Jeg spurte en venn av meg hvorfor ikke den relativt store organisasjonen han jobbet i ikke brukte Ubuntu på noen arbeidsstasjoner, på tross av at de har mange maskiner som egentlig bare brukes til lett tekstbehandling og nettsurfing. Svaret jeg fikk var at IT-ansvarlig ikke så det som et alternativ, etter som brukerne selv måtte initiere oppdateringer, og det var litt upraktisk — og usikkert ettersom de da trenger rootpassord, altså administratortilgang.
Dersom utgangspunktet hadde vært riktig, hadde selvfølgelig konklusjonen her vært den eneste riktige. Oppdateringssekvensen i en standard, nyinstallert Ubuntu er nemlig slik:
- Du får et ikon og en melding i «Notification Area» (Meldingsområdet) oppe til høyre på skjermen
- Du åpner pakkeoppdateringsprogrammet
- Du sier du vil oppdatere
- Du skriver inn passordet ditt
Men Ubuntu, og Linux generelt, er også veldig godt egnet til å automatisere slike oppgaver. Jeg tenkte derfor at jeg måtte se etter om noen kanskje hadde prøvd dette tidligere. I Google søkte jeg etter «automatic update ubuntu», og det tredje svaret som kom opp, virket meget lovende: Automatic Updates: Ubuntu .
Her fortelles det enkelt hvordan Ubuntu kan settes opp til å la administratorkontoen (root) se etter system- og programoppdateringer helt av seg selv ved nærmere angitte tidspunkt. Klipp og lim, to linjer, en gang — så slipper man å tenke på dette etterpå. Beskrivelsen jeg linker til over er temmelig selvforklarende.
Jeg forventer ikke at alle IT-ansvarlige skal vite dette, sånn på stående fot. Jeg måtte jo Google det selv, også. Men det er litt rart at folk som jobber med IT ikke er nysgjerrige nok til å finne ut slikt selv.
Det er dessverre slik at man må bruke søkemotorene for å finne løsninger på eksempelvis slike problemer når det kommer til GNU/Linux, men til gjengjeld finner man svaret på nesten alt man ønsker, dersom man bare orker å lete.
Dette var forøvrig et godt tips 🙂
Joda, Google-evner er stadig viktigere, og ikke mindre når det kommer til Linux enn det er på andre områder. Men som du sier, det finnes svar på det aller meste der ute.
En annen ting som jeg synes er en stor fordel med Linux, er at uansett hvor fancy og strømlinjeformet ting ser ut, er fremdeles kommandolinjen fungerende, slik som dette eksemplet viser. To linjer med tekst som kan klippes fra websiden og limes inn i et konsollvindu — det blir ikke mye enklere enn det.