Tips til gratis, viktig programvare

Saltdal videregående skole har et NORAD-støttet internasjonalt utvekslingsprosjekt, og i den forbindelse skal skolen i høst besøke samarbeidende skoler i Afrika.

Her snakker vi om skoler som har lite eller ingen Internettforbindelse, de har lite av programvare og selvfølgelig svært begrensede midler til å kjøpe slikt. Men de har da noen datamaskiner med Windows på. Planinspektør har derfor fått den glimrende idéen at det ville vært smart å ta med noe programvare når vi nå er på besøk der, og spurte meg om hvordan det kan løses.

Så derfor spør jeg folket: Hvilken gratis programvare bør være med på en slik CD?

De kjører engelsk versjon av Windows, så det er mest praktisk å holde seg til programvare på dette språket. Noe meldte seg selv:

… men så var det mer, da. Det må være nyttig programvare som fungerer – også på maskiner som er litt ytelsesmessig utfordrede, og med liten eller ingen nettforbindelse. Spill er alltid morsomt, men det er kanskje ikke det viktigste som skal inn på en slik CD. Eller er det det?

Alle gode tips mottas med takk i kommentarfelt eller som epost. Epostadressen finnes i bunnteksten.

9 tanker om “Tips til gratis, viktig programvare

 1. Hva gjelder nettleser og ytelsesmessig utfordrede maskiner, ville jeg kanskje heller tatt med Opera for forskjellige operativsystemer. Eller mener «Open Source» når du sier gratis?

  Litt synd det ikke høres ut som noen med Linux-kompetanse sendes nedover, for hva gjelder «gratis» og «skole», så kommer man ikke utenom Ubuntu og dens lillesøster Edubuntu. Der bugner det av både «nyttig» og «morsom» Open Source-programvare.

 2. Arve: Nei, ikke nødvendigvis open source. Gratis og fritt å videredistribuere er det viktigste. Så Opera blir med. Ellers ville det vært veldig kjekt med litt Linuxkompetanse på plass, men jeg er ikke blitt bedt om å ta den turen, dessverre. En annen ting er at samarbeidende lærere her vil kunne drive litt uformell support på Windowssystemer, men neppe noe annet.

  Bengt: Flott liste. Nesten for flott, det blir vanskelig å velge 🙂

 3. Nå er jeg litt ambivalent til all denne antivaren jeg, da. bza. Og det mest spennende av disse programmene, AVG, er ikke gratis annet enn til privatpersoner, og her er det snakk om skoler.

  På den andre siden, med lite eller ingen nettilgang er det forsvinnende lite galt de kan gjøre, egentlig … 😉

 4. Neppe mitt tiltak, Martin, men ikke mindre glimrende av den grunn.

  De relevante applikasjonene på din side er vel forsåvidt nevnt, med et mulig unntak av Thunderbird. Jeg tror jeg kjører på Thunderbird, NVU og Firefox framfor Seamonkey, da jeg kan tenke meg at enkelte av brukerne kan finne på at det er plass å spare på å ikke installere mer enn de trenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.