Pass på ASUS-laderen din!

De fleste fornuftige produsenter av forbrukerelektronikk med begrenset energibehov, som telefoner, nettbrett, mediaspillere, bluetooth headsett og slikt, har jo samla seg om USB-standarden når det kommer til lading. Noen av dem leverer apparater med standard USB-kabel hele veien, mens andre leverer ladere med USB-kontakt, og sin egen, proprietære kabel.

ASUS hører til de siste, med sin eee-pad. Jeg kjøpte meg en slik for en stund siden, og jeg både var og er strålende fornøyd med denne. Bortsett fra det med ladingen, da.

Du skjønner, denne kom med en flott, skinnende lader med USB-kontakt, og en ledning med USB-plugg i den ene enden, og en proprietær ASUS-kontakt i den andre. Den lada som bare det, ladetiden var glimrende og batterikapasiteten fantastisk. Det var faktisk så lenge mellom hver gang jeg måtte lade, at jeg etter hvert rota bort laderen. Men det var ikke noe problem tenkte jeg, huset er jo fullt av USB-ladere.

Men der ble jeg overraska! For det var nemlig ingen av de andre USB-laderne som virka!

Jeg trodde lenge at det var noe som var feil med kabelen, men et besøk hos min nærmeste elektroforretning fortalte meg at alt fungerte — så lenge det var en ASUS-lader i enden av USB-kabelen. Om jeg kobla den til en PC, en av mange andre ladere eller hvasomhelst spilte ingen rolle, den måtte ha en ASUS–lader.

Googling ga som så ofte ellers svaret. Og nå blir jeg litt teknisk her: USB-standarden sier noe om hva som skal leveres gjennom kabelen når det gjelder strøm. Den sier at det skal være 5 volt og minst 500 milliampere. Alle de USB-laderne jeg prøvde greide de kravene.

Men når det gjelder ASUS’ ladere til eee-pad, så leverer de 15 volt, og 2 ampere! Og det gjennom en USB-kabel. Dette forklarer jo hvorfor eee-pads lader veldig fort – og det forklarer også hvorfor ingen andre USB–ladere fungerer på nettbrettet mitt. Men vil ikke ASUS’ lader grille mobiltelefonen min, dersom jeg plugger den i ASUS-laderen?

Nei, den er laget slik at den leverer de korrekte 5 volt dersom du kobler en «vanlig» dings til laderen. Men dersom du kobler til eee-paden–din, så kommer det 15 volt. Jeg regner med at dette styres av den proprietære kabelen jeg nevnte.

Dette betyr da at du kan lade alle USB-dingsene du har med ASUS eee–laderen din. Det er jo greit. Men du kan ikke lade eee-paden din med alle USB-laderne dineSå derfor: Ta vare på ASUS-laderen din!

2 tanker om “Pass på ASUS-laderen din!

  1. Hei! Kjøpte pad’en min når jeg var i USA i fjor. Laderen min eksploderte nettopp (bokstavelig talt) mens jeg ladet tablet igjennom en «converter». Du vet tilfeldigvis ikke hvor man kan kjøpe en transformer prime lader for norske uttak?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.