Som tiden flyr …

Jeg har tidligere skrevet litt om hjemmeserveren min. Den står nede i kjelleren og gjør jobben sin til alles tilfredshet. Faktisk til en sånn grad at vi nesten glemmer å tenke på at den er der. Og det er litt skummelt, for da kanskje vi glemmer å ta backup, holde øye med harddisk-helse og slikt. Og skulle vi miste de flere hundre gigabytes med egenprodusert materiale vi har der, ville jo det vært en liten katastrofe.

Derfor fant jeg ut at jeg skulle bytte ut en av harddiskene i den med to 750GB Samsung SATA-disker. Da oppnår jeg tre ting: Jeg får mer lagringsplass, etter som den jeg plukker ut er på 250GB, jeg får større feiltoleranse etter som jeg setter opp de to Samsung-diskene i RAID og jeg får sannsynligvis friskere harddisker, etter som de nye diskene er … vel — nyere.

Men da jeg skrudde opp kabinettet for å putte inn diskene, fikk jeg en overraskelse:

Først oppdaget jeg at jeg ikke hadde strømkontakter til SATA-diskene. Strømforsyningen har bare to SATA strømkontakter. Heldigvis finnes det overganger fra den «gammeldagse» Molex-kontakten til den nye, svarte 15-pins sATA-pluggen. Men så oppdaget jeg et annet problem:

Hovedkortet mitt, et Asus K8N-VM har bare to sATA-kontakter, så det er ikke kontakter til flere sATA harddisker der!

En fornuftig mann hadde sikkert enten skrinlagt prosjektet eller skaffet seg et nyere hovedkort nå. Men denne serveren oppfører seg så utrolig pent og stabilt med det hovedkortet den har, og jeg vil absolutt ha på plass de to diskene jeg har kjøpt — så nå har jeg bestilt et 2 porters sATA RAID kontrollerkort til noen hundrelapper.

Så, ny ventetid. Og ny spenning — for hva har er det jeg har glemt å tenke på denne gangen?

5 tanker om “Som tiden flyr …

  1. Har det samme problemet her, sitter med en gammel PIII 450 MHZ som så langt har oppført seg helt upåklagelig… så til tider er det lett å glemme backup.

    Raid osv høres ikke dumt ut da 🙂

  2. Heldigvis, Ivar, finnes det flust av sATA-kontrollere til en billig penge. Jeg fant en PCI Express-kontroller siden jeg har en ledig port til det, men det var også mange kontrollere til «gammeldags» PCI-port å få kjøpt.

  3. Nei, Lasse. Jeg kan ikke se at du har glemt noe. Var akkurat det samme jeg måtte gjøre da jeg oppgraderte filserveren på kontoret. Men jeg innså hva jeg manglet på forhånd da, så jeg hadde all hardware får hånden da jeg satte igang 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.