ODF-plugin for Microsoft Office – testet

Jeg nevnte for et par dager siden at Sun Microsystems hadde laget en ODF-plugin for Microsoft Office. ODF står for Open Document som er et åpent dokumentformat, en standard for hvordan dokumenter skal lagres. Formatet er blitt både ISO-standard og IEC-standard.

Nå har jeg fått testet den på et par maskiner, og må si jeg synes det ser ut til å fungere helt greit. Den ene testmaskinen var en Windows 2000-maskin med Microsoft Office XP, den andre hadde både Windows og Office i 2000-utgaven. På maskinen med Office XP, gikk åpning av dokumenter noe tregere enn på den med Office 2000, selv om maskinvarekonfigurasjonen skulle tilsi det motsatte. Men jeg regner med det kan ha noe med hvor mye ressurser Office XP spiser. I Office XP fikk jeg også et par flere «sikkerhetsdialoger» (er du helt, helt sikker på at du vil gjøre det du ber om å få gjort?), men disse slapp jeg i Office 2000.

Om disse forskjellene skyldes Officeversjonene eller om det kommer av andre forskjeller på maskinene, det skal jeg imidlertid ikke være for skråsikker på.

Lakmustesten gjorde jeg med et dokument jeg har slitt litt med. Det er et skjema jeg bruker på jobb, som aldri har blitt seende riktig ut i noe annet program enn Word. Da har jeg testet en hel del forskjellige varianter, slik som et par åpne kontorpakker og Adobes online Word-til-PDF-konvertering, men ingen har gjort dette riktig, tabeller har forskjøvet seg og tekstbokser har kommet ut av posisjon. Selv om dette altså ikke er verdens mest avanserte skjema, er det bare Microsoft Word som skjønner det.

Jeg åpner det i Word, skriver ut en kopi og lager som et OpenDocument tekstdokument. Det går helt greit. Jeg åpner dokumentet i OpenOffice.org, og det ser helt greit ut. Så jeg skriver ut en kopi i OpenOffice.org, også. Når jeg så legger de to kopiene oppå hverandre og holder dem opp mot den sterke solen Nordland er velsignet med for dagen, er det umulig å se at det er to dokument, alle de mystiske kodene i Word som ingen har forstått noe av tidligere er åpenbart bevart korrekt i OpenDocument-fila. Og den ser likedan ut neste gang den åpnes i Word, også!

Selv om dette ser helt strålende ut, regner jeg med at det kan dukke opp problemer av og til. Men det har jeg opplevd mellom forskjellige versjoner av Microsoft Word også, så det kan jeg leve med. Selv om jeg fremdeles holder en knapp på å installere OpenOffice.org dersom du vil lagre i et fritt og åpent format, synes jeg SUN med dette har hjulpet Microsoft et langt stykke på vei til å få en fungerende kontorpakke.

Torbjørn Kravdal er visst også fornøyd!.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.