Fauskeloven – fire år etter

«Vi kan ha forståelse for at mobiltelefonen er et uromoment i klasserommet, men det må være bedre å ha gode regler fremfor et konsekvent forbud», skrev Saltenposten for fire år siden, da det daværende sosialistiske styret vedtok et forbud mot mobiltelefoner i grunnskolen. «Politikernes vedtak om å sette ned forbud mot mobiltelefon i grunnskolen, kom som et resultat av avsløringen om til dels grov mobbing i fauskeskolene. Men å tro at mobbingen skal reduseres ved å forby telefoner i skolen blir for enkelt.», mente man på lederplass, under den litt sarkastiske tittelen «Fauskeloven». Link til Google, hvis avislinken ikke fungerer

Avisen så visst den gang på et mobilforbud som et kraftig inngrep i elevenes frihet: «Riktignok er det uheldig hvis elevene bruker mobiltelefonen til ulovlig fotografering, men da bør heller skolen i samarbeid med foreldrene lære ungene til riktig og ansvarlig bruk av mobiltelefon. […] For mobiltelefonen er og blir et viktig verktøy for framtiden. Da kan det være greit å lære framtidens unge korrekt bruk av den, i stedet for å sette ned et forbud som ikke kommer til å fungere.»

Noen år har gått. Mobiltelefonforbudet gikk seg raskt til. Elevene klager ikke særlig høylytt, og de fleste følger reglene — akkurat som med de fleste reglene på skolen. Lensmannen i Saltdal, Jim Bjørnstrøm, ser til Fauske og ønsker et totalforbud mot bruk av mobiltelefoner på skolene i nabokommunen.

«Vi skulle ønske at vi kunne argumentere mot et slikt forbud, men vi tror dessverre at lensmannen har rett.», skriver Saltenposten på lederplass i dag. «Vi vet at både barn og voksne bruker mobiltelefon og internett til å si ting til andre, og om andre, som de aldri hadde fått seg til å si til vedkommende ansikt til ansikt. Folkeskikken blir borte.»

Denne argumentasjonen minner veldig om den som ble brukt i kommunestyresalen for fire år siden. Kan det være at Fauskes politikere faktisk så en negativ utvikling den gangen? En negativ utvikling som det var mulig og riktig å gjøre noe med?

Saltenpostens leder avslutter med: «[…] inntil barn og ungdom, og ikke minst voksne, har fått gode holdninger til bruk av mobiltelefon og internett, bør skolene innføre et forbud mot bruk av mobil i skolene. Det i seg selv er et viktig forebyggende tiltak. Dessuten ser ikke vi noen gode grunner til at barn- og ungdom skal med mobiltelefon i skoletida. Man kan virkelig lure på hvordan man klarte seg før mobiltelefonen ble allemannseie.» Og jeg er helt enig med Saltenposten — denne gangen.

Så var ikke «Fauskeloven» var så ille likevel, da — selv om mange åpenbart trengte fire år på å finne det ut?

8 tanker om “Fauskeloven – fire år etter

 1. Det synes jeg ikke. Og det synes åpenbart ikke barna heller, de fant seg raskt i forbudet.

  Noe som tyder på at de kanskje har nådd en høyere modenhetsgrad enn mange bloggekommentatorer?

  🙂

 2. Jeg husker et lignende tilfelle på vår skole. Vi fikk forbud mot å spille kort i frimunuttet. Det ble også fremstilt som en suksess. Vi barn hadde vært så snille og lydige så. Det var jo bare tullprat. vi frotsatte å spille kort og vi avskydde forbudet slik at vi ble enda ivrgiere etter å spille. Kortstokker ble konfiskert. Det nyttet ikke. vi bare skaffet nye. Det komemr bare så utrolig mye sludder fra de kuene og oksene som har glemt hvordan det var å være kalv.

 3. Hvis du sammenligner en mobiltelefon med å spille kort, Grenseløs, mistenker jeg at det er en av dem du har lite erfaring med. Og siden du åpenbart lærte å spille kort på skolen, må det vel nesten bli mobiltelefonen? 🙂

  Jeg husker også godt hvordan det var på skolen, og ellers i barndommen. Og jeg husker godt at det var en masse vi ikke fikk lov til da, heller. Av og til trasset vi, slik som du beskriver, og veldig ofte fant vi oss i reglene.

  Jeg tror egentlig ikke at barn har vondt av å lære seg at man ikke alltid får lov til å gjøre akkurat som man vil overalt. Mange både barn og voksne av i dag ser ut til å ha glemt det, og jo før vi snur denne utviklingen, dess bedre er det.

  Når det er sagt, kan jeg ikke for mitt bare liv skjønne hvorfor man skal ha et forbud mot å spille kort i friminuttene!? Var det klespoker dere spilte, eller gikk du på klosterskole? 🙂

 4. Dagens ansvarlige redaktør ble tilsatt våren 2005, Elf, mens dette er skrevet på høsten samme år. Andre vesentlige endringer i redaktørkollegiet har det heller ikke vært.

  Men Frank syntes bare det var morsomt, han!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.