Skandiabanken i Ubuntu Linux

Jeg bruker stadig mer Ubuntu, og på stadig nye områder, og det siste prosjektet var å installere Ubuntu på jobbemaskina som står i et Windows-nettverk. Og installasjon er en ting — men hvordan går det når man skal bruke Ubuntu til «vanlige oppgaver»?

Det gikk fullstendig smertefritt, Ubuntu-installasjonen delte NTFS-disken pent i to, og la Ubuntu på litt av den ledige plassen jeg hadde. (Jeg lagrer ingen data på arbeidsstasjonen, så jeg tok sjansen på å gjøre slikt på en produksjonsmaskin.) Installasjonen gikk like greit som den pleier med Ubuntu, og når jeg var ferdig, kunne jeg uten problemer knytte meg til Windows-serverene – og også noen FTP-servere som jeg må bruke tredjepartsprogramvare for i Windows, med Ubuntu får jeg disse opp som nettverksstasjoner.

Alle programmer oppfører seg som forventet, og det tar ikke mange timer før jeg faktisk har blitt så bortskjemt at jeg savner Ubuntu dersom jeg må innom Windows. Derfor lot jeg være å starte opp Windows selv om jeg måtte «stikke innom» nettbanken i dag. Selv om jeg har lest side opp og side ned om nettbanket og problemer med annet enn Windows og IE, hjemmesnekrede sikkerhetsløsninger og standardbrekkende klientsideskript — det må da gå an å få dette til å fungere i Linux?!

Og så var det Skandiabanken, ja!

Og vet dere hvordan man får Skandiabankens nettbank til å fungere i Firefox på Ubuntu? Jo: På akkurat samme måte som i for eksempel Internet Explorer på Windows. Ikke et eneste problem, ikke en eneste feilmelding eller uforståelig advarsel — det bare virker.

Jeg tror jeg vil dele æren mellom Skandiabankens løsningsarkitekter og Ubuntu og Firefox’ utviklere, og konstatere med et smil at verden faktisk går fremover.

4 tanker om “Skandiabanken i Ubuntu Linux

  1. Samboeren min har brukt Ubuntu som sin eneste maskin i over to år, og er veldig fornøyd. SkandiaBanken er selvfølgelig en av tjenestene hun benytter, og det har fungert helt smertefritt. SkandiaBanken bygger for øvrig på IIS og .NET 2.0.

  2. Martin: Intranettet i en større organisasjon jeg er tilknyttet, er utviklet av Software Innovation og også basert på IIS og .NET 2.0. Der er det slik at hvis du prøver å åpne sidene i noe annet enn Internet Explorer, møter du enten en kryptisk serverfeilmelding eller en tom side.

    Jeg har ikke gidda å feilsøke dette, bare feilmeldt det til rette vedkommende — for ca. et år siden. Grunnen til at jeg nevner dette, er for å understreke min kudos til de før nevnte løsningsarkitektene til Skandiabanken, som med sitt arbeid viser at det til og med går an å gjøre ting riktig med Microsoftprodukter på serversiden!

  3. Det er bare grovt inkompetente (og delvis tilbakestående) webutviklere som ikke klarer å lage standard-konform og plattformuavhengig ASP.NET 2.0-kode. Rammeverket i seg selv er som PHP; det legger i utgangspunktet ingen begrensninger på hva du kan få til når det gjelder tilgjengelighet, standard-konformitet eller krysskompatibilitet. Det er et lite antall kontroller man bør holde seg unna, men disse skaper stort sett flere problemer enn de løser, så dét bør man gjøre uansett hva slags mål man setter seg for løsningen man lager.

    At det i det hele tatt må stilles spørsmål ved om en nettbank fungerer i annet enn Internet Explorer er helt utrolig. Det spiller ingen rolle om løsningen er laget i Java, PHP, Python, Perl, Ruby eller ASP.NET, ei heller om den kjører på WebSphere, Tomcat, Apache eller IIS. Om utviklerne ikke er fullstendig inkompetente eller lider av en eller annen sinnssykdom, bør de klare å rote ihop et eller annet som både er standardkonformt, kryssplattform og tilgjengelig.

    At Skandiabanken har klart å lage noe som ved uhell fungerer i annet enn Internet Explorer er alt annet enn berømmelig. Det er et absolutt minimumskrav og en selvfølge. Med mindre Skandiabankens utviklere altså er inkompetente og/eller tilbakestående.

  4. Asbjørn, ditt innlegg er det mest ubrukelige jeg noensinne har lest. Takk skal du f… meg ha, det minuttet eller 2 det tok å lese gjennom innlegget får jeg nok aldri tilbake … vi snakker waste of time. Eneste trøsten er at det sannsynligvis tok deg lenger tid å få knotet ned de sure oppstøtene enn det ok meg å lese gjennom det og å poste dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.