Rundkjøringer. Igjen.

Oppildnet av en «debatt» på Twitter, fant jeg ut at jeg skulle fortelle folk hvordan man skal blinke i en rundkjøring. Det er nemlig mange som har lagt seg til den uvanen å blinke til venstre når de kommer til en rundkjøring og skal svinge til venstre. Det er helt unødvendig — og her forteller jeg hvorfor.

Vi er sjelden alene på veien, og det å være en god trafikant, innebærer både å vise hensyn og å være tydelig. Trafikken flyter best når vi vet hva andre har tenkt å gjøre, og de forteller oss hva de har planer om. Å gi tegn er å informere andre. Og det er slik i trafikken som overalt ellers, at for mye informasjon, det blir støy. Det er derfor ikke noe poeng å gi informasjon om det som alle skjønner at du skal gjøre.

Når du kommer til en rundkjøring, har du ett, og kun ett, valg: Du skal kjøre inn i den. Alle vet at du skal kjøre inn i den, så du trenger ikke å si noe om det. Videre vet alle at du skal ut av den et eller annet sted. Er det veldig viktig for andre å vite hvor du skal ut av den? Nei, ikke før du faktisk skal ut. Det at du skal inn i rundkjøringen, det trenger du ikke å gi beskjed om. Det sier jo seg selv. Det at du skal ut av rundkjøringen, du gi beskjed om, det kan ingen gjette seg til, men du trenger ikke å gi beskjed før du nærmer deg avkjøringen din. Selv bruker jeg å begynne og blinke akkurat idet jeg passerer avkjøringen før der jeg skal av.

Venter du på å kjøre inn i en rundkjøring, har du vikeplikt for alle som er i den. Er du inne i rundkjøringen, har du forkjørsrett (med mindre du skal skifte fil, da har du vikeplikt — og skal bruke blinklys). Jeg vet det, og dersom du oppfører deg som om du også vet hvordan vi oppfører oss i en rundkjøring, da vet jeg også hvordan jeg må forholde meg til deg i rundkjøringen. Hvis du i tillegg blinker når du skal ut av rundkjøringen, gir du meg absolutt all informasjon jeg trenger å vite. Du har lov til å blinke til venstre før du skal inn i rundkjøringen dersom du tenker å kjøre til venstre, men det er informasjon som ikke på noen måte vil eller kan påvirke andre bilisters handlemåte. Dermed er det unødvendig informasjon, eller som tidligere nevnt: støy.

Jeg synes illustrasjonen over forklarer det veldig godt. Kjør inn når det er klart. Blink ut. Vis hensyn hvis noen med sin adferd viser at de ikke kan dette. Vanskeligere trenger vi ikke å gjøre det for hverandre.

Åh, og før noen nevner det: Det med å blinke før rundkjøringa når du skal til høyre: Det er ikke nødvendig i prinsippet — jamnfør illustrasjonen — men de fleste norske rundkjøringene er så små, at dersom du skal gi varsel før du kjører til høyre, du gjøre det før du kjører inn i rundkjøringen.

Det var godt å få sagt det!

39 tanker om “Rundkjøringer. Igjen.

  1. Jeg er forsåvidt enig med deg. Problemet er at det er svært varierende fra kjørelærer til kjørelærer hva de lærer elevene sine. Kjæresten min fikk streng beskjed om å blink til venstre i rundkjøring. Jeg lærte at jeg ikke trengte, men det kunne jeg bestemme selv. Dermed bestemte jeg meg for å la være, fordi man faktisk ikke svinger til venstre i en rundkjøring. (Man kjører jo alltid til høyre for rundkjøring.)

    Da jeg var i Forsvaret fikk jeg lastebillappen. Fordi lastebilen er mye større, må man låne plass fra kjørefelt til høyre for bilden for å komme seg rundt rundkjøringen uten å kjøre over den. Dermed måtte jeg gå bort i fra prinsippet om å ikke blinke til venstre når jeg kjørte lastebil, for at andre bilister skal forstå at jeg skulle til venstre, og ikke til høyre som det kan se ut som jeg skal utifra plassering.

    Dessuten er det jo bedre å blinke for mye enn for lite. Jeg irriterer meg mer over folk som ikke blinker ut av rundkjøringen!

  2. Personlig synes jeg det også er en fordel å blinke til venstre på vei inn i rundkjøringen om du har tenkt deg til venstre, for så å blinke til høyre når du er på vei ut.

    1. Ikke alle rundkjøringer er så store at man ved plassering vil kunne gi tydelig signal til medtrafikanter om hvor man har tenkt seg.

    2. Mange er utrolig dårlige på plassering i rundkjøring når man skal rett over. Man kutter rett og slett svingen for å kunne holde høy fart. Dermed kan man få inntrykk av de holder til venstre, mens de i realiteten skal rett fram. Usikkerheten fører til dårligere trafikkavvikling ved at man blir stående å vente lenger enn nødvendig, hadde man bare vært tydeligere om sine intensjoner. Ved å blinke til venstre viser man klart at man skal helt rundt og ikke bare er en idiot som kutter svinger i rundkjøringer.

    3. Det er også en nødvendighet for vogntog, der plassering ikke alltid vil gi riktig informasjon om hvor man har tenkt seg. Disse må typisk plassere seg langt til høyre selv om man skal helt rundt for å klare svingen. Derfor må disse også gi tydelig signal om at de faktisk skal rundt, spesielt med tanke på biler som kommer etter, slik at disse ikke prøver å snike seg inn langs venstresiden til vogntoget som har tenkt å svinge mot venstre.

    La oss ta illustrasjonen din over: Hvis man er tydelig på hvor man skal vil biler som kommer fra høyre arm — til høyre for den grønne bilen — kunne svinge til sin høyre samtidig som den røde bilen kjører helt rundt: bedre trafikkavvikling.

    Selv liker jeg å tenke på rundkjøringer som en rett strekning, der hver arm er et kryss langs denne rette strekningen. Tenker man slik, vil det være helt naturlig å blinke både inn og ut av rundkjøringen. Vikeplikten til de som ligger i venstre felt virker også mye mer selvfølgelig.

    Trafikkavviklingen vil gå glattere desto mer tydelig man er på hvor man skal.

  3. Jeg er ikke helt enig ang. blinking til venstre når det gjelder små rundkjøringer med lite rom for å vise hvor du skal gjennom plassering/filvalg. Da kan det være greit å fortelle dem som kommer mot rundkjøringa fra motsatt retning at du faktisk skal svinge til venstre, og ikke bare med en viss sannsynlighet skal svinge til venstre, så kan de bremse rolig ned. F.eks. hovedrundkjøringa på Fauske, du kommer fra Statoil, skal til venstre ned mot ICA. De fleste som kommer den veien, skal rett fram. Biler som kommer vestfra, er vant til at de fleste kjører rett fram, og må ofte bremse «overrasket» når de oppdager at du skal til venstre. Blink til venstre når du kommer inn i rundkjøringa, og du fjerner all tvil. Når bilen begynner å få retning sørover, blinker du til høyre ut av rundkjøringa som vanlig. I denne rundkjøringa er det bare ett felt, det brulagte feltet innerst er bare manøvreringsplass for vogntog, og du kan ikke vise tydelig at du skal til venstre bare gjennom plassering. Dette har jeg også sett anbefalt av kjørelærere i de mange rundkjøringsartiklene i avisene.

    Stor rundkjøring — sånn som Stormyra eller Snippen i Bodø — helt enig med deg. Du viser tydelig at du skal til venstre gjennom plasseringa di, og blinking til venstre er bare støy.

  4. Å ikke blinke seg ut, Ronny-André, er det nærmeste vi kommer en dødssynd blant bilister. Ellers vet jeg at det er veldig forskjellig hva folk blir lært, ja. Men det finnes mye vranglære der ute.

    For det er klart, du får spalteplass på å komme med slike «nye regler» i lokalavisene, og for kjørelærere med markerings- og ikke minst markedsføringsbehov, er nok dette noe å lure ellers kritiske journalister ut på glattisen på.

    Men kjørelæreren min er helt enig med meg. Han har kanskje ikke vært så mye i avisen, men han har også jobbet som «kjøreskolelærerlærer». Og han forklarte meg dette på en måte som jeg forsto. Jeg fnyser av de falske profetene.

    Som for eksempel Kristian R representerer her. Jeg skal ikke «anta med en viss sannsynlighet» hva du gjør i en rundkjøring. Jeg skal følge trafikkreglene og veitrafikkloven, og vike for deg når du er i den. Punktum finale.

    Et godt, gammelt ordtak sier at «assumptions are the mother of all fuck ups». Hvis de fleste blinker som du anbefaler, risikerer du at folk går ut i fra at de som ikke blinker seg til venstre ikke skal til venstre. Da kommer du til å få temmelig mange bulker, etter som det av forståelige grunner ikke er påbudt å blinke til venstre.

    Kjører du så raskt inn i en rundkjøring at du vil ha problemer med å bremse for å overholde vikeplikten din, kjører du for raskt inn i en rundkjøring. Jeg viker for deg når du er inne i rundkjøringa. Alltid. Blink deg ut når du skal ut, og jeg har all den informasjonen jeg trenger.

    Vanskeligere er det ikke.

  5. Jeg er glad du tok med at så lenge du har kommet inn i rundkjøringen har de utenfor vikeplikt for deg.

    La oss si at du akkurat er på vei inn i rundkjøringa. Da er det utrolig mange som kommer inn i innkjørselen til venstre for deg som tror at du har vikeplikt selv om du akkurat kjørte inn i rundkjøringa rett før dem. De kommer ofte med setninga: «Du har vikeplikt til alle som kommer til venstre for deg i rundkjøringa.»

    Dette er det faktisk en høyesterettsdom på. Min tidligere arbeidsgiver tapte…

  6. Siterer fra «Tett på nett» i VG, der en erfaren kjørelærer svarer på lesernes spørsmål: «Du skal alltid blinke til høyre ut av rundkjøringer. Av og til vil det være fornuftig å blinke til venstre når du skal til venstre, men da må du bytte om slik at du blinker til høyre når du skal ut». Men dette var selvfølgelig bare en falsk profet med markerings- og markedsføringsbehov…

    Det er et bra prinsipp å kjøre sånn at du unngår bulker og skaper god flyt i trafikken rundt deg. Det oppnår du ikke minst ved hele tida å vise andre trafikanter tydelig hva du har tenkt å gjøre. Når rundkjøringa er konstruert sånn at du ikke kan vise gjennom plasseringa di hvor du har tenkt deg hen, kan det være lurt å blinke til venstre før du blinker deg ut til høyre. Basta! Og nå var jeg bare halvparten så arrogant som deg.

  7. … og en hver kjøreskolelærer som bruker tiden sin på å svare på svadaspørsmål i VG fremfor å gjøre jobben sin, har nok et visst markedsføringbehov, ja — men dette var litt på siden av saken.

  8. Askilladden Kommentaren din havnet i moderasjonskø, og kom derfor litt utenfor debattrekkefølgen — beklager.

    Men kommentaren din forutsetter også at de som er på vei inn i en rundkjøring skal velge å handle ut i fra hva de tror at alle andre har planer om. Assumptions. Ikke gjør det.

    Vik for de som er i rundkjøringen, så slipper du å krasje.

    «Hvis man er tydelig på hvor man skal vil biler som kommer fra høyre arm — til høyre for den grønne bilen — kunne svinge til sin høyre samtidig som den røde bilen kjører helt rundt: bedre trafikkavvikling»

    Men det er ikke påbudt å være så tydelig. Så hvis du går ut i fra at andre er det, og dermed krasjer, vil det være din feil. Det kan bli skikkelig dyrt. Det vil nok være smartere av deg å ta det litt mer med ro, ikke forutsette at andre gjør noe annet enn det de faktisk gjør, og overholde vikeplikten inn i rundkjøringa.

    Den tiden det koster deg ekstra i løpet av hele ditt liv, er nok ingenting mot tiden det koster deg med en liten kollisjon, tiden det tar å fylle ut en skademelding, tiden det tar å få reparert bilen, tiden det tar å tjene pengene for å betale for reparasjonen (siden det faktisk var din feil) og så videre …

  9. Hvordan kan du kalle det «assumptions» når de som er i rundkjøringen er tydelige på hvor de skal hen? Blinker man mot venstre, så skal man ikke til høyre eller rett fram. Blinker man til høyre skal man til høyre og blinker man ikke, ja, da får du vente og se hvor man skal. Det er den ventinga som skaper kø, særlig i rushtiden, og gjør rundkjøringer mindre effektive enn de egentlig er. Hvem har skylda dersom du blinker til venstre og kjører til høyre?

    Tenk deg en rundkjøring uten oppdelt kjørebane i rushtid, med kø inn i alle fra alle retninger. Tenk deg så en kø med biler som ikke blinker inn, men der alle kjører mot sin venstre. Det faktum at disse ikke blinker fører til at de som kommer fra armen til høyre blir stående og vente fordi man ikke er sikker på om køen i rundkjøringen kjører rett fram eller skal videre rundt.

    Jeg er absolutt for defensiv kjøring, men ikke for å skape trafikkork. Man kjører ikke 60 i 100-sonen på tørr vei, sånn for sikkerhets skyld.

  10. Askilladden: «Blinker man mot venstre, så skal man ikke til høyre eller rett fram […] og blinker man ikke, ja, da får du vente og se hvor man skal.»

    Så for å si det på en annen måte: Blinker en person til venstre, skal personen til venstre — og andre må vente til denne personen blinker seg ut. Blinker personen ikke, vet man heller ikke hvor personen skal — og også da må andre vente til denne personen blinker seg ut.

    Altså er blinkingen til venstre unødvendig, medbilistenes adferd vil være akkurat den samme enten det blinkes eller ikke. Og som nevnt noen ganger allerede: unødvendig informasjon er støy.

  11. Askilladden: Om man skal til venstre, legger man seg i venstre felt. Dermed ser alle hva man planlegger og man unngår problemet du beskriver. En som ligger i høyre felt som har tenkt seg til venstre må man uansett vente for uavhengig av blinking. Så Lasse har nok helt rett her.

    Om man tenker seg rundkjøringen som en enveiskjørt tofelts vei blir alt så klinkende klart.

  12. Det er der vi altså er uenige. Du mener at dersom man skal til venstre og gir signal om dette, så må andre vente til man har blinket ut. Gjør man dette er hele poenget med rundkjøringer borte, mener jeg. Så lenge der er rom for to biler, ser jeg ingen problemer med å kjøre inn i rundkjøringen så lenge bilen i rundkjøringen holder venstre «kjørefelt» (i anførselstegn, da ikke alle rundkjøringer er delt opp i felt) og signaliserer dette tydelig. Jeg må selvfølgelig være sikker på at der er plass til to biler.

    Er man inne i rundkjøringen, der det de som kjører i venstre felt som må være påpasselige før de blinker ut. Her gjør man jo et feltskifte før man blinker ut.

    Igjen: Ser man på illustrasjonen din, så er det plass til å kjøre til parallelt med den røde bilen. Ellers måtte den grønne bilen også vente, jf. din logikk. De som kommer fra bilenes høyre side, vil kunne kjøre inn i rundkjøringen og i det minste kunne ta første avkjørsel uten å skape farlige situasjoner eller hindre trafikken forøvrig. Dette er mulig dersom man er tydelig på hvor man skal.

  13. Trafikant: Hver eneste dag opplever jeg flere bilister som kutter svingen i rundkjøringer for å kunne holde høy fart. Det vil altså si at man har tenkt seg rett frem, holder til høyre på vei inn, men så kjører de langs innsiden av rundkjøringen (eller venstre kjørefelt) rett frem, før de drar ut mot høyre igjen på vei ut. Helst uten noen form for signalisering.

    I tillegg er store lastebiler allerede nevnt.

    Plassering alene vil ikke kunne gi noen god indikasjon på hvor man skal. Da kunne man jo slutte med lyssignaler i kryss, man plasserer seg jo til høyre eller venstre i kjørefeltet sitt, alt etter hvor man skal, på vei inn i krysset.

  14. Svært interessant debatt. Viser at reglene og de ideelle illustrasjonene ikke helt lar seg overføre i praksis. Tenkte å nevne en rundkjøringssituasjon som jeg ofte opplever som frustrerende, ikke pga reglene, men pga de flestes praksiskultur. Prøver å forklare uten bildeillustrasjon følgende scenario:

    Rundkjøring med fire utkjørsler. Alle har to felt inn, men det er litt trangt. Du kommer nordover og skal svinge til venstre, og du legger deg naturlig nok i venstre felt. Men du vet at etter rundkjøringen skal du ligge i høyre felt, så rett etter du har entret rundkjøringen, setter du på blinken for å bytte til ytre felt. Samtidig, ja, faktisk idet du har slått på høyreblinken, kommer det en bil fra din høyre side på vei inn i det ytre feltet du ønsker å bytte til. Han har altså fått panseret inni sitt ytre felt, som jeg vil inn i, og har da, så vidt jeg forsår, vikeplikt. Det var en dom i rundkjøringen jeg tenker på mellom en buss og en personbil var i tilsvarende situasjon…og den som allerede var i rundkjøringen tapte saken fordi han skulle bytte felt, sveipet over og krasjet…

    En annen ting jeg faller for fristelsen å nevne, er situasjonen to felt inn og ut i en firearms rundkjøring.. Du skal til venstre, og det er sinnsykt kø i venstrefeltet, så du legger deg i høyre selv om du skal til venstre…er det lov?

  15. Fremdeles er blinking til venstre før man kjører inn i rundkjøringen fullstendig unødvendig, «Askilladden». Hvis en bil i rundkjøringen holder venstre kjørefelt, vet du jo utmerket godt hvor den skal, og som jeg skriver i artikkelen, har den som skal skifte fil (altså den som ligger til venstre) vikeplikt for den som ikke skifter fil. Så i en tofelts rundkjøring, er det like lett å kjøre på utsiden av en som ligger i venstre fil enten han blinker før han kjører inn eller ikke.

    Når jeg skriver at man må vente, tolker du meg nok for bokstavelig. Man kjører selvfølgelig når det er klart. Grunnen til at jeg brukte uttrykket var for å peke tilbake til det du sa om å «vente og se».

    For som «trafikant» nevner: Plasseringen er nok det langt viktigste her.

    «Hver eneste dag opplever jeg flere bilister som kutter svingen i rundkjøringer for å kunne holde høy fart.»

    At folk ikke kan å kjøre, er en kjensgjerning som litt unødvendig blinking ikke kan bøte på.

    «Plassering alene vil ikke kunne gi noen god indikasjon på hvor man skal.»

    Her er jeg helt uenig. Når det er to filer inn i en rundkjøring, forteller egentlig plasseringen det aller meste. Men igjen: Så lenge man viker for de som er inne i rundkjøringen og blinker seg ut av den, er rundkjøringer enkle å forholde seg til, effektive og gode trafikkavviklere.

  16. Askilladden: Jeg ser ikke hvordan tullingene som durer rett gjennom rundkjøringa påvirker vår debatt.

    Folk som kjører slalom mellom feltene har automatisk vikeplikt for trafikk som holder seg i ett felt. Altså om du kommer over en slik tulling, og kjører inn i det høyre feltet, og krasjer, så blir det tullingen sin feil. Han utfører jo to raske feltskift. Altså som om han kommer langs en tofelts vei i venstre felt. Så kjører jeg inn i høyre felt og han skifter deretter felt og kjører inn i døra mi.

    For tunge kjøretøy gjelder selvsagt andre regler. Jeg kan ikke se at dette er relevant for vår debatt. De må legge seg ‘feil’ og ta begge feltene i bruk. Dermed kan de blinke for å signalisere dette.

    Et annet poeng er at det er ikke tidspunktet for når man entrer rundkjøringa som avgjør vikeplikt. Man kan ikke påberope seg noe ansienitet. Akkurat som på en tofelts vei. Når man kjører inn på en forkjørsvei har man vikeplikt, og når man skifter felt har man vikeplikt.

  17. Interessante eksempler, Rune. I det første eksemplet, mener jeg helt klart at det er riktig å legge seg i det venstre feltet, men at du ikke skal blinke deg til høyre og skifte fil før du har passert den siste avkjørselen før du skal svinge av. Og da kan du selv velge om du vil kjøre av på høyre eller venstre fil.

    Når det gjelder det andre eksemplet, mener jeg at det egentlig er ulovlig å bruke høyrefeltet når du skal til venstre, men jeg tviler på at noen noen gang vil bli tiltalt for det. Og jeg tror jeg kunne funnet på å gjort det selv, også — men veldig forsiktig 🙂

  18. Lasse: Med «vente og se» mente jeg bokstavelig talt vente og se hvor bilen faktisk har tenkt seg.

    Folk som ikke kan kjøre må man forholde seg til i trafikken hver dag, enten man vil eller ikke. Noen kutter svinger i rundkjøringer, andre tar veldig store venstresvinger, noen er usikre på hvor de skal hen og endel er usikre på hvordan man faktisk skal kjøre i rundkjøringer. Det er derfor jeg mener at man ikke «utmerket godt» kan være sikker på hvor medtrafikanter skal kun utifra plassering og det er derfor jeg er tilhenger av defensiv kjøring og tydelig signalgiving. Dette er det man må forholde seg til i virkeligheten, og ikke i en ideell verden med tofelts rundkjøringer overalt (hvor stor andel av rundkjøringene i Norge er faktisk oppmerket med to felt?).

    Trafikanten: Igjen, man må forholde seg til virkeligheten og ikke en drømmeverden der alt fungerer etter boka. Det er aldri, aldri ønskelig å havne i en kollisjon, samme hvor riktig du selv kjører. Du vil ikke påføre hverken deg selv, medtrafikanter eller passasjerer fysiske og psykiske traumer bare for å vise et poeng.

    Du mener kanskje dette er støy, men andre vil kanskje synes det er hjelpsomt. Det blir nesten som å si at en hjelpefunksjon i en applikasjon er støy fordi man er ekspertbruker. Ikke alle er eksperter.

    Snakker du med passasjerene dine mens du kjører bil? Det har du en virkelig kilde til støy. Men det er altså noe gladelig forholder seg til.

  19. Askilladden: «Med «vente og se» mente jeg bokstavelig talt vente og se hvor bilen faktisk har tenkt seg.»

    Nettopp. Og hvis en bil blinker til venstre i en rundkjøring, må du vente for å se om den faktisk kjører dit den blinker. Hvis den ikke blinker til venstre, må du vente for å se hvor den svinger ut. Du har enda ikke greid å påvise noen faktisk forskjell.

    Så, for n’te gang er poenget mitt her: Hvis du blinker til venstre, vil det ikke påvirke andre bilisters adferd i noen som helst retning. Alle andre vil oppføre seg på akkurat samme måte enten du blinker til venstre før rundkjøringen eller ikke. Derfor kan du — og derfor bør du — la være.

    Hvis du fremdeles trasser på dette: Hvordan vil din adferd endres dersom jeg blinker mot venstre når jeg kjører mot en rundkjøring, satt opp mot de gangene jeg lar være?

  20. Du misforstår. Setningen du refererer til er som følger: «(…) blinker man ikke, ja, da får du vente og se hvor man skal.» Det er når man ikke blinker at usikkerheten kommer.

    Som nevnt før er ikke plassering alltid et like bevisst valg som det å faktisk dra i retningsviseren.

    Blinker du til venstre i en rundkjøring, vil jeg med større sikkerhet kunne si at du har tenkt deg til venstre, og da er det plass for meg til å kjøre mot høyre,evt. rett frem om jeg kommer fra din høyre side. Jeg kjører da inn i rundkjøringen.

    Dersom du ikke blinker, da blir jeg stående, fordi jeg ikke er sikker på om du faktisk skal til venstre eller om du er en tulling som durer rett over rundkjøringen. I motsetning til Trafikant er jeg ikke interessert i å kollidere.

    Men jeg ser at vi nok får bli enige om å være uenige.

  21. «Blinker du til venstre i en rundkjøring, vil jeg med større sikkerhet kunne si at du har tenkt deg til venstre, og da er det plass for meg til å kjøre mot høyre,evt. rett frem om jeg kommer fra din høyre side. Jeg kjører da inn i rundkjøringen.»

    Selv om du er enig i å være uenig 🙂 tillater jeg meg å kommentere videre:

    Det nevnes ofte at dette med blinking til venstre er spesielt viktig i små rundkjøringer. Slike har ofte bare et felt, og du vil da likevel ikke kunne kjøre forbi på høyre side.

    Og som nevnt flere ganger i denne diskusjonen: Hvis du ligger i innerste fil og skal ut, har du vikeplikt. Hvis jeg skal til høyre eller rett fram i en rundkjøring, og du kommer kjørende i innerste fil, kan jeg altså kjøre inn i rundkjøringen uansett hvordan du blinker eller ikke blinker — jeg har forkjørsrett!

    fremdeles mener jeg at det å blinke til venstre i en rundkjøring bortkastet informasjon.

  22. Uff, jeg klarer selvfølgelig ikke la være å kommentere ytterligere:

    «Det nevnes ofte at dette med blinking til venstre er spesielt viktig i små rundkjøringer. Slike har ofte bare et felt, og du vil da likevel ikke kunne kjøre forbi på høyre side.»

    I Mosseregionen, der jeg hører hjemme er det sikkert et 15-20 rundkjøringer. De aller fleste er av typen som kun har ett felt, altså ikke oppmerket med to felt, men med fysisk plass til til to biler (muligens av samme grunn som man ikke har oppmerking i midten på veier som er smalere enn 5,5 meter?). Jeg tror ikke Moss er enestående med tanke på rundkjøringer.

    For moro skyld satte jeg opp en rute i Google Maps. Turen går fra Moss Lufthavn til Mosseporten senter via Ryggeveien og Fjordveien. På en tur som er knappe 15 km lang må man gjennom 11-12 rundkjøringer, alle er av typen jeg har beskrevet.

    Hadde man merket opp to felt i rundkjøringene, hadde folk kanskje blitt mer bevisst på plassering i disse.

    «(…) jeg har forkjørsrett!»

    Det hjelper ikke med all forkjørsrett i verden når du sitter med fanget fullt av vrengt metall og knust glass.

    «Så fremdeles mener jeg at det å blinke til venstre i en rundkjøring bortkastet informasjon.»

    Jeg skjønner at du fremdeles vil holde på ditt, men jeg er fremdeles uenig. 🙂

  23. «De aller fleste er av typen som kun har ett felt, altså ikke oppmerket med to felt, men med fysisk plass til til to biler»

    Det skal likevel ikke kjøres to biler i bredden i slike rundkjøringer, så begynner du med det, bryter du loven uansett hvor mye som blinkes rundt om rundkjøringen. Små rundkjøringer lages så brede slik at det skal være mulig for lange kjøretøy som semitrailere og lignende å komme seg gjennom dem. De siste par årene har det blitt veldig vanlig å legge brostein i den innerste delen av rundkjøringa for å understreke dette.

    To felt i små rundkjøringer øker (i følge en bekjent av meg i Vegvesenet) antallet uhell såpass at det nok ikke kommer på tale med særlig mange flere av dem i kryss hvor behovet ikke er veldig tydelig.

    «Det hjelper ikke med all forkjørsrett i verden når du sitter med fanget fullt av vrengt metall og knust glass»

    Så du bruker aldri forkjørsretten din fordi det kan hende andre ikke viker? Eller bruker du forkjørsretten din bare når folk blinker til venstre i rundkjøringer?

    Som du selv sier: «Folk som ikke kan kjøre må man forholde seg til i trafikken hver dag, enten man vil eller ikke.» Det er vi enige i. Men så fortsetter du å argumentere som om det er umulig å gjøre noe feil så lenge man blinker til venstre i en rundkjøring! Det ser litt merkelig ut, for å si det mildt.

    Det er mange som gjør mange feil, også i rundkjøringer. Det er derfor jeg og andre her argumenterer for å se mer på hvordan folk faktisk kjører i rundkjøringa, fremfor å prøve å forutse om de vil følge reglene eller ikke forutsatt av om de velger (for det er jo, i følge reglene, helt valgfritt) å blinke eller ikke.

    Hvis du overholder vikeplikten, er tydelig i plasseringene i rundkjøringer og blinker deg ut, vil jeg ikke ha noen problemer med å forholde meg til deg. Hvis du ikke gjør dette, vil du gi meg merarbeid og koste meg tid (men jeg er vanligvis så kontrollert og konsentrert i rundkjøringer at jeg forhåpentligvis vil unngå å krasje med deg likevel).

    Om du blinker før rundkjøringa, sier det meg egentlig ingen ting — kanskje bortsett fra at jeg kanskje får en snikende følelse av at du ikke har kjørt så mange rundkjøringer før, da — og derfor er ekstra oppmerksom på deg — noe som muligens egentlig er unødvendig?

  24. «Det skal likevel ikke kjøres to biler i bredden i slike rundkjøringer, så begynner du med det, bryter du loven uansett hvor mye som blinkes rundt om rundkjøringen.»

    Dersom dette er sant, er det noen som har driti seg ille ut da man lagde mange av de nevnte rundkjøringene. Når man har to felt inn og to felt ut av rundkjøringene (som ikke har to oppmerkede felt), kan man ikke vente annet enn at man kjører to felt i bredden. Med ditt utsagn er flere tusen bilister gjort til kriminelle.

    «Så du bruker aldri forkjørsretten din fordi det kan hende andre ikke viker? Eller bruker du forkjørsretten din bare når folk blinker til venstre i rundkjøringer?»

    Jeg bruker forkjørsretten min når jeg ser at bilen til venstre for meg faktisk har mulighet for å stoppe. Det gjør typisk ikke en bil som kjører i 50 km/t og er 5 meter unna meg, som bilen som braser over rundkjøringen.

    «Men så fortsetter du å argumentere som om det er umulig å gjøre noe feil så lenge man blinker til venstre i en rundkjøring! Det ser litt merkelig ut, for å si det mildt.»

    Nå føler jeg at du begynner å legge ord i munnen på meg. Jeg sier at det er et mer bevisst valg å bruke signallys enn plassering og at man dermed med større sikkerhet kan si at vedkommende faktisk skal holde mot venstre. Jeg sier ikke at noe er umulig.

  25. «Når man har to felt inn og to felt ut av rundkjøringene (som ikke har to oppmerkede felt), kan man ikke vente annet enn at man kjører to felt i bredden.»

    To felt inn og to felt ut betyr vanligvis to felt i rundkjøringen, ja. Sånn som du beskrev det, virket det ikke som om det var det du snakket om. Men om feltene er merket eller ikke, spiller vanligvis ikke så stor rolle i slike rundkjøringer, det fremgår da likevel helt klart at det er to felt?

    «Jeg bruker forkjørsretten min når jeg ser at bilen til venstre for meg faktisk har mulighet for å stoppe. Det gjør typisk ikke en bil som kjører i 50 km/t og er 5 meter unna meg, som bilen som braser over rundkjøringen.»

    Men her snakker du da plutselig om noe helt annet! Det var snakk om hvordan man forholdte seg til en bil i innerste fil, ikke folk som tror rundkjøringer er hindre laget for å gjøre råning mer utfordrende.

    Det var her vi begynte å diskutere forkjørsretten denne gangen: http://www.lassedahl.com/b/rundkjoeringer_igjen#k_12767. Les gjerne den kommentaren igjen hvis det ble uklart.

    «Nå føler jeg at du begynner å legge ord i munnen på meg.»

    Det beklager jeg. I denne tråden skulle da det være fullstendig unødvendig! 😀

  26. «Men om feltene er merket eller ikke, spiller vanligvis ikke så stor rolle i slike rundkjøringer, det fremgår da likevel helt klart at det er to felt?»

    Utifra det du skrev tidligere, spiller det tydeligvis en rolle. Og nei, i og med at de nevnte rundkjøringene (som ikke er oppmerket med to felt) også har armer med kun ett felt inn og ut, så er det nok ikke like klart at det er snakk om to-felts rundkjøringer. Ta gjerne en biltur langs ruten jeg har beskrevet og se selv.

    «Men her snakker du da plutselig om noe helt annet! Det var snakk om hvordan man forholdte seg til en bil i innerste fil, ikke folk som tror rundkjøringer er hindre laget for å gjøre råning mer utfordrende.»

    Øhm, nei. Dette er ikke noe annet enn det jeg har skrevet om tidligere, der biler legger seg innerst i rundkjøringen for å kunne ha høy fart rett over rundkjøringen. Les gjerne igjen: http://www.lassedahl.com/b/rundkjoeringer_igjen#k_12741 og http://www.lassedahl.com/b/rundkjoeringer_igjen#k_12766.

    Dersom du for enhver pris skal holde på forkjørsretten din i slike tilfeller, så er jo det ditt og vedkommende du kolliderer med sitt problem.

  27. Trafikant: «Om man tenker seg rundkjøringen som en enveiskjørt tofelts vei blir alt så klinkende klart.»

    Ja, det er klinkende klart at skal man inn i det venstre feltet via det høyre feltet, så bør man blinke til venstre.

  28. «i og med at de nevnte rundkjøringene (som ikke er oppmerket med to felt) også har armer med kun ett felt inn og ut, så er det nok ikke like klart at det er snakk om to-felts rundkjøringer.»

    Og hvis du er i tvil om en rundkjøring har ett eller to felt, oppfører du deg selvfølgelig som om den har ett. Og hvis du da gir beng i den unødvendige blinkinga til venstre før rundkjøringa slik at ingen begynner å anta noe om hvor du kommer til å legge deg og dermed ta sjanser ut fra det, vil dette faktisk gå helt greit.

    «Øhm, nei. Dette er ikke noe annet enn det jeg har skrevet om tidligere, der biler legger seg innerst i rundkjøringen for å kunne ha høy fart rett over rundkjøringen.»

    Nå er det du som legger ord i munnen på meg. Jeg har jo aldri sagt at man skal prøve å avskjære folk som kjører idiot i rundkjøringer fordi man har forkjørsrett. Men når jeg diskuterer korrekt oppførsel i trafikken, ser jeg bort fra folk som kjører idiot. Det ligger liksom i ordene korrekt oppførsel, det.

    «det er klinkende klart at skal man inn i det venstre feltet via det høyre feltet, så bør man blinke til venstre.»

    Man skal likevel ikke legge ut i rundkjøringa før det er klart, så det er fremdeles ikke nødvendig.

  29. Når jeg tok lappen i fjor ble jeg faktisk bedt av kjørelærer å blinke til venstre, det er ikke feil å ikke gjøre det, men det skader uansett ikke å gjøre det.

    Det som irriterer meg mest med rundkjøringer er de som ikke blinker når de skal ut. det er greit vis de ligger i høyrefelt, siden da skal de uansett ut, men vis de ligger i venstre felt er det enda noe som er små irriterende.(ikke at jeg blir veldig irritert, kanskje ikke rett ord engang, men kom ikke på noe bedre.)

  30. Vel, Mats, at atferd, vaner og anbefalt oppførsel endres over tid er det vel ingen tvil om. Men nå er ikke førerkortet mitt så veldig mye eldre enn ditt: http://www.lassedahl.com/b/Bra_kjoering_i_dag — og min kjørelærer, som også har jobbet som kjøreskolelærer (og forøvrig er utdannet bilmekaniker på toppen av det hele), spurte hva i all verden det var jeg holdt på med da jeg i vanvare blinket da han ba meg ta til venstre foran en rundkjøring.

    Og han forklarte meg hvorfor: Unødvendig blinking er unødvendig informasjon. Det kan kun bidra til å skape forvirring. Forvirring bak rattet skaper skrapmetall.

    Men selvfølgelig — folk som ikke blinker når de skal ut, burde fått elektrosjokkbehandling på passende og upassende steder. Det er ikke ofte jeg tar meg i å kommentere andre bilister høylytt når jeg sitter alene i bilen, men de som ikke blinker seg ut av rundkjøringer, får ofte høre hvilken automat jeg mener de har vunnet førerkortet sitt i …

  31. Hadde alle, alltid, blinket til høyre i rundkjøring (dvs blinket seg ut, selv om de skal første avkjørsel til høyre), hadde ikke dette vært et stort problem. Da kunne de som har vikeplikt oppfatte at «javisst har jeg vikeplikt for den bilen der, men den skal jo ut før jeg skal inn og jeg kan derfor kjøre inn i rundkjøringen uten problemer».

    Slik er det imidlertid ikke. Jeg tror det er under 10% som blinker overhodet i rundkjøringer i Norge. Når det i tillegg er svært tvetydig fra rundkjøring til rundkjøring hvor man skal ligge om man skal rett frem, til venstre eller første til høyre, så blir det svært vanskelig for biler til høyre for deg i rundkjøringen å vite hva de skal foreta seg om det ikke blinkes.

    Hadde man med 100% sikkerhet kunnet anta at alle som ikke blinker skal rundt i rundkjøringen, så ville trafikkflyten vært mye bedre. Men omtrent ingen gjør dette, og derfor over-kompanserer enkelte, som f.eks. jeg, med å også blinke inn i rundkjøringen. Hvis dette skaper «information overload» i hodet på enkelte billister tror jeg trygt man kan understreke og konkludere med at de nok ikke burde befinne seg i trafikken overhodet, men heller godt bevart og medisinert av menn i hvite frakker på en egnet anstalt.

  32. At undertegnende heller skulle oppholdt seg «godt bevart og medisinert av menn i hvite frakker på en egnet anstalt», vet jeg om mange som er enig med deg i, Asbjørn — hvis du lager Facebook-gruppa så gi meg et hint, slik at jeg kan gi deg navnene på folk som bør inviteres.

    Men samme hva du måtte mene om mine kvalifikasjoner, er eksemplet ditt med respekt å melde meningsløst. «Overkompensasjonen» din er fullstendig unødvendig, og gir ingen informasjon noen kan bruke til noe som helst.

    For . som du påpeker: «Hadde man med 100% sikkerhet kunnet anta at alle som ikke blinker skal rundt i rundkjøringen, så ville trafikkflyten vært mye bedre. Men omtrent ingen gjør dette»

    Så: Hvis du kommer mot rundkjøringen og ikke blinker, må jeg tenke: «kanskje skal han helt rundt, så jeg må vente og vike for ham selv om jeg kunne ha kjørt dersom han skal første til høyre». Hvis du kommer mot rundkjøringa og blinker til venstre, må jeg tenke «han skal helt rundt (eller kjører i fylla/har ikke skjønt hva en rundkjøring er for noe), så jeg må vente og vike for ham».

    (Forøvrig skal det være utrolig små rundkjøringer med veldig høy fart hvis jeg ikke kan kjøre inn i min avkjørsel hvis du enda ikke har kjørt inn i den til høyre for meg. Men det er en litt annen del av debatten).

    Blinkingen din gir meg altså ingen informasjon jeg kan bruke til noe som helst. Så, hvis det gjør deg lykkelig å blinke til venstre, så for all del — men det er strengt tatt egentlig bare tull 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.