Sensur av overgrep?

Datakrimutvalget legger i dag fram et mindretallsforslag for Stortinget. Dersom dette lovforslaget blir vedtatt, vil Internett-leverandørene bli pålagt å blokkere nettsider med ulovlig innhold.

Igjen er det kampen mot «barneporno», eller rettere; bilder av overgrep mot barn, som forsøkes brukt som brekkstang for å innføre sensur. For ingen kan jo være mot at slike overgrep skal bekjempes? Problemet er at slik sensur sannsynligvis ikke hjelper et eneste barn, snarere tvert i mot.

Kjøp og salg av overgrepsbilder var et problem lenge før Internett ble en utbredt kommunikasjonskanal for vanlige folk, og vil fremdeles være det selv om Internett blir sensurert. Forskjellen på spredning av slikt materiale på Internett i motsetning til via tradisjonell post, er at både materialet og ikke minst betalingen er mye lettere å spore på nettet. Så vidt jeg har fått med meg, er det slik de fleste kundene blir avslørt.

En sensur av slikt materiale vil føre til to ting: Politiet mister sin fremste mulighet til å etterforske handel med slikt materiale — dollarsedler i konvolutter uten avsender er langt vanskeligere å spore enn kredittkorttransaksjoner på Internett — og den norske innsatsen for å redde de barna som blir utsatt for dette vil naturlig nok bli skadelidende etter som mange faktisk tror at overgrep globalt sett reduseres dersom man ikke får tilgang til overgrepsbilder på åpent nett i Norge.

Faktisk er denne begrunnelsen såpass lett å plukke fra hverandre at jeg ikke greier å unngå og lure på om det egentlig er andre som står i kulissene og kjemper for dette forslaget. Noe annet som skal sensureres er nemlig:

Nettsider som tilbyr nedlasting og fildeling av filmer og musikk og som opererer i strid med opphavsrettighetene.

Eller er det helt tilfeldig at dette lovforslaget kommer omtrent samtidig som Piracykillsmusic.com irriterer fletta av de aller fleste?

Produksjon og salg av bilder av overgrep mot barn er et stort, globalt problem. Det er ikke er særnorsk fenomen, og det er ikke et teknisk problem. Da er det nytteløst å prøve og løse det med særnorske, tekniske løsninger.

2 tanker om “Sensur av overgrep?

  1. Jeg er enig i hovedpoengene dine, men stusset på dette:
    «Så vidt jeg har fått med meg, er det slik de fleste kundene blir avslørt.»

    Det kan da umulig stemme? Hvis sjansen var SÅ stor for å bli tatt, ville ikke spredningen vært så stor. På langt nær.

  2. Nei, det ble en litt feil formulering. Jeg mente at de fleste kundene som blir tatt, blir avslørt på grunn av kredittkortopplysninger. Så når folk først driver med denne kriminaliteten, er det tross alt greit mo politiet får muligheter til å spore dem.

    Majoriteten av kjøperne slipper nok unna — både med og uten sensurering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.