Alle som har vært våken de siste ukene, har jo fått med seg at den bittelitte ASUS Eee kommer til Norge, og de som må ha siste dings, har allerede bestilt, og teller ned til 31. juli.
Men så kommer plutselig Acer med svaret sitt, ganske så stillferdig — og med leveringsdato nesten en måned tidligere. Det er MPX’ annonsering av Acer Aspire One jeg tenker på.
Både ASUS Eee og Acer Aspire One er småmaskiner som er beregnet for surfing og enkle kontoroppgaver, de kommer med omtrent det samme av tilkoblingsmuligheter, ingen av dem kommer med optisk drev (men slikt fikser vi jo med USB), og begge har selvfølgelig trådløst nettverk. Så, hva er forskjellene?
ASUS Eee 701 | Acer Aspire One | |
Prosessor | Intel Celeron M 900MHz | Intel Centrino Atom N270 |
Minne | 512 MB RAM | 512 MB RAM |
Skjerm | 7" 800×480 | 8.9"1024×600 |
Harddisk | 4 GB Flashbasert | 8 GB Flashbasert |
Operativsystem | Xandros Linux (cust.) | Linpus Linux |
Fysisk størrelse (cm) | 22,5×16,5×3,5 | 24,9×17,0 x 2,9 |
Pris: | 2.550,- | 2.890,- |
Det er en viss fare for at en slik må settes i bestilling snart. Og slik det ser ut fra denne matrisen, er det Acer som stikker avgårde med seieren, med sin mer moderne prosessor, større lagerplass og ikke minst, større skjerm! Men jeg har ikke bestilt ennå — er det noen som har innspill?
Jeg vet ikke, disse småtassene har ikke helt stjålet mitt hjerte. Den største fordelen er vel selvsagt prisen, men hvis man ser helt bort ifra prisen, vet jeg ikke om jeg hadde hatt så mye bruk for en slik maskin.
Jeg ville nok heller hatt en 12″ fra f.eks Dell. 1280×800 oppløsning, 2 GB minne og en ordentlig disk frister uendelig mye mer enn å bruke nesten 3000 på en maskin jeg kun kan gjøre enkle oppgaver på. Jeg tror ikke størrelsen blir så viktig når mulighetene forsvinner.
Veeel, det er jo snart en ny Eee på vei, da. 900 har samme skjermstørrelse og oppløsning som Aspiren, og har også fått veldig god omtale. Argument for å sitte på gjerdet noen strakser til, kanskje?
På den annen side: det er veldig vanskelig å motstå et OS som har «pus» i navnet… 😉
Det er forsåvidt et godt argument dette med at OSet slutter på -pus, men viktigere er at det forhåpentligvis ikke ser ut som noe som er beregnet på sønnen min på snart 5 måneder.
For bare et par måneder siden var Asus Eee en sikker kandidat som neste PC til mutter’n, men nå er jeg sannelig ikke så sikker lenger. Det er veldig mange gode alternativer der ute nå! Det er nesten gjennomgående også at designet på PC-ene i denne pris- og ytelsesklassen overgår det aller meste i klassene over (hvis vi ser bort ifra Apple sine produkter), noe jeg synes er interessant.
Noe av det viktigste tror jeg faktisk blir programvaren. Den må være på norsk, oversettelsene må være gode og det må være minst like enkelt å bruke som Ubuntu Linux. Å kjøre Xubuntu igjen tror jeg ikke blir aktuelt (det er dét min mor kjører nå om dagen), da det er litt for lite brukervennlig og alt for dårlig oversatt. Så vi får se. Spennende tider forut! 🙂
Takk for interessante kommentarer.
Jeg har en 12,1-tommers Acer Travelmate, Audun, og er veldig glad i den, men jeg merker også at den er litt for stor i mange tilfeller. Jeg bruker mobiltelefonen stadig mer til mail og dokumentlesning, og merker at den er for liten. Så jeg tror jeg savner en slik minimaskin!
Den nye Eee-en er selvfølgelig fristende, Eirik — men når den kommer, melder sikkert Acer sine neste One — og så meldes en ny Eee, og så blir vi sittende på gjerdet!
Jeg er også enig i at «-pus» er et argument i seg selv, Christian. Et annet argument, er at jeg faktisk har brukt Linpus — det finnes som live-CD som jeg starter i VirtualBox — og det ser ut som noe jeg godt kan leve med! Og designet til Acer ser i alle fall helt levelig ut.
Asbjørn nevner at operativsystemet må være på norsk. Det er ikke noe absolutt krav for meg, selv om jeg ser det som en klar fordel — og jeg er enig i at det vil være et absolutt krav for den som vil bli en salgssuksess i Norge. Noe annet som jeg ser på som et krav, er at en lett kommer seg på Internett overalt, for eksempel med Telenors USB-duppeditt som markedsføres tungt for tiden.
Jeg vet faktisk ikke om noen av disse kriteriene er oppfylt pr i dag — er det noen som kan bistå med mer informasjon om dette, ville det vært veldig fint!
Jeg er mye på farten, og når Bærbare Barbara (Dell inspiron 640 m) er for tung å drasse med ut på tur, sjekker jeg også masse epost og nett fra mobilen. Uansett har jeg nærmest hele livet mitt på en snasen liten usb-harddisk, så jeg skal nok klare meg med en sånn liten snasen snelle av en pc. Jeg har sikla på eee lenge, en av mine beste venner har for lengst kjøpt en fra ebay, men nå er jeg sannelig ikke sikker lenger. Men jeg vil ikke ha noe som er hvitt eller blått eller rosa… Sukk… Skal ikke mpx få inn acer’n i svart? 🙂
Prinsesse Lea: Finnes den i svart? Den ene på bildet her er litt ubestemmelig om den er blå eller svart …
Her er mine umiddelbare tanker om disse UMPCene…
Hvilket språk operativsystemet kommer med er uviktig for meg (jeg foretrekker engelsk foran norsk hvis jeg kan velge), men jeg vet at mange i min omgangskrets (familie/venner) vil ha det på norsk.
Tilsvarende så er ÆØÅ på tastaturet en suksessfaktor for mange. Jeg klarer meg uten hvis jeg må, men vil gjerne ha tastene på plass hvis jeg skal bruke maskinen til å skrive prosa. «Fagskriving» (scripting osv) går greit uten ÆØÅ.
Ellers så er det minst like viktig for meg at enheten har såpass standardiserte komponenter at jeg selv kan bytte operativsystem og oppgradere minne og disk uten å bruke en uke på å lete etter sære drivere og/eller underlige formfaktor-komponenter.
Når det gjelder skjerm så er så stor skjerm som mulig i et så lite kabinett som mulig det jeg vil ha. Første generasjon Eee ble feil for meg, med en stor, svart sørgerand rundt skjermen. Der ville jeg heller hatt mer skjerm. Akkurat det er jo løst med Eee v2.
Jeg vil også ha en serieport, eller ihvertfall 3 USB-porter så jeg kan bruke en USB-til-Serie-adapter for konfigurasjon av switcher, routere og andre bokser som krever seriekabel for initiell konfigurasjon og påfølgende feilsøking. Det må være 3 USB-porter så jeg kan ha både USB-til-Serie-adapter og minnepinne ++ tilkoblet samtidig. Firewire er unødvendig.
Ellers så ville jeg gjerne hatt en enhet som var vanntett eller ihvertfall sprutsikker, så jeg kan ha den med meg i cockpit mens jeg seiler. Dette ønsket er definitivt kun et «kjekt-å-ha» krav og ikke kritisk.
Ønske: Når det gjelder techspech-listen din ville jeg gjerne sett fysisk størrelse der. Som en kjent norsk musiker en gang sa «Av og til er en millimeter nok», og for en UMPC er millimeterne kritiske…
Takk for innspill, Thomas. Jeg tror dine det du nevner her er et godt utgangspunkt for de aller fleste. Jeg er ellers helt enig når det gjelder skjerm, jeg er forundret over at det ikke oftere nevnes som en ulempe med «original-Eee».
Fysisk størrelse er jo det absolutt viktigste med disse, så det at dette ikke var med i lista, får vi kalle for en «inkurie». Listen er oppdatert nå.
Jeg har en asus eee, med xandros. Det er en del ting som ikke fungerer helt som det skal i xandros, og jeg er generelt litt misfornøyd med xandros, men brukergrensesnittet fungerer bra. Det tar litt tilvenning med et så lite tastatur. Datamaskinen er akkurat litt for stor til å gå i lomma, men den er fin til å ha i ryggsekken — en vanlig laptop blir fort noe tung å drasse med seg dersom man f.eks. skal på fjelltur.
Det finnes eeeBuntu eller noe slikt, det skal installeres — har bare ikke kommet meg så langt enda.
Folk har fått Telenors USB-stikke til å funke på eee, og jeg har kjøpt en slik men har ikke helt fått ut fingeren.
Det jeg er minst fornøyd med er batterilevetida. Jeg hadde forventet noe bedre fra en maskin på den størrelsen.
Skjermen er også akkurat så liten at gmail og google maps i default-versjon er krøkkete å bruke.
En liten bikommentar på «brukergrensesnittet fungerer bra» — det betyr at min frue (som ellers er windowsbruker og hardnakket hevder at «linux ikke funker» — det er jo nesten skilsmissegrunn) og min sønn (4 år) ikke har problemer med å bruke den.
Telenors USB-stikke er beregnet for windows. Den presenterer seg som en CD-rom, og på CD-Rom’en ligger det windowsdrivere. Man må installere spesialprogramvare for å få den til å funke under linux.
Ja, den skal visstnok finnes i svart, blått, rosa og hvitt. Eee’n finnes i svart, hvitt, pastellrosa, pastellblått og pastellgrønt. Men den på bildet er blå, og mpx har bare listet den blå og den hvite.
Eller Dell?
http://blog.linuxoss.com/2008/06/13/dell-e-series-the-new-mini-notebook-got-the-name-and-specs/
Jeg bestemte med for en EEE det sekundet jeg så den, men ville så vente til 900-serien kom. Nå begynner det å komme så mange andre igjen at jeg igjen er usikker.
Jeg blir sikkert primært å bruke en ultraportabel hjemme, for å sjekke mail og blogger, men sekundært i jobbsammenheng for å presentere på. Jeg drasser ofte med en svært laptop på dagsmøter, kun for å vise en webside på en prosjektør i noen minutter, og i den sammenheng blir det kanskje viktigst hvilken av disse som har
a) best batteritid, og
b) lettest kan kobles på en ekstern prosjektør
(alle funker sikkert like fint til å sjekke mail hjemmefra..)
Takk for info om USB-stikka, Tobias — det begynner å bli så billig å surfe med slike, at det er et faktisk alternativ mange ganger. Det må gå an å få på plass en slik!
Hmm — svart er kanskje stiligst, Prinsesse Lea — men jeg kan nok leve med en blå en, også! 🙂
Og Dell ja, Vegard — eller kanskje HP:
http://www.engadget.com/2008/04/08/hp-mini-note-2133-officially-official/
… men jeg skrinla HP da de opplyste av den kommer med Windows Vista (!), selv om den «selvfølgelig blir å få med Linux». Jeg regner med det er 100% Windowsstøtte og 80% Linux — som er vanlig med slike leverandører: http://www.digi.no/php/art.php?id=775281 Uansett tror jeg Mini-note blir dyrere, og dermed henvender seg til et litt annet segment.
Det er ikke godt å si hvem som er best på strømforbruk av Eee og One. Eee har mindre skjerm, mens One kanskje har en mer effektiv prosessor? Begge kommer med VGA-port, og det er vel ikke usannsynlig at de er omtrent like på det å kobles opp mot ekstern skjerm, OS tatt i betraktning.
Som Vegard var jeg også ganske bestemt på en EEE, men nå er jeg slett ikke sikker. I skrivende øyeblikk har jeg plutselig mer lyst på en Acer One – muligens fordi den kommer tidligere. Men en subnotebook skal jeg ha.
Er dette en ting som jeg som student kan ha med meg på forelesing og gjøre notater på? Hvis jeg i tillegg kan få den i rosa tror jeg en av disse havner høyt på ønskelista. Min 17″ er litt upraktisk og tung å drasse på…
Jeg tror den vil komme i rosa etter hvert ja, Kristin, jamnfør Prinsessas kommentar litt lenger oppe. Den kommer i alle fall i hvitt, noe som også matcher det aller meste 🙂
Den er nok perfekt som student-PC. Tastaturet er litt mindre enn på en vanlig PC, men det er et fullt qwerty-taststur, og de som selges her har norsk tastaturlayout. Den Linux-distroen som følger med, har OpenOffice.org installert, og da får du med en tekstbehandler med norsk stavekontroll og det hele.
Ellers kan det jo være lurt å bruke en tjeneste som http://docs.google.com/ dersom du er online på forelesningene. Da lagrer du jo dokumentene på nettet, slik at de er tilgjengelig uansett hvilken maskin du setter deg ved senere.
Acer One må heller sammenlignes med Eee 901 og MSI Wind.
Prisen for 701 når den blir tilgjengelig blir trolig under 2000 kr.
Et sentralt element i denne sammenheng blir også størrelsen på tastaturet. Etter min erfaring blir ikke Asus 701 og 901 spesielt egnet til tekstbehandling o.l. Med MSI Wind er det en god del bedre. Hvordan tastaturet på Acer One er kan jeg først svare på om en uke eller to — håper jeg 😉
For å få tastaturet på NORSK
Tast: ALT+F2 skriv inn :setxkbmap no
Norsk språk kommer på update om ca 1 mnd ifg. acer suport
hei!
har lest alt her:) og holder en liten knapp på acern:) (fordi den har god boot up tid og Store taster)
men jeg vill minne om at acer one kommer med en opdate med 1g ram XP, 30g harddrive:) den kommer ut den 20-24 .8
Joda, håkon — men det er ikke sikker at alle mener at XP er noen oppdatering i forhold til Linux, da …
Jeg lurer på hvordan Atom-prosessoren vil gjøre jobben med å drive et såpass grådig OS, samtidig som man nok vil installere Antivirus, anti-spyware, anti-malware og det meste av annen antiware folk ser ut til å mene er absolutt uunnværlig hvis man kjører et operativsystem fra Microsoft …
Jeg har acer, og den er jeg kjempe fornøyd med! 🙂
HEI !
Har mistet muligheten for konfigurasjon på connection-ikonet.
Noen som kan hjelpe?
Thomas Kallum: Det er bare en liten endring som kom med siste oppdatering av Connection Manager. Klikk på ikonet for nettverk og velg «Connection Manager». Der finner du innstillinger for å konfigurere og lagre tilkoblinger som du vil ha permanent på maskinen.
Hei Lasse!
Takk for respons, det er «Network Center» ikonet på min Aspire One som ikke responderer, får ikke muligheter til å sette opp WiFi. Har tidligere vært på nett og ingen endring er utført i config av maskinen.
Kan noen hjelpe?
Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med «ikke responderer», Thomas — men selv var jeg ute for at hele nettverksinnstillingsikonet forsvant etter at jeg hadde kjørt maskinen helt tom for batteri, og da gikk det greit igjen etter at jeg hadde slettet alle nettverksinnstillingene. Da må jeg sette opp alle nettverkene på nytt, da — men det er jo ikke noe problem:
Skriv (i teminal, som vanlig bruker):
cd ~/.gconf/system
rm -rf networking
(vær nøye — skriver du noe feil, kan du slette alle filene dine). Restart maskinen.
Takk, fulgte din instruksjon og er nå oppe på trådløst nett igjen.
Har du noen forklaring på hva som kan ha skjedd?
Mange takk, hilsen Thomas
Det jeg har fått forklart, er at nettverkskonfigurasjonsfilene kan bli «herpet» dersom maskinen ikke sluttes av på skikkelig måte. Det er bare det som har skjedd. Når vi da sletter filene, så lages de automatisk på nytt ved neste oppstart, og ting fungerer igjen.
hei du jeg lurte på om har du tegninger eller forklaring på hvordan man ettermonterer ram på acer aspire one pc’en?? hadde vært flott! mvh bernt
hei. kan hende at dette er gammelt for enkelte.
Sitter her med både en Asus Eee og Acer one. begge maskinene har sine fordeler men, holder en knapp på Acer pga brukervennlighet.
Har jobbet endel med å få mobilt kontor til å fungere på eee med et Option icon 225 usb modem.
det går med endel jobbing mens med A1 gikk det knirkefritt. bare å plugge inn i usb porten og jeg var på nett.
Har forstått at det skal bli det samme på asus 901.
Liker liveupdate funksjonen tilA1 veldig godt.
Asusen er enklere å oppgradere med ram enn A1 hvor man må demontere hele maskinen ( fant tilslutt skruene som sitter under gummiknottene nærmest hengslene)
Er det noen andre som har en forferdelig viftestøy på A1?
Den er virkelig irriterende.
Jeg får ta det med acer, liker ikke helt att garantien ryker hvis man oppgraderer ram selv.
Hei, Eivind, og takk for innspill!
Jeg hadde ikke så forferdelig viftestøy, men jeg syntes også at vifta gikk litt mer enn hva jeg hadde forventet med en Atom-prosessor og SSD-drive. Men jeg fikk fikset det med denne oppskriften:
http://jorge.ulver.no/2008/08/06/acer-aspire-one-tips-and-tricks/#Managingthefanspeed
Hei
Norsk tastatur problem av og til.
På statuslinja nede på skjermen melon en blå firkat med NO inni og Network connect står det English/keyboard, hvordan får jeg dette til Norsk.
Har søkt her men finner ikke ut av dette.
Acer Aspire One 110 8GB hd og 1,5 GB minne
Når det står «NO» inni den blå firkanten, skal du da ha norsk tastatur? Prøv å dobbeltklikk eller høyreklikk på den blå firkanten, og se om du får noen alternativer.