Leserinnlegg publisert i Avisa Nordland og Saltenposten i uke 45 om skolestrukturdebatten i Fauske kommune.
Mandag for snart to uker siden arrangerte folkeaksjonen mot nedleggelse av skoler i Fauske et folkemøte hvor også kommunestyrets gruppeledere var invitert. Her overleverte de oss 2155 underskrifter for å ha en folkeavstemning før det gjennomføres en så omfattende omlegging av skolestrukturen som kommunestyrets flertall har bestemt. Under møtet fikk vi også underholdning av dyktige elever fra Hauan oppvekstsenter, appeller fra FAU-ledere og en del andre innspill. I starten av møtet fikk også vi politikere mulighet til å forklare vårt syn på saken.
Jeg synes dette var et interessant møte. Litt skarpere i kanten og mer uoriginalt i formen enn hva vi politikere kanskje er vant til, og helt klart mer ubehagelig for de partiene som ikke lenger husker hva som står i valgprogrammet sitt. Jeg som SV-er mener det samme om skolestruktur nå som for to og et halvt år siden, og møteformen var etter min mening fullstendig innenfor grensene av hva en aktiv samfunnsdebatt må tåle. Og jeg var, og er, oppriktig glad for å se det samfunnsengasjementet som denne saken har vekket, og som vistes gjennom det gode oppmøtet på det etter hvert så famøse møtet.
Jeg må dessverre si at jeg ikke er like glad for å se alt oppstyret i etterkant. Sjelden har Fauske vært vitne til en større tåkeleggingsaksjon. Debatten i etterkant har utelukkende gått på møtets form og møtedeltagernes personer, istedet for på møtets tema. Dette kulminerte med at en av møtelederne ble nektet å gjennomføre en forhåndsavtalt opptreden på en fest for kommunalt ansatte, uten nærmere begrunnelse enn at det under et komitémøte ble bestemt at dette var «en riktig avgjørelse». Jeg må tilstå at jeg synes dette er til overmål flaut.
Denne saken ble tatt opp under kommunestyres møte torsdag 29. oktober, og jeg hadde håpet at ordføreren som kommunens øverste leder ville benytte denne anledningen til å legge denne saken død. Han kunne ha beklaget at Fauske kommune som kontraktspartner i dette tilfellet ikke greide å skille sak og person. Det greide jeg ikke med min beste vilje å oppfatte. Og det synes jeg er en hån mot alle de som engasjerer seg i underskriftsaksjoner, FAU-er, interessegrupper og andre organer, enten de er oppnevnt i lover og reglement eller oppstått som resultat av et øyeblikks innfall. Så derfor tar jeg bladet fra munnen selv:
Fauske SV, ved dets kommunestyregruppe, beklager på det sterkeste at innbyggernes engasjement blir møtt med avvisning og dårlig skjult aggresjon fra den politiske ledelsen. Vi berømmer alle de som bruker tid og krefter for å kjempe for sin sak, ikke bare fordi vi stort sett er enig med folket i dette tilfellet, men fordi vi tror at et levende lokaldemokrati er fullstendig avhengig av en engasjert befolkning.
Vi aksepterer at kommunens innbyggere bruker utradisjonelle måter for å skape oppmerksomhet om sin sak, det er tross alt ikke alle forunt å ha et sentralt partikontor med høyt gasjerte rådgivere å bruke til slikt. Så lenge man holder seg innenfor lovens rammer og alminnelig anstendighet, som folkeaksjonen har gjort i denne saken, synes vi dette er krydder som beriker den offentlige debatt.
Videre tar vi sterk avstand fra at Fauske kommune opptrer på en måte som antyder at man må snakke den politiske ledelse etter munnen for å kunne utføre oppdrag for kommunen. Vi ønsker å frembringe en beklagelse ovenfor Kjetil Sørbotten for avlysningen han mottok. Det var særdeles uprofesjonelt.
Sånn! Kan vi nå begynne å diskutere det faktum at halvparten av Fauskes stemmeberettigede har skrevet under på et opprop mot å gjennomføre de massive skolenedleggelsene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti, Senterpartiet og Venstre går inn for?
For Fauske SV,
Lasse G. Dahl
Hør, hør!