Politisk reklame på TV – huff?

I kveld skal visst en eller annen kanal sende Høyre-reklame til tross for at regjeringen i første omgang opprettholdte forbudet mot politisk TV-reklame. Selv om jeg egentlig synes et slikt forbud er en god ting, lurer jeg på om politisk reklame på TV likevel ikke må bli lov.

Ytringsfrihetskortet er trukket opp av lomma, og selv om jeg mener at spørsmålet om hva som kan sendes i reklamepausene på TV ikke har noen plass i den debatten, er det alltid vanskelig å argumentere mot det. Dessuten var Trond Giskes første forsøk på å komme dommen i Strasbourg i møte en skivebom.

Noen hang seg opp i at kulturministeren ville legge seg bort i hva NRK sendte. Det er en avsporing, for Regjeringa og Stortinget gir NRK stadige instrukser om hva de skal sende og ikke sende. Og det skal de gjøre — å sende det folket via Stortinget mener skal sendes, er tross alt poenget med en allmennkringkaster. Men fra det og til å gå inn og bestemme det redaksjonelle innholdet i NRKs nyhetssendinger og valgkampdekning er det et langt stykke.

Dersom NRK skulle ha blitt pålagt å sende informasjon om alle politiske partier, måtte det ha vært i form av egne informasjonsplakater sendt i egne bolker. Eller reklamepauser som det heter i kommersielle kanaler. Og det at NRK skulle være den eneste TV-kanalen i Norge som fikk lov til å sende politisk reklame, det skurrer til og med i mine ører.

Så, på tross av at jeg mener det er totalt unødvendig og bare vil føre til en ytterligere fordumming av debatten, er nok politisk TV-reklame kommet for å bli i Norge. Jeg ser med tilfredshet at man heller nå vil lage strenge regler for slik reklame, og det tror jeg er fornuftig.

Men istedet for mer politikk på 30 sekunder, hadde jeg ønsket meg lengre debatter med lavere kjendisfaktor, mindre «temperatur» og færre kjapp-kjappe programledere. utgått på dato er jeg!

Å si at dette er en bloggpost om ytringsfrihet, er kanskje å dra det litt langt – men jeg vil likevel benytte denne muligheten til å linke til Folkeaksjon for ytringsfrihet på nett som Amnesty markerer i dag!

4 tanker om “Politisk reklame på TV – huff?

 1. Personlig er jeg totalmotstander av politisk reklame. Det at vi har fått det her til lands bare er nok en bekreftelse på at jeg bare skal fortsette med å la være og se live-tv, og i stedet satse på opptak og nedlasting.

  Men ens personlige smak kan ikke diktere slikt, så jeg aksepterer argumentene som blir brukt for.

  Men Giskes håndtering av denne saken er så latterlig at jeg nesten ikke fikk til å skrive en sketsj om det i dag, etter å ha fått det i oppdrag. Av og til overgår virkeligheten fantasien.

 2. Vi er nok enige i synet på TV, Elf — jeg har selv sluttet å se på norsk nyhetsdekning for lenge siden, konkurranse har på ingen måte gjort den viktige delen av norsk tv bedre.

  Men at Giske skal være så «latterlig» vet jeg ikke om jeg uten videre er enig i, selv om jeg mener hans første holdning til saken var feil. Jeg synes det ser ut som en ryddig, inkluderende og god prosess har ført fram til noe jeg håper blir et godt resultat, jeg.

  … men så er jeg ikke opposisjonspolitiker jeg, da!

 3. Vil absolutt si at bloggposten din handler om ytringsfrihet, nemlig en av de mest klassiske debatter om temaet.. Ytringsfrihet for enhver pris? Hvor går grensen? I dag sier vi at blasfemi er greit og vi kan forbanne kongen, men rasistiske uttalelser har en paragraf (såvidt jeg forstår det).

  Forøvrig er jeg enig med deg Lasse.. politiske debatter blir ofte ødelagte av programlederne som ikke har tiltro til at vi som hører på klarer å takle en eneste fullstendig setning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.