Pandoras jukeboks

Jeg er skrekkelig glad i musikk, men smaken min er vel omtrent like politisk korrekt som en SV-er i NHO. Så når jeg hører på radio, er det sjelden det er mine favoritter som spilles oftest. Dessuten er jeg mer slik at jeg liker enkelte typer musikk, enn at jeg elsker en enkelt artist. Men nå har noen tenkt på meg!

Favorittnettradioen min den siste tiden har derfor vært Pandora Internet Radio. Den er legemligjøringen av et prosjekt som har som formål å lage en «genbank» over musikken i verden. Et musikkspor blir tolket etter hvordan det oppfyller en rekke kriterier (som for eksempel synth rock arranging, electronica influences, minor key tonality, synthetic sonority, a dynamic female vocalist og prominent use of synth), og ut fra dette kan man finne musikk som «hører sammen».

Radioen fungerer på den måten at du forteller den om en sang eller artist som du liker, og så begynner Pandora å spille musikk ut fra det. Du kan gi pluss- eller minuspoeng til musikken som spilles, og preferansene dine skjerpes etter det. Du kan også legge til mer musikk til stasjonen for å utvide utvalgskriteriene.

Pandora er akkurat den radiostasjonen du alltid har ønsket deg. Og den kjenner deg bedre enn du tror. Jeg lagde meg en stasjon basert på Marillion, og jeg skulle prøve å være politisk korrekt, så jeg ga plusspoeng til all god, gammel symfonisk rock den spilte. Og så plutselig kom det en Madonna-låt som jeg elsker. Pandora kjenner meg nok litt bedre enn hva jeg gjør selv …

12 tanker om “Pandoras jukeboks

 1. Genialt konsept, og plutselig kommer man over knallbra musikk man aldri har hørt om før. Finner dessverre denne teksten i FAQ-en:

  «At this time we are only licensed to offer Pandora music services to residents of the United States.»

  Du må da ha registrert deg med et amerikansk postnummer, eller?

 2. Jeg tipper 90210 er overrepresentert som postnummer der man må legge inn slikt og har mange utenlandske besøkende.

  BTW: Hvis du synes Pandora er genial, ta en titt på http://www.last.fm – kanskje ikke helt det samme, men en svært kuul tjeneste hvis du vil oppdage musikk du ikke viste du likte… Det er iallefall favoritten til husets tenåring. Og jeg er bare happy, godt å ha et hus med mye variert musikk og ikke alt for mye listepop. (ikke at det er noe i veien med den, men det kan fort bli litt ensporet og preget av hva som er «hipt» akkurat nå).

 3. «Godt mulig» kommer av at jeg absolutt ikke husker – og jeg fant heller ikke noen måte å se registreringsopplysningene mine på. Så, på oppfordring og for å gjøre det helt klart: Dersom man må oppgi bosted for å bli registrert, løy jeg.

  Annen filtrering har vel tradisjonelt vist seg å fungere like dårlig, har den ikke det, da?

 4. Jeg er også en svært ivrig og fornøyd bruker av Last.fm. Jeg vil nesten kalle Pandora for «Last.fm light» på mange måter. Anbefales på det varmeste.

 5. Så vidt jeg kan forstå, er det en stor forskjell på Pandora og Last FM. Last baserer seg vel på brukernes tilbakemeldinger, ikke sant? Det vil da bli en sosial greie. Pandora plukker musikk ut fra målte kriterier. Ikke det at den ene måten er bedre enn den andre, altså – det er bare en vesensforskjell i tilnærmingen.

 6. Nope, jeg har aldri gitt eller blitt bedt om å gi tilbakemeldinger på noe som helst på last.fm.

  Den foreslår «radiostasjoner,» musikk, låter og kontakter på bakgrunn av hva du har hørt på. Så det er statistikk det hele dreier seg om.

 7. Ok, Elf. Men hva er statistikken basert på? Jeg mener, jeg vet jo at en som liker gammel Genesis også kanskje vil sette pris på tidlig Marillion og Peter Gabriel. Men slik synsing er neppe noe å bygge en nettjeneste på.

  Pandora baserer seg altså på «The Music Genome Project», hvor musikere og musikkelskere har kategorisert musikken, og plukker dermed musikk ut fra hvor mange like kriterier forskjellige stykker har.

  Så vidt som jeg forstår av Last.fm, er det ikke noe slikt register som «The Music Genome Project» som ligger bak anbefalingene der. Hvis de da ikke skal være helt tilfeldige (noe som ville vært fullstendig meningsløst), må de jo være basert på andre brukeres preferanser.

  Og, som FAQen avslører: «Last.fm is a service that records what you listen to, and then presents you with an array of interesting things based upon your tastes – artists you might like, users with similar taste, personalised radio streams, charts, and much more.» Altså basert på hva du spiller – og ikke spiller.

  En vesentlig forskjell fra Pandora, altså. Men det er jo bare bra, at tjenestene utfyller hverandre. Og det gir jo lyttere med god tid et spennende forskningsprosjekt: Hvilken av disse to metodene å anbefale musikk på gir flest fulltreffere?

 8. Last.fm. Helt klart — du får musikkanbefalinger fra folk i din krets og fra folk som har lik smak som deg selv (og så er helt klart kikkeraspektet ved Last.fm/Audioscrobbler morsomt)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.