WordPress

Jeg har jo alltid vært en tilhenger av å gjøre ting selv. Blogge-CMS’et mitt er derfor en skikkelig hjemmesnekret løsning, som likevel fungerer til alt jeg har behov for.

Det er imidlertid det å møte andres behov som ofte har vært utfordringen. Det være seg kunder, samarbeidspartnere eller familiemedlemmer. Løsninger jeg lager på hobbybasis for meg selv, bærer som regel preg av akkurat det. Behovet for et letthåndterlig og enkelt publiseringssystem har derfor vært stort, og i og med at min webhost Dreamhost leverer nøkkelferdige installasjoner av publiseringssystemet WordPress med et museklikk eller to, var dette et naturlig sted å starte.

Og jeg tror egentlig ikke det er noe poeng i å gå så mye lengre, heller. Dess mer jeg jobber med WordPress, jo mer imponert blir jeg. Det er et system som i mine øyne er en perfekt kombinasjon av fleksibilitet og enkelhet. Du bruker to minutter på å skrive et innlegg og trenger egentlig ikke å gjøre noe mer enn det, men du kan bruke timevis på tilpasning og konfigurasjon av nettstedet. CMSet stiller altså få eller ingen krav til brukeren, men gir mange muligheter. Opplasting av bilder og andre filer er så enkelt at selv far får det til, systematisering av innlegg gjennom kategorier og tags er kakebiter, det er veldig lett å holde fokuset på det viktigste, nemlig å uttrykke seg.

For små organisasjoner er det veldig lett å opprette flere brukere til samme blogg, og gi disse kun de rettigheter de trenger. Noen skal administrere systemet, andre skal kanskje bare kunne legge inn nyheter – ikke noe problem. Og du slipper at en uvøren og uerfaren bruker senker hele bloggen din. Systemet skiller mellom statiske sider og bloggeinnlegg (eller «nyheter» som det ofte vil være like riktig å kalle dem) og de statiske sidene kan veldig enkelt organiseres i hierarkier.

I tillegg til all denne funksjonaliteten er WordPress utbyggbar og konfigurerbar i alle bauger og kanter med en rekke innstikk, tema og «widgets» (hva er det de heter på norsk, egentlig?), samt at den som administrerer en WordPress-blogg har tilgang til stort sett alle filer det kunne være interessant å redigere noe i — til og med fra administrasjonsgrensesnittet.

Som alle skjønner, er jeg blitt litt imponert av WordPress. Jeg ser selvfølgelig noen ulemper og utfordringer også, men det har man uansett hvilket system man bruker. Mitt kanskje største ankepunkt er at man gir fra seg litt av kontrollen når man installerer et ferdig system framfor å gjøre ting selv — selv om systemet er åpent. Men for de aller fleste vil nok dette være et forsvinnende lite problem. Og jeg har nok bestemt meg — når jeg er klar til å gi fra meg litt kontroll for å få et enklere liv, så blir det nok installert WordPress her, også.

Prøv selv — registrer deg på WordPress.com, og vær i gang med en WordPress-blogg på 2 minutter.

12 tanker om “WordPress

  1. Jeg er også av typen som tenker at selvgjort er velgjort, derfor er også mitt bloggsystem skrevet av meg selv. Jeg har også vært inne på tanken om å gå over til WP, hovedsaklig pga ping/traceback-funksjoner. Disse kan jeg sikkert skrive inn i mitt eget system, men så langt har jeg ikke begynt på den oppgaven…

    Det har vel også å gjøre med at jeg liker at jeg kun har tilgang til de verktøyene jeg trenger, også er det jo følelsen av å ha gjort noe selv som faktisk fungerer godt.

  2. Trackback fiksa jeg, men pingback har jeg ikke orket å begynne på, engang 🙂

    Men joda, jeg deler fullt ut viktigheten av å kjenne at man får til noe, det er jo den følelsen som driver mye av hobbyutviklingen rundt om. Ja, den profesjonelle også, for den saks skyld.

    Jeg tror at den viktigste grunnen for å evt. migrere til WP for meg, er utbyggingsmulighetene — sånn som statistikkmodul som plugges rett inn i administrasjonssystemet, mer eller mindre nødvendige widgets og slikt.

    Men det er noen timers arbeid for å migrere også, da — det merka jeg til fulle med Ellens overgang¹. Så det blir ikke med en eneste gang, det er helt sikkert.

    ¹ http://blogg.ellendahl.com/2007/10/14/same-shit-new-wrapping/

  3. Offtopic: du vet ikke av noen gode guider for å skrive traceback-funksjon? 🙂

    Forøvrig er jeg enig i det med utbyggingsmulighetene. Det er morsomt å skrive moduler selv, men om de ikke fungerer, eller tar evigheter å skrive, er det ikke så morsomt lenger. Spørsmålet er vel heller om man trenger slikt…

  4. Bloggsystemet mitt er også hjemmelaget. Det har blitt til fra det aller enkleste system, til å etterhvert omfatte det jeg til en hver tid har følt at jeg trenger. Har tittet litt på div systemer, men er lite lysten på å gi fra meg kontrollen (og å konvertere data!!). Hvordan ville det for eksempel vært å integrere google maps-delen min tro? I bunn og grunn er det jo bare to felter ekstra i databasen… burde vel gå greit. Hm. Nei — jeg blir på hjemmesnekkra en stund til. (… og det kommer nok bare til å gjøre overgangen enda mindre sansynlig).

  5. Audun: Jeg kjenner ikke til noen slike guider, men jeg skreiv min etter å ha lest i spesifikasjonene fra Moveable Type. Løsningen min er ikke pen nok til at jeg vil offentliggjøre den, men send meg en mail dersom du vil se på den.

    PCB: Slike løsninger som Google-maps-delen din blir nok verre — meg jeg er ganske sikker på at det er mulig. Et søk på «wordpress plugin google maps» avslører det. Og det viser en annen fordel med å bruke et etablert CMS med open source — gjenbruk av kode.

    Men på den annen side, som jeg viser til lenger oppe — det er ikke all kode jeg lager selv som jeg er komfortabel med å offentliggjøre kildekoden til … 🙂

    Fordeler og ulemper, som alltid!

  6. Enig i at WordPress er et bra bloggeverktøy. Nå i versjon 2.3 har det fått ganske bra AtomPub-støtte også, som gjør at man om ikke lenge kan publisere innhold fra desktop-applikasjoner eller mobiltelefonen gjennom et standardisert grensesnitt. Sånt tar lang tid å implementere selv.

    Det er mange ting jeg skulle ønske var annerledes i WP; spesielt hater jeg at den er avhengig av ordet «category» (eller tilsvarende) i URL-er til kategorisider. Dette gjør at overgang fra andre publiseringsløsninger og til WordPress med nøyaktig samme URL-er ikke er mulig. Man blir nødt til å knote med mod_rewrite, noe man strengt tatt ikke burde.

    Det andre som er ille med WordPress er at det er skrevet i PHP. Dette er imidlertid også verktøyets styrke, da jeg vil påstå at dette har vært hovedgrunnen til at det har klart å bli populært. Når det i tillegg er såpass godt skrevet og modulært oppbygget som det er, preller egentlig kritikken ganske fort av. Jeg har erfaring med Movable Type, Blogger og et par andre verktøy og kan ikke se at de gjør noen bedre jobb. De har sine styrker de også, men har på den annen side så ekstremt frustrerende feil og mangler at vektskåla havner langt under bordet.

    WordPress’ kanskje største styrke er at det er populært. Populære verktøy, og spesielt dem som er åpen kildekode, blir godt dokumentert og beskrevet; enten av WP-utviklerne selv, eller av dedikerte utviklere og brukere. Dette gjør at man mye lettere klarer å finne ut hvordan man gjør ting og hvordan man løser feil og problemer man støter på. Her er f.eks. Movable Type helt hårreisende dårlig, med en grusom forum-løsning som «support» og alt fra elendig til ikke-eksisterende dokumentasjon av API og funksjoner.

  7. Fordi jeg hater språket, Martin. Det går fint an å skrive ikke-grisete kode i PHP, men pent og elegant er det umulig å få det. Det har mange av Perls vederstyggeligheter, men var frem til versjon 4 i tillegg helt uten objektorientering uten at det var et fullverdig funksjonellt språk, mangler navneromsstøtte og bærer alt for mye preg av at det har blitt utviklet «under veis» fremfor å bli designet skikkelig på forhånd.

    Det er skrevet tonnevis av artikler om hva som er problemet med PHP og jeg er enig i stort sett alle sammen. Det er bare å sette seg ned og lese hvis du fortsatt skulle ha spørsmål. 😉

    Den eneste fordelen med PHP er at det har stor nedslagskraft og er så allment tilgjengelig. Ser man bort fra dét, programmerer jeg heller i Python, Ruby, JavaScript, C#, Boo, F# eller Java hvis jeg kan. PHP er til å få hår på ryggen av, men må man så må man.

  8. Tja … å prate om høy kodekvalitet, WordPress og PHP passer sjeldent bra sammen. At PHP som språk har hatt mange grove mangler opp gjennom årene er det liten tvil om, men jeg har problemer med å se gode grunner til å hate PHP nå som versjon 5 har ryddet opp i mange av svakhetene som herjet tidligere? Alle språk kan tross alt hates; det finnes nok av inkompetente programmerere som begår barnefeil til stadighet, uavhengig av programmeringsspråk.

    Og snakker om kodekvalitet, er ikke WordPress mye å prate høyt om. Man skal lete lenge etter mer ukommentert kode med uleselige retningslinjer, for ikke å snakke om hvordan informasjons- og feilmeldinger er hardkodet rett i PHP-filene. Nei, takke seg til OOP i PHP 5, separasjon av språkvariabler og et klart skille mellom HTML og PHP. 🙂

    http://www.php.net/~derick/meeting-notes.html er forøvrig svært interessant og hyggelig lesing for interesserte.

  9. Å «hate» et kodespråk er ikke et særlig rasjonelt utgangspunkt for en diskusjon. Å videre henvise til «tonnevis av artikler» er heller ikke særlig informativt. Dog vet jeg at du er en dyktig fyr, så jeg forkaster ikke det du sier helt uten videre.

    Ettersom jeg leverer løsninger basert på PHP selv, og kjenner flere av kjerneutviklerne som utvikler selve PHP, kjenner jeg også dets styrker og svakheter. Som Espen påpeker har PHP utviklet seg som språk og blitt modent med versjon 5, eller helst 5.2.

    Når det gjelder WordPress er jeg så enig som jeg har forutsetning for å være, ettersom jeg ikke har for vane å rote rundt i WordPress-koden. Jeg mistenker dog at det henger igjen mye gammel kode fra versjonene 0.x og 1.x.

    Ellers er det hyggelig å se at du peker til Derick, Espen. Han kjenner jeg godt, av naturlige årsaker. Stille, rolig og svært kompetent.

  10. Kjører også på et egensnekret system fordi at for meg er det mest hensiktsmessig siden jeg ikke bare har en blogg. En del av de andre løsningene finnes det ikke noe ferdig opplegg for, og derfor var det mest hensiktsmessig å lage bloggen selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.