marmor fra Italia til Norge. Jeg mener, om det er noe vi er gode på her til lands, så må det vel være stein?! Og her på Fauske, har vi til og med en av verdens mest særegne marmortyper, Norwegian Rose eller Fauskemarmor som den gjerne kalles her til lands.

Fauskemarmor er brukt i praktbygg verden over. De fleste som har vært på verdens fremste luksushoteller har nok i det minste sett detaljer i den særegne, rosa steinen, og hvis du har besøkt FN-bygningen i New York, kan du ikke unngått å ha sett den. Det er også Fauskemarmor som ligger på gulvet i Domkirka i Trondheim, den er brukt i Keiserpalasset i Tokyo, i Oslo Rådhus, på Oslo Lufthavn Gardermoen — og illustrasjonsbildet her er fra Konsulvillaen på Skøyen, hvor både den rosa og den grå Fauskemarmoren er brukt.

Fauskemarmoren ville vært det naturlige valget for marmor til et operabygg som hevdes å være «hele norges». Det er det nok for seint å gjøre noe med nå. Men det er ikke for seint å gjøre ære på Fauskemarmoren!

Geoportalen.no — Norsk geologisk forening sine sider på nettet — inviterer alle til å stemme på Norges nasjonalbergart! Så stem frem en stein som tåler noen år uten å gulne — bestandigheten kan også beskues på Fauske hotell, i Glasshuset, Bodøs storstue — og ikke minst, i Fauske sentrum.

Så, stem på Fauskemarmor som norges nasjonalbergart!

10 tanker om “Norsk nasjonalmarmor

 1. Så enig så enig, ganske tafatt egentlig at de i det hele tatt valgte stein fra utlandet, tilogmed granitt ville vært bedre enn å hente inn stein fra utlandet.
  Nå vet jeg ikke om pris var med på valget, men ville ikke det være bedre å bruke pengene i Norge?

 2. Pris var helt sikkert med i grunnlaget for bestemmelsen her — men dersom man hadde valgt en norsk stein, ville jo veldig mye av pengene gå rett tilbake til statskassa i form av skatter og avgifter, da. Pluss at prosjektet også ville blitt et utstillingsvindu for norsk mineralindustri som kunne ha skapt enorme ringvirkninger.

 3. Takk for link til bildet.

  At de ikke brukte fauskemarmor var en bommert av dimensjoner. Marmor som har ligget ute i naturen og herdet seg med flere år med forurensning fra Valjord og Sulis hadde taklet sentrum i Oslo uten problemer 😉

  Også er den jo så fiiiin.

 4. Og gulvet i Nidarosdomen er nydelig. Det er ikke bare jeg som synes det, men også hundrevis av turister jeg snakker med hvert år. Et operahus i rosa fauskemarmor hadde blitt nydelig:)

 5. Jeg setter en knapp på at det var de samme pølsefingrene som skrev under avtalen med italiensk steinleverandør som med italiensk trikkeleverandør. Selvfølgelig med en god del store, fettdryppende pengesekker levert under bordet. At det skal være rent mel i posen og uklanderlig spill fra alle involverte i begge disse to sinnsyke skandalesakene nekter jeg å tro. Forferdelig trist er det uansett, og jeg skulle gjerne sett et par hoder rulle på grunn av dette.

 6. Her var det veldig til fauskemarmorentusiasme. I mine øyne er den rosa helt gyyyyyselig, og gir meg flashbacks fra Derrick-filmenes utsøkte designprofil. Den grå er kanskje litt bedre. Lykke til med markedsføingen, men vær glad for at operaen ikke blir kalt «skitklumpen fra Fauske».
  Hilsen en ellers ganske grei kar.

 7. Psst, Percorso: Hvis skjiten din er hvit og rosa, bør du oppsøke medisinsk hjelp snarest!

  Men bortsett fra det, aksepterer jeg at ikke alle elsker Fauskemarmor, jeg synes bare det er litt merkelig … 🙂

 8. Skal oppsøke lege i morgen. JEG synes det er merkelig at ikke alle elsker svensktoppar på danskebåten. (oops.. avslørt som søring).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.