Teknologisinken Apple?

Greenpeace går hardt ut mot Apples iPhone, leser jeg i VG: Telefonen er full av giftige kjemikalier, sier de.

Går det an, i 2007, å kreve og bli sett på som innovativ og ledende innen teknologi når du pumper ut telefoner fulle av PCB og bromerte flammehemmere? Jeg er skeptisk.

5 tanker om “Teknologisinken Apple?

 1. Vel, jeg hører nå til dem som ikke ser på iPhone som videre innovativ (først nå annonseres en SDK, en gang etter jul…), og som etter å ha tøtsja en Touch først og fremst tenkte på hvor diger, klumpete og upraktisk den ville være å ha med seg i Marka eller på Elixia. 🙂

  Derimot er jeg veldig fornøyd med at jeg har handlet bærbar til min mor hos Lenovo, som kom ut aller best på den samme Greenpeace-rankingen. Nok et argument for å gjøre det samme når jeg bytter ut Thinkpaden, slik jeg ser det…

 2. Nå skal ikke jeg løpe rundt som en Apple-fanboy, men VGs etterrettelighet hva gjelder IT-nyheter er under enhver kritikk. Dog har jeg ingen betenkeligheter med å tro at Greenpeaces påstander er riktige. Men, er Apple alene om dette? Det er for øvrig fullt mulig å være innovativ og ledende på teknologi, selv om produksjonsleddet er under enhver kritikk — man er bare ikke innovativ på alle de riktige stedene samtidig.

  Ellers har Apple en uttalelse rundt det de kaller «A Greener Apple», hvor man kan lese mer om både giftige kjemikalier og bromerte flammehemmere. Ta det for hva det er verdt, det kommer tross alt fra produsenten selv:

  http://www.apple.com/hotnews/agreenerapple/

  Men ellers er iPhone en lekker liten sak. Størrelsen skjemmer absolutt ingen og designet gjør iPhone til tidenes største må-ha-greie. Kan jo sjekke ut størrelsen her:

  http://filer.bekkelund.net/bilder/iphone01.jpg
  http://filer.bekkelund.net/bilder/iphone02.jpg

 3. PCB er også polyklorerte bivinyler, som ikke er helt bra. Hvis det er PCB (printed…) så er jo ikke det spesielt uvennlig, er det PCB (poly..) så er det ganske miljøuvennlig

 4. Martin sier: «Det er for øvrig fullt mulig å være innovativ og ledende på teknologi, selv om produksjonsleddet er under enhver kritikk — man er bare ikke innovativ på alle de riktige stedene samtidig.»

  Jeg vil heller si at det er mulig å være ledende på enkelte områder innenfor teknologi — miljøriktig produksjon er også et teknologispørsmål. Og jeg synes det er rart at ikke dette lenge har vært en av verdiene Apple baserer seg på, da jeg trodde det passet godt med Apples «kjernevelgernes» verdier.

 5. Greenpeace har akkurat publisert en oversikt som viser hvilke produsenter som er best og verst i klassen, hva gjelder miljøvern:

  http://www.greenpeace.org/international/campaigns/toxics/electronics/how-the-companies-line-up

  Interessant å se at Acer — som du har valgt som din PC-produsent [1] — kommer dårligere ut enn selskapet du kritiserer i denne artikkelen. Enda dårligere an ligger Philips, som du har valgt til hele hjemmekinoløsningen.

  [1] http://www.lassedahl.com/b/ny_baerbar_pc
  [2] http://www.lassedahl.com/b/underholdningsrevolusjonen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.