Wimp

Wimp er, etter eget utsagn, «en streamingtjeneste og digital jukeboks som gir deg tilgang til enorme mengder musikk – alt fra punk og metal til soul og jazz – alt fra gamle klassikere til siste nytt.» Det er altså en tjeneste som lar deg spille av — alltså streame over Internett — musikk via en applikasjon som du laster ned til maskinen din. Wimp er foreløpig bare i «beta», slik at det bare er inviterte testere som får prøve ut denne tjenesten — og i dag fikk jeg min «invite»!

Invitasjonen var en kode som jeg skulle legge inn sammen med mitt mobiltelefonnummer på Wimp sin nettside. Deretter fikk jeg et passord via SMS, og jeg kunne logge inn for å installere applikasjonen — eller programmet om du vil.

Programinstallasjon er alltid litt spennende for slike brukere som meg, som lever litt utenfor allfarvei. Jeg kjører nemlig operativsystemet Linux — som i «ikke Windows» — og ikke alle programvareutviklere er like oppdaterte på slikt. Wimp er imidlertid programmert i rammeverket AIR fra Adobe, som visstnok er «en operativsystemuavhengig runtime-modul som gir utviklere muligheten til å bruke velkjente webteknologier, blant annet HTML, Ajax, Adobe Flash® og Adobe Flex®, til å lage avanserte Internett-programmer for utrullering til skrivebordet.»

Wimp er den første AIR-applikasjonen jeg prøver, og jeg skal medgi at jeg var skeptisk. Skepsisen min ble imidlertid omgjort til vill entusiasme etter som installasjonen stred fram: Det var bare å klikke to ganger, og skrive inn passordet mitt (Sånn for sikkerhets skyld), så var det gjort! Helt problemfritt, og helt uten noen reboot, omstart av programmer eller noe som helst. Skikkelig imponerende.

Programmet ser pent og oversiktlig ut, og er enkelt og liketilt å bruke. Det har et imponerende utvalg av musikk, og ut i fra hva mitt beskjedne anlegg — og dertil tilhørende ører — kan oppfatte, er lyden mer enn bra nok. Jeg kan også knytte Wimp opp mot last.fm-kontoen min, slik at programmet blir en del av mine sosiale tjenester dersom jeg ønsker det. Så etter første gjennomkjøring er jeg mer enn fornøyd.

I 2008 var det jo Spotify som var den store schlägeren, og det er uten tvil en glimrende tjeneste som har blitt veldig populært. Så Spotify er målestokken Wimp må forholde seg til. Ut i fra hva jeg hittil har erfart, kommer de godt ut av den konkurransen foreløpig:

 • Wimp kjører smertefritt på Linux (Ubuntu 8.10). Spotify krever Wine.
 • Wimp ser ut til å kunne dele spillelister også på Linux, noe Spotify ikke greier
 • Musikkatalogen til Wimp er etter hva jeg har sett større en Spotify sin
 • På Linux er Wimp kjappere og mer responsiv enn Spotify. Dette er sikkert motsatt på Windows, hvor du ikke trenger å starte Wine for å kjøre Spotify, men for meg er det et viktig poeng.
 • Søkehjelpa i Wimp, med forslag til artister etter hvert som du skriver, er nyttig.
 • Wimp ser bedre ut (joda, det betyr noe).

Selvfølgelig er det mye jeg vil ha forbedret på både Spotify og Wimp, og jeg er ikke i stand til å kåre noen vinner på nåværende tidspunkt. Og hvem vet hvordan den neste konkurrenten vil se ut? Men jeg synes vi er på rett vei.

Mye var bra med Spotify. Minst like mye er bra med Wimp. Jeg betalte gladelig for et år med Spotify, og jeg tror sannelig at Wimp vil få pengene sine når de blir en betalingstjeneste også. For framtida for musikk- og underholdningsbransjen ligger nettopp i dette: Gjør det enkelt for oss!

Det er akkurat det Wimp gjør. Takk skal dere ha!

11 tanker om “Wimp

 1. Jeg er enig i at Wimp er bra. Men at det ser bedre ut en Spotify klarer jeg ikke å være enig i. Det er noe med bruk og av og til manglende bruk av riktig marg og padding her og der som gjør at Wimp sitt grensesnitt ser forferdelig rotete og inkonsistent ut.

  Jeg liker at Wimp har et lyst fargetema, men da jeg tilbringer så liten tid i selve programmet har det en veldig liten praktisk betydning. Da er det viktigere med et kjapt grensesnitt som svarer på kommandoene jeg gir det øyeblikkelig og konsistent hver gang. Der feiler Wimp stort for min del, mens Spotify leverer. På OS X, da, riktignok.

  Som Linux-bruker er det opplagt at Wimp er det beste valget, og sånn sett er jo Air et godt valg, men der Spotify kan kjøre native vil den vinne på de fleste UI-områder, spesielt relatert til ytelse.

  Hvorfor henviser du ikke til http://www.last.fm/user/lg_dahl i Last.fm-lenka di, forresten?

 2. «Jeg er enig i at Wimp er bra. Men at det ser bedre ut en Spotify klarer jeg ikke å være enig i.»

  Vel — jeg kan ikke begrunne påstanden med annet enn smak og behag. Og det lyse fargetemaet da, selvfølgelig. Men jeg synes fremdeles det. Men som nevnt, er det ingen av de to jeg er fornøyd med, heller ikke på utseendet.

  «Hvorfor henviser du ikke til http://www.last.fm/user/lg_dahl i Last.fm-lenka di, forresten?»

  Ja, si det — kanskje fordi jeg er så sjelden innom at jeg av og til glemmer den selv? 🙂 Men lenken er oppdatert nå!

 3. Hos meg vinner Spotify lett, all den tid det ikke er mulig å få tak i invitasjoner til Wimp 🙂 Musikkatalogen til Spotify tipper jeg Wimp også har problemer med å matche, men det blir jo bare antagelser 😉

 4. Invitasjon til Wimp var så enkelt å få, så — det var bare å spørre, det 🙂

  Jeg vet ikke hvem av disse som har størst musikkatalog, jeg — men Wimp har Pink Floyd! Et klart vinnerargument!

 5. Det er overhode ikke vanskelig å få tak i en wimp invite, det er kun å sende en mail til wimp, den finner du på deres hjemmesider, og hvis du er en av oss heldige så får du en.

 6. Jeg holder meg til spot premium jeg da.. Har Symbianmobil som ikke funker på wimp.. Får wimp på n97’n min skal jeg se på det ;3

 7. Jag vill att ni norrmän. Visar vad ni står för.. Om Wimp är bättre än Spotify. Så skulle du vilja ge mig en invite till Wimp? Så får vi se.. 😀 Om det stämmer.. Tack i förskott!

 8. Hei, James.

  Jeg har ingen invites til WiMP – jeg vet ikke om de finnes, egentlig. Da WiMP var i beta i Norge, så sendte jeg dem en mail og sa at jeg ville prøve, og skrøyt litt av at jeg brukte alternative OS (Linux) og mye mobilt Internett. Det virka, jeg fikk brukernavn og passord.

  Så jeg tror det er veien å gå. Lykke til!

 9. hei,

  jeg får ikke installert wimp i linux mint jeg, noen som har en step by step eller om jeg kan installere det fra terminalen?

  når den skal installere adobe air så får jeg bare «couldnt write the application to the hard drive» og retry..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.