Venner og bekjente i åpne og lukkede rom

Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener i følge NTB (via Digi) at det er problematisk at journalister involverer seg i nettsamfunnet Facebook. Jeg tror han adresserer feil problem.

Mange journalister listes som «venner» av politikere og andre personer, og dette er ikke helt uproblematisk, i følge Kokkvold:

Vi driver ikke journalistikk på våre venner, fastslår presseforbundets generalsekretær overfor Adresseavisen.

Her er det to aspekter som er verdt å tenke over. Det første er det selvsagte med at en «venn» på Facebook ikke er det samme som en venn i tradisjonell forstand. Mange bruker Facebook som en utvidet og litt mer funksjonell adresseliste, og har en temmelig overfladisk kontakt med facebookvennene, og dermed utgjør ikke slike forbindelsen noe problem.

Det andre viktige aspektet er den vesentlige forskjellen på «Facebookvennskap» og kontakt gjennom for eksempel MSN messenger, SMS og e-post. Eller fisketurer, for den saks skyld: Det første er offentlig, tydelig og synlig, mens de «tradisjonelle» måtene journalister omgås «venner og bekjente» på til en stor grad foregår i lukkede rom.

Et eksempel er når en ordførerkandidat i en nærliggende kommune er på stadige fisketurer med en politisk journalist i en lokal avis. Dette er i og for seg uproblematisk, men jeg ble likevel overrasket da jeg hørte om det — og jeg leste ikke om det i avisen, for å si det slik.

Så jeg er usikker på om det problemet som opptar Per Edgar Kokkvold er det at journalister har nære venner blant samfunnstoppene de skal «passe på» — eller om problemet er at resten av oss faktisk får kjennskap til disse forbindelsene? Jeg skal la være å spekulere.

4 tanker om “Venner og bekjente i åpne og lukkede rom

  1. Nå har det jo seg slik at mange personer som jobber i pressen har gått sine sko i politiske ungdomspartier eller ulike organisasjoner.

    Når man tenker på størrelsen på dette landet så spiller jo det også en viktig rolle inn her.

  2. Enig i begge dine poenger, Trond. Og når det gjelder det første, er det slik at jeg mener det er bedre med åpenhet om dette, enn at det skal være noe galt i at vi får vite hvilke miljøer journalister ferdes i. Jeg mener, alle skjønner jo at journalister også har meninger og meningsfeller.

  3. Som en som løper rundt som journalist i tide og utide kan jeg bare si at det er langt mer bekymringsfulle forhold mellom journalister og politikere (og andre maktmennesker) enn dette…

  4. Dersom man føler at ens integritet skades ved å vise frem hvilke facebook-«venner» man har kan man jo velge å skjule disse gjennom innstillingene i facebook. En journalist vil aldri være objektiv uansett, som om man kjenner politikere og andre kjendiser klarer jeg ikke å se hvilken skade det kan skape.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.