Shop så det SVir

Dette er i følge VG finansminister Kristin Halvorsens julebudskap til det norske folk. Jeg for min del tror ikke denne oppfordringen er nødvendig, men jeg skjønner at finansdepartementet kommer med en slik oppfordring. Dersom markedet skal gjenopprettes, fordrer det at forbruket ikke stagnerer.

VG peker på at dette ikke er helt i tråd med SVs program, og det stemmer for så vidt — SV er veldig skeptisk til den voldsomme forbruksveksten som hittil har drievet det frie markedet fremover til latterlige høyder — men som finansminister i en koalisjonsregjering, har Kristin Halvorsen flere oppgaver enn å fremme partiets program. Og det er nok hele «hemmeligheten» bak det «kontroversielle» utsagnet.

Men likevel greier jeg ikke å kommentere den absolutte tabloide fremstillingen i VG. De intervjuer nemlig en familie som visstnok sliter med å oppfylle Kristins shoppe-mål:

«Vi har absolutt ingen mulighet til å ta en ekstrarunde i butikkene i dagens situasjon, sier Torunn til VG. For noen uker siden fortalte hun og mannen Geir om sin nye hverdag etter at han ble permittert fra Moelven ByggModul som følge av finanskrisen. Hun hadde blitt langtidssykmeldt kort tid i forveien. Familien på seks fikk plutselig 15 000 kroner mindre å leve for i måneden på grunn av finanskrisen.»

For det første er det alltid noen som havner i vanskelige situasjoner — uavhengig av de omkringliggende faktorene. Å bruke disse enkelteksemplene for å vise en trend, er sjeldent særlig nyttig.

For det andre, er tallene litt interessante. Denne familien har altså tapt 15.000 i måneden, siden en er sykemeldt og den andre er permittert. Sykepenger er den eneste trygdeytelsen som utgjør 100% av grunnlaget. Det betyr at den sykemeldte ikke taper noen inntekt. Den permitterte har så vidt jeg har fått med meg, krav på arbeidsledighetstrygd. Denne utgjør i gjennomsnitt 62,4 prosent av tidligere inntekt, noe som vil si at den permitterte hadde en inntekt på nærmere en fire hundre tusen i året. I tillegg vil de få utbetalt 17 kroner per dag for hvert barn under 18 år.

Det er sikkert mange som har en såpass i årsinntekt, og det selv om den andre livsledsageren er i jobb, vil det selvfølgelig merkes når nesten 30% av den ene inntekten forsvinner. Men likevel er det litt vanskelig å se de enorme provokasjonen VG fokuserer på her. De aller fleste her til lands greier seg temmelig bra økonomisk, selv om de blir syke eller mister jobben, og det skal vi ta med oss, og være stolte av.

Og for det tredje, er det jo det idiotiske i hele artikkelen. Kristins råd om å shoppe, er et råd som baserer seg på å minske effektene av den økonomiske krisen. De som protesterer mot det, er de som merker den økonomiske krisen. Dersom de virkelig mener at det er den økonomiske krisen som er grunnen for at de har det litt trangt for tiden, skulle man jo egentlig tro at de ville støtte opp under Kristins råd, isteden for å advare mot dem — som de faktisk gjør?

Nei, tabloide problemstillinger blir aldri annet enn akkurat det de er. Uinteressante.

4 tanker om “Shop så det SVir

  1. Uten at jeg skal sette opp regnestykket, så må jeg tipse deg om at 60% av en inntekt på 400.000 før skatt ikke utgjør et tap på 15.000 i måneden i utbetalt lønn, men snarere i området 10.000 kroner. Husk at skatt også skal justeres når man går ned i lønn. Så han må ha hatt en betydelig høyere lønn enn 400.000 før han ble permitert.

  2. Sånn er det når man blogger på en lørdagskveld. Jeg tror nok gjerne at tallene er feil — men etter som differansen går i «min» retning, bidrar den vel mer til å understreke poenget, enn å annullere det?

  3. Artig likevel at hun ønsker å øke forbruket mens sentralbanksjefen virkelig skal ta hull på alle boblene. Skal bli artig å se hvordan dette går.

    Til regnestykket: om hun jobbet mye overtid går hun ned i lønn selvom hun e syk. Og hvem ville ikke merket om det forsvant 15000 i måneden?

    Gert

  4. Gert: Det er klart man merker det, når man går ned i lønn. Min hovedinnvending her var jo egentlig at dette ikke er noe særlig representativt eksempel verken på nordmenn generelt eller folk som virkelig er rammet av finanskrisen.

    Og sentralbanksjefen setter ned renta. Det er neppe en oppfordring til folk om å spare mer. Så jeg tror nok finansministeren og sentralbanksjefen er på linje her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.