Varmt råskinn

Som en liten fødselsdagsgave til meg selv, har jeg oppgradert PC-en min en smule. En ganske stor smule, egentlig.

Så nå har vi gått fra en AMD Athlon 2200 med et eller annet halvbra skjermkort til dette:

 • Hovedkort: Asus P5B, P965, Socket-775, ATX, GbLAN, 6xSATAII, PCI-Ex16
 • Minne: 2 gig, Kit w/two matched Crucial DDR2 PC5300 1024MB CL5
 • Prosessor: Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz Socket LGA775, 2MB cache
 • Skjermkort: XFX GeForce 7600GT Fatal1ty 256MB GDDR3, PCI-Express, 2xDVI/HDTV, 650/1600Mhz

Min gamle PC har fungert bra, og fremfor alt vært stille, men ytelsesforskjellen mellom den og dette er likevel verdt innsats, penger og noe mer støy. Likevel ble det litt mer støy enn hva jeg hadde regnet med. Skjermkortet kommer nemlig med passiv kjøling, og jeg hadde håpet på at den utrolig store 14cm-vifta i strømforsyninga skulle gi tilstrekkelig luftgjennomstrømning til at jeg ikke trengte flere vifter der. Det holdt ikke.

Skjermkortet har det i og for seg helt greit, det tåler temperaturer opp til 130 grader før det begynner å sette ned farta. Men varmlufta kom seg ikke fort nok unna, slik at prosessoren, som jo er plassert rett over skjermkortet, fikk det skrekkelig varmt. Så her måtte det mer vifte til.

En 12 centimeters vifte rett på skjermkortet ser ut til å gjøre susen. Nå koser prosessoren seg på noenogtredve grader, mens grafikkprosessoren holder seg under behagelige 50 grader selv under Trackmania Nations.

Problemet er imidlertid at jeg ikke hadde noen mulighet til å feste en vifte akkurat der den burde være. Så løsningen nå er som vist over (klikk for større bilde), med åpent kabinett og husholdningshyssing. Men jeg har et håp om at noen på jobben skal greie å lage et 12 centimeters hull på rette sted i kabinettveggen, slik at maskinen bilr seende litt mer ryddig ut.

6 tanker om “Varmt råskinn

 1. Jeg har P5B, E6600 og et ATI1600Pro, og temperaturene mine viste mer overkommelige verdier etter en BIOS-oppgradering. Dersom du ikke har oppgradert biosen på P5Ben så kan kanskje en oppgradering her gjøre susen.

 2. Nå er jeg ganske sikker på at det ikke er målingene som var feil, men temperaturen som varr ekstrem hos meg, da. Når kjøleribba til skjermkortet blir så varm at det er vanskelig å ta på den, er det klart at omgivelsene — prosessoren i dette tilfellet — også blir varme. Men BIOS-opgradering er ofte lurt, ja. Hvilken BIOS-versjon kjører du?

 3. 0806 var den jeg oppgradert til første gang. Ser nå at siste versjon er 1202. Her er lenke til siste versjoner av BIOS:
  http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=P5B
  Her er lenke til supportforum (greit å la andre teste nye BIOSer først, slik at du slipper å installere en som er buggy!):
  http://vip.asus.com/forum/topic.aspx?SLanguage=en-us&model=P5B&board_id=1

  Lykke til. Jeg oppgraderer til 1202 nå, så får jeg se om det fungerer som det skal.

 4. Da er jeg på 1202. Alt fungerer som det skal. Jeg vet ikke om du er klar over det, men enkelte P5B-bioser er litt kresne på RAM i dual channel. Jeg kjører 2x1GB PC6400 DDR, og hadde problemer med boot (ingen SETUP, ingen POST-biip) etter en BOIS oppgradering tidligere. Da måtte jeg fjerne en RAM brikke, starte opp, gå i BIOS, velge RAM hastighet manuelt, slå av, sette inn brikke 2, og starte opp. (Altså RAM hastigheten kunne ikke stå på auto) Dette skjedde ikke i 1202, men det kan altså dukke opp.

  Forøvrig er det ikke bare målingene som kan være feil, men det kan også hende at eldre driverversjoner/BIOSer belaster skjermkortet ditt mer enn nødvendig. Nyeste skjermkortdrivere og BIOS kan derfor senke temperaturen på kortet. GeForce-er desverre slappe til å slippe nye drivere i motsetning til ATI.

 5. Takk, Anders. En slik oppdatering anbefales. Jeg synes jeg har fått veldig mye maskin igjen for pengene.

  I tillegg til det jeg nevner over, har jeg (naturligvis) gått over til Seriell ATA som systemdisk, en SATA2-disk på 160 GB som jeg hadde liggende. Det hjelper sikkert også på ytelsen.

  Og takk for oppdateringstips, bza. Jeg har ikke oppdatert noe som helst ennå, men det står på TODO-lista mi.

  At Nvidia ikke slipper drivere like ofte som ATI stemmer helt sikkert, men min erfaring med Nvidia er at det «bare virker» uansett, mens jeg har noe mer blandet erfaring med ATI. Det er sikkert bare tilfeldigheter, men likevel nok til at jeg tipper den ene veien når jeg skal velge skjermkort — og forøvrig også brikkesett.

 6. Tilbaketråkk: Nyoppusset stasjonær-PC | Lasses hjemmeside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.